Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του ΑΠΟΕΛ, η ιστοσελίδα Kerkida.net, σε συνεργασία με τη Stoiximan, θα φιλοξενεί καθημερινά, μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2026, όταν ο ΑΠΟΕΛ θα συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, ξεχωριστές ιστορίες και μικρά αφιερώματα για τον Σύλλογο της Λευκωσίας.
Ο αθλητικός συντάκτης Γιώργος Παττίχης, ο οποίος αρθρογραφεί για τον ΑΠΟΕΛ από το 1990, μας ταξιδεύει καθημερινά στον χρόνο, ανασύροντας πρόσωπα, γεγονότα, επιτυχίες και μοναδικές στιγμές που σημάδεψαν την πορεία του Συλλόγου.
Οι ήρωες Γιαννάκης Μαύρος, Μιχαλάκης Ζαμπάς
Είναι αδιαμφισβήτητα πολύ μεγάλη η προσφορά του ΑΠΟΕΛ στο μακρόχρονο εθνικό αγώνα της πατρίδας μας. Το ηρώον του Συλλόγου, ο κατάλογος με τα ονόματα των ηρώων μας που θυσιάστηκαν για μια Κύπρο ελεύθερη - Ελληνική, είναι πολύ μεγάλος.
Σε προηγούμενο κείμενο μας αναφερθήκαμε στον υποστράτηγο Τάσο Μάρκου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΑΠΟΕΛ και έφορο ποδοσφαίρου, που σαν νέος Λεωνίδας, αρνήθηκε να εγκαταλείψει την Μια Μηλιά.
Δύο ακόμα από τα εκλεκτότερα μέλη του ΑΠΟΕΛ, αντιστάθηκαν στους τούρκους εισβολείς. Αναφερόμαστε στον καλαθοσφαιριστή Γιαννάκη Μαύρο ο οποίος έπεσε στο πεδίο της μάχης και τον πρωταθλητή, στην επιτραπέζια αντισφαίριση, Μιχαλάκη Ζαμπά και ανθυπίλαρχο των τεθωρακισμένων, που θεωρείτο αγνοούμενος από το 1974, αναγνωρίσθηκε το 2001 με τη μέθοδο του DNA και κηδεύτηκε με τιμές ήρωα, τον Ιούνιο 2001.
Στον κατάλογο των 1619 αγνοουμένων του 1974, βρίσκονταν και πολλά άλλα μέλη και φίλαθλοι του ΑΠΟΕΛ.