Η Ανόρθωση στο Κύπελλο Μεγάλης Ελλάδας

Close
Η Ανόρθωση στο Κύπελλο Μεγάλης Ελλάδας

Ανάρτηση από την σελίδα Pride of Famagusta - Glory Days. Αναφορά στο κύπελλο της Μεγάλης Ελλάδας στο οποίο συμμετείχε η "Κυρία" το 1976 με τον Ολυμπιακό.

Πέραν από τη συμμετοχή της εκάστοτε πρωταθλήτριας Κύπρου στο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής, είχε καθιερωθεί το 1969 και το Κύπελλο Μεγάλης Ελλάδας, στο οποίο αγωνίζονταν σε διπλούς αγώνες οι Κυπελλούχοι Ελλάδας και Κύπρου. Το τελευταίο παιχνίδι για τον θεσμό αυτόν έγινε το 1976. Η Ανόρθωση αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό Πειραιώς στο παλιό ΓΣΖ Λάρνακας, μια από τις προσωρινές έδρες μας μετά τον εκτοπισμό. Το παιχνίδι ήταν επαναληπτικός, αφού στο πρώτο ματς που προηγήθηκε στο «Καραϊσκάκης» ο Ολυμπιακός κέρδισε 3-0.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε και στην Κύπρο 2-1 και πήρε το τρόπαιο. Η ομάδα του Πειραιά ήταν καλύτερη και άνοιξε το σκορ με πέναλτι του Πέτρου Καραβίτη στο 10’. Στο 59’ έγινε το 2-0 με τέρμα του Μιχάλη Κρητικόπουλου, ενώ η Ανόρθωση μείωσε στο 87΄με τον Φώτο Χ’’Δημητρίου. Ο Φοίβος Βραχίμης ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισαν και ήταν πάντα στο στόχαστρο μεγάλων ελληνικών ομάδων, όμως, η μετεγγραφή του δεν έγινε. Πολύ καλή απόδοση είχαν στο παιχνίδι και οι Στέφανος και Παμπόρης.
Προπονητής της Ανόρθωσης ήταν ο Αντώνης Καράς, με τον οποίο ο Σύλλογος μας πήρε το πρώτο τρόπαιο στην προσφυγιά , το κύπελλο της περιόδου 1974 - 75.

Η Ανόρθωση σε εκείνο το παιχνίδι έπαιξε με τους :
Μιχάλη Παμπόρη, Τουμάζο Τουμάζου, Αρτέμη Θεοχάρους, Κώστα Κωνσταντίνου, Στέφανο Λυσάνδρου, Αχιλλέα Νικολάου (Νικόλα Νικολάου), Χρίστο Σολέα, Γιώργο Θεοχαρίδη (Γιώργο Σαββίδη), Φώτο Χ’’Δημητρίου, Μιχάλη Τάρταρο, Φοιβο Βραχίμη.
Στη φωτογραφία οι αρχηγοί των δύο ομάδων, ο Παμπουλής (Κύπριος πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ) του Ολυμπιακού και δεξιά ο Χρίστος Σολέας της Ανόρθωσης.