Το "story" με το πανό "Famagusta" - "Στόχος να μπει και στο Yellow Wall, να ιδρυθεί Famagusta Club Dortmund"!

Το "story" με το πανό "Famagusta" - "Στόχος να μπει και στο Yellow Wall, να ιδρυθεί Famagusta Club Dortmund"!

Του Σάββα Πηλακούτα

Το στόρι πίσω από το πανό Famagusta στο γήπεδο της Ντόρτμουντ.

Μια είδηση η οποία προκάλεσε το ενδιαφέρον όλων στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες ήταν το πανό το οποίο αναρτήθηκε σε παιχνίδι της Ντόρτμουντ και στο οποίο αναγραφόταν στα αγγλικά το όνομα της κατεχόμενης μας πόλης, Αμμοχώστου, δηλαδή Famagusta. 

Ψάξαμε λίγο περισσότερο το θέμα για να δούμε ποια είναι η ιστορία του πανό και πως βρέθηκε στο γήπεδο και ανακαλύψαμε πως πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Αργύρη Μάντζαλου, γιου της παλιάς δόξας της Ανόρθωσης, Μωυσή Μάντζαλου, ο οποίος ζει προσωρινά στην Γερμανία τα τελευταία χρόνια.

δσφσδσδφφφσδ

Ήρθαμε λοιπόν σε επικοινωνία με τον Αργύρη για να μας μιλήσει γύρω από το πως προήλθε η ιδέα αλλά και πως αντιμετωπίστηκε από τους φίλους της Ντόρτμουντ, με τον ίδιο να αναφέρει με μεγάλη νοσταλγία ξανά και ξανά το Βαρώσι και την ευχή όπως έρθει η στιγμή που θα επιστρέψουμε στα πατρογωνικά μας εδάφη.

Fonbet - Αποκτήστε το μπόνους καλωσορίσματος σας μέχρι €300!

Σε ερώτηση γύρω από το πως προέκυψε το μεγάλο πανό στο γήπεδο της Ντόρτμουντ ο ίδιος μας είπε: «Η Ντόρτμουντ είναι ένα σωματείο με ποδοσφαιρική κουλτούρα και υπόσταση αλλά και με μεγάλο ενδιαφέρον ως προς τα κοινωνικά δρώμενα και την κοινότητα στην οποία βρίσκεται. Γενικότερα θα έλεγα η κουλτούρα του Γερμανού οπαδού της Μπορούσσια Ντόρτμουντ (BVB) είναι απίστευτα φοβερή. Γι' αυτό άλλωστε και το τόσο φανατικό κοινό αλλά και το γεγονός ότι κάθε παιχνίδι της Ντόρτμουντ είναι sold out με 81,365 φιλάθλους. Αναφορικά τώρα για το πανό, είπα σε ένα άλλο φίλο Βαρωσιώτη, τον Χρίστο Ιωαννίδη, να μου τυπώσει δύο πανό, ένα μεγάλο και ένα μικρό. Ο στόχος είναι το μεγάλο πανό να μπαίνει στο Νότιο Πέταλο, στους οργανωμένους και το μικρό εκεί που κάθομαι εγώ. Στο παιχνίδι με την Κολώνια μπήκε για πρώτη φορά το πανό και έχω στόχο να έχει μόνιμη θέση σε κάθε παιχνίδι, εντός και εκτός έδρας. Ένας άλλος στόχος που έχω στο μυαλό μου είναι να γίνει κάποιου είδους συμφωνία με την BVB Dortmund ώστε να ιδρυθεί το Famagusta Club Dortmund, έτσι ώστε να μπορέσω τόσο με αυτή την ενέργεια όσο και μέσα από το πανό να μπει το Famagusta στη συνείδηση του Γερμανού πολίτη και οπαδού»

Για το αν τον ρώτησαν οι οπαδοί της Ντόρτμουντ τι σημαίνει το Famagusta: «Και βέβαια με ρώτησαν ναι. Είχε οπαδούς που την γνώριζαν, έλεγαν Famagusta-Zypern (σ.σ. η Κύπρος στα Γερμανικά). Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει γενικά τόσο καλή διαφώτιση στο εξωτερικό. Από την πλευρά μου έβαλα το πανό Famagusta και τους εξήγησα πως είναι μια ομάδα που εκπροσωπεί την πόλη της όπως είναι η άλλωστε και η BVB Ντόρτμουντ. Να σας πω και μια ιστορία πάνω σε αυτό. Αρχικά και στις πρώτες μου μέρες στην Γερμανία θεωρούσα και έλεγα ότι θα γινόμουν Σάλκε λόγω του χρώματος, αλλά στην πρώτη επαφή που είχα με την ομάδα δεν με έπεισε για την ποδοσφαιρική και οπαδική της κουλτούρα. Στην Ντόρντμουν όμως υπάρχει μια γενική κουλτούρα τόσο στο χώρο του ποδόσφαιρου όσο και στις ενέργειες της γύρω από τα κοινωνικά ζητήματα που με κέρδισε. Στο Ντόρτμουντ έχει κάτι αντίστοιχο όπως υπήρχε στην Αμμόχωστο με το που μπαίνεις στην πόλη. Είμαστε η Πόλη που γνωρίζει να παίζει μπάλα αναγράφεται, μπαίνοντας στην πόλη. Στην Αμμόχωστο έγραφε καλώς ορίσετε στην πόλη του Πορτοκαλιού»

γφδγδφγδφγδφγ

Για το αν σκέφτεται κάποια άλλη επιπλέον ενέργεια για γνωστοποίηση του θέματος μας σε μεγαλύτερο βαθμό; «Αρχικά μακάρι να μπορέσω να έχω το πανό σε κάθε αγώνα, εντός και εκτός έδρας και ελπίζω μια στιγμή να πάει και Βαρώσι ή να έχουμε ένα αντίστοιχο πανό της BVB στο ΓΣΕ. Στόχος είναι να δώσουμε του Γερμανού φιλάθλου να καταλάβει τι σημαίνει Αμμόχωστος. Το Ντόρτμουντ ανήκει  στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (γερμ. Nordrhein-Westfalen) που είναι πληθυσμιακά το μεγαλύτερο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας. Υπάρχει πολύ αγάπη για την περιοχή και την κοινότητα τους, οπότε αντιλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό τι αδυναμία έχω στην πόλη που γεννήθηκα (και στην ομάδα μου). Εύχομαι λοιπόν μέσα από την ενέργεια μου να καταφέρω να μεταφέρω το μήνυμα σε όσο το δυνατό περισσότερους Γερμανούς αλλά και φίλους της Ντόρτμουντ, καθώς έχουν κόσμο που τους υποστηρίζει απ’ όλο τον κόσμο και κάποια στιγμή όπως είπα, αυτό το πανό να αναρτηθεί και στο Βαρώσι. Το ποδόσφαιρο πρέπει να ενώνει πόλεις και κοινωνίες και όσο ζω προσωρινά εδώ θα έχω τη Αμμόχωστο μέρος του οικοσυστήματος που λέγεται BVB. Άλλωστε το σύνθημα της BVB: ‘Echte Liebe’, που σημαίνει παντοτινή αγάπη συνταυτίζεται με τη Αμμόχωστο η οποία παραμένει η παντοτινή μας αγάπη».