Νεοφυτίδης: "Τους καλώ να μην αγωνιστούν, αν δεν αλλάξει η ημερομηνία!"

Close
Νεοφυτίδης: "Τους καλώ να μην αγωνιστούν, αν δεν αλλάξει η ημερομηνία!"

O ΠΑΣΠ παρέθεσε online διάσκεψη τύπου. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Σπύρος Νεοφυτίδης μίλησε σχετικά με τον ορισμό του αναβληθέντα αγώνα ΑΠΟΕΛ - Ομόνοια.

Η ιστοσελίδα μας www.kerkida.net σας μεταφέρει τι ειπώθηκε...

- "Μετά από οδηγίες από ποδοσφαιριστές της Ομόνοιας, του ΑΠΟΕΛ και άλλων ομάδων κάνουμε τη δημοσιογραφικη για να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις τους. Δεν θέλουν να αγωνιστούν στις 26/12"

- "Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού και μην ξεχνάμε την επιβάρυνση ψυχικής τους υγείας"

- "Θα αναγκάσει τους ποδοσφαιριστές και περισσότερους τους διεθνείς να αγωνιστούν χωρίς καμία διακοπή. Αναγκάζονται να ακυρώσουν κάθε σχέδιο που είχαν για ξεκούραση."

- "Για κάποιους παίκτες μιλάμε για 55-60 αγώνες χωρίς διακοπή. Είναι επίπεδο Μέσι και Ρονάλντο η επιβάρυνση".

- "Διερωτούμαι με ποιες δυνάμεις θα μπορούν κάποιοι παίκτες να πάνε με 3η σερί σεζόν χωρίς διακοπή"

- "Η ΚΟΠ στις 15/6 μας έστειλε τον αγωνιστικό προγραμματισμό του 2021/22 όπου περιλαμβάνει δυο ημερομηνίες πιθανές για αναβληθέντες αγώνες. 22/12 και 29/12. Οι παίκτες ήταν πρόθυμοι να παίξουν και στις 29/12 και στις 30/12 ακόμα και στις 31/12

- "Το ελάχιστο που έπρεπε να κάνει η ΚΟΠ βάση αυτού ήταν να ορίσει το ντέρμπι στις 29/12"

- "Δεν χρειαζόταν να γίνει αυτό το μπάχαλο από την ΚΟΠ. Καλούμε την ΚΟΠ να ορίσει σε άλλη ημερομηνία. Δώσαμε τις επιλογές" 

Τι θα γίνει αν δεν αλλάξει η απόφαση; "Η πρόταση μου σαν Σύνδεσμος, τους καλώ να μην κατέβουν να αγωνιστούν οι ποδοσφαιριστές. Περιμένουμε να δούμε την ανταπόκριση της ΚΟΠ. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε μόνο από την ΚΟΠ. Υπήρχε η πρόνοια από το καλοκαίρι. Γιατί η ΚΟΠ μπήκε σε αυτό το παζάρεμα με τις ομάδες; Για ποιο λόγο να μπει σε αυτό παζάρεμα;"

Σήμερα εκπροσωπείτε την επιθυμία των ποδοσφαιριστών και των δυο ομάδων; Υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ των παικτών και των δυο ομάδων; "Ναι υπήρξε. Δεν είναι οι ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων αλλά και όλων των ποδοσφαιριστών και των δυο κατηγοριών. Δεν θα πάμε να εκθέσουμε τον οποιοδήποτε ποδοσφαιριστή. Υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές. Υπήρχε η λύση. Για ποιο λόγο έγινε αυτό το παζάρεμα αφού η λύση ήταν ξεκάθαρη;"

- "Είμαστε στην Κύπρο, ξέρουμε τι πιέσεις υπάρχουν. Αν μπορούσαμε να κάνουμε απεργία θα κάναμε χθες. Το θέμα εξαρτάται από τους παίκτες αν θέλουν να την κάνουν. Θα είναι πολύ καυτός ο χειμώνας, θα υπάρχει αντίδραση. Είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα κακής διακυβέρνσης από την Ομοσπονδία. Και το έχει κάνει πολλές φορές η ΚΟΠ. 

Ποιοι έχουν προσωπικά συμφέροντα να οριστεί 26/12; "Προφανώς κάποιοι αξιοματούχοι μέσα στην Ομοσπονδία. Είτε ψήφοι για μελλοντικές εκλογές είτε οτιδήποτε άλλο. Αν είχα συγκεκριμένα στοιχεία θα σας έλεγα."

Ο κ.Κούμας μπήκε σε διαπραγματεύσεις για προσωπικό του όφελος; "Δεν μπορώ να γνωρίζω αλλά έτσι φαίνεται".

Το δελτίο τύπου του ΠΑΣΠ

Δημοσιογραφική διάσκεψη μέσω zoom παρέθεσε το μεσημέρι της Τετάρτης (8/12/2021) ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών (ΠΑ.Σ.Π.), με θέμα τον ορισμό του αγώνα ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια στις 26 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μονομερή απόφαση της ΚΟΠ, με την οποία οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων διαφωνούν και ζήτησαν έτσι από το συνδικαλιστικό τους όργανο να επιληφθεί του θέματος.

Θυμίζουμε ότι ο αγώνας της 29ης Νοεμβρίου είχε διακοπεί νωρίς στο α’ ημίχρονο λόγω έντονης ομίχλης. Λόγω της μη διαθεσιμότητας του ΓΣΠ τις επόμενες μέρες, αλλά και το γεμάτο πρόγραμμα της Ομόνοιας τις επόμενες εβδομάδες, η ΚΟΠ όρισε τον αγώνα στις 26 Δεκεμβρίου, κάτι που προκάλεσε τη διαφωνία των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι πλέον θα αναγκαστούν να κάνουν Χριστούγεννα στο γήπεδο και στο ξενοδοχείο.

Ο ΠΑ.Σ.Π. κάλεσε διαδικτυακή δημοσιογραφική διάσκεψη, στην οποία ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. κ. Σπύρος Νεοφυτίδης, στην ομιλία του, αρχικά τόνισε: «Μετά από οδηγίες των ποδοσφαιριστών του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις των μελών μας. Η θέση των ποδοσφαιριστών και των δύο ομάδων είναι πως δεν επιθυμούν να αγωνιστούν την συγκεκριμένη ημερομηνία, δηλαδή στις 26 Δεκεμβρίου».

Ακολούθως, ο κ. Νεοφυτίδης τόνισε τους λόγους που δεν θέλουν να παίξουν εκείνη την ημέρα: «Το διάστημα μεταξύ 19 Δεκεμβρίου και 3 Ιανουαρίου είναι η περίοδος χειμερινής διακοπής του πρωταθλήματος. Ένας αγώνας στις 26 Δεκεμβρίου, θα αναγκάσει τους ποδοσφαιριστές και ιδιαίτερα τους διεθνείς, να αγωνιστούν για περισσότερο από μία σεζόν χωρίς καμία διακοπή, με αποτέλεσμα να διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο τραυματισμών και να μην ξεχνάμε και την πολύ σοβαρή επιβάρυνση της ψυχικής υγείας τους, αφού αναγκάζονται να ακυρώσουν κάθε σχέδιο που είχαν για ξεκούραση και χρόνο με τους αγαπημένους τους στις εορτές. Τους αναγκάζει να βρίσκονται μέσα στο γήπεδο την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά ακόμη χειρότερα την ημέρα των Χριστουγέννων να βρίσκονται με την αποστολή της ομάδας τους απομονωμένοι στο ξενοδοχείο».

Επιπλέον, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. αναφέρθηκε στις δυσκολίες που θα προκαλέσει ο ορισμός και σε άλλους επαγγελματίες: «Η 26η Δεκεμβρίου είναι δημόσια αργία στην οποία και άλλοι εργαζόμενοι όπως οι διαιτητές, υπεύθυνοι σταδίων, αθλητικογράφοι, τηλεοπτικό συνεργείο και άλλοι θα αναγκαστούν να δουλέψουν και να ακυρώσουν τα σχέδια που είχαν για τις εορτές. Ακόμη, τα έντυπα ΜΜΕ και οι αθλητικές εκπομπές δεν θα μπορούν να καλύψουν το παιχνίδι, αφού δεν εργάζονται και ούτε κυκλοφορούν εφημερίδες στις 26 και 27 Δεκεμβρίου».

Ο ΠΑ.Σ.Π. τονίζει ότι η 22η και η 29η Δεκεμβρίου είχαν οριστεί από την προκήρυξη ως εναλλακτικές ημερομηνίες για αγώνες, σε περίπτωση αναβολών. Από τη στιγμή που η Ομόνοια αγωνίζεται στις 22 του μήνα με την ΑΕΛ, τότε ο ΠΑ.Σ.Π. εισηγείται εκ μέρους των ποδοσφαιριστών, όπως ο αγώνας ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια οριστεί στις 29 Δεκεμβρίου ή στις 30 του μήνα ή ακόμη και νωρίς την παραμονή Πρωτοχρονιάς, ημέρα που είναι εργάσιμη.

«Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους ποδοσφαιριστές να κερδίσουν τουλάχιστον ακόμη κάποιες μέρες ξεκούρασης. Ο ΠΑ.Σ.Π. έχει ως προτεραιότητα την υγεία και ασφάλεια των ποδοσφαιριστών και όπως είπε και ο διεθνής Βέλγος τερματοφύλακας, Thibaut Courtois, οι παίκτες είναι πάνω απ΄ όλα άνθρωποι και όχι ρομπότ».

Κλείνοντας το αρχικό σχόλιο του, ο κ. Νεοφυτίδης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν, με την αποστολή επιστολής στην ΚΟΠ για εναλλακτική ημερομηνία. «Ο τρόπος που ενεργεί η ΚΟΠ το τελευταίο διάστημα, με μονομερείς αποφάσεις, χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση, πάνω σε θέματα που αφορούν άμεσα τα μέλη του ΠΑ.Σ.Π., μας λυπεί και φαίνεται ότι θα φέρουν δυναμικές αντιδράσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφυτίδης.

Ακολούθως, οι δημοσιογράφοι έκαναν ερωτήσεις προς τον κ. Νεοφυτίδη:

Για την περίπτωση που δεν αλλάξει ο ορισμός: «Πρότεινα στους ποδοσφαιριστές να μην κατέβουν να αγωνιστούν, αλλά από τους ποδοσφαιριστές εξαρτάται αυτό. Ο στόχος μας είναι να επιλύσουμε προβλήματα, όχι να δημιουργούμε».

Για το αν έχει την πλήρη στήριξη των ποδοσφαιριστών και των δύο ομάδων; «Ναι, έγιναν οι διαβουλεύσεις και γι΄ αυτό κάνουμε σήμερα τη διάσκεψη. Οι ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων και όλων των κατηγοριών μας στηρίζουν, αν και γίνονται έντονες πιέσεις από ψες».

Αν θα πάρει την ευθύνη ο ΠΑ.Σ.Π. αν δεν κατέβουν να παίξουν οι παίκτες; «Αν ήταν δική μου απόφαση, θα έλεγα να μην κατεβούν. Αλλά πρέπει να το αποφασίσουν όλοι οι ποδοσφαιριστές. Θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Έχουμε θέμα γενικά με την απεργία, θα κάναμε χθες, για πολλά θέματα, αν μπορούσαμε. Δεν φοβάμαι κανέναν, αλλά εξαρτάται από τους ποδοσφαιριστές. Επαναλαμβάνω ότι ο σκοπός μας δεν είναι να δημιουργήσουμε προβλήματα, αλλά να επιλύσουμε. Κακώς μπήκε η ΚΟΠ σε παζαρέματα με τις ομάδες για τον ορισμό. Θα είναι καυτός ο χειμώνας και το επόμενο εξάμηνο, θα υπάρχει αντίδραση. Ο κόσμος του ποδοσφαίρου να γνωρίζει ότι είναι ασέβεια προς αυτούς και τρανταχτό παράδειγμα κακής διακυβέρνησης στο χώρο του ποδοσφαίρου. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα την έχει η εθνική ομάδα».

Υπάρχουν προσωπικά συμφέροντα στην απόφαση; «Προφανώς κάποιοι αξιωματούχοι στην ομοσπονδία. Δεν μπορώ να γνωρίζω, από τη στιγμή που μπαίνεις σε ένα παζάρι, επιδιώκεις κάποια προσωπικά συμφέροντα, όπως ψήφοι για μελλοντικές εκλογές ή κάτι άλλο. Το παζάρεμα το μόνο που κάνει, είναι κακό στο άθλημα».

Τι εννοείται με τις πιέσεις που γίνονται; «Δεν θέλω να αναφερθώ σε λεπτομέρειες, γνωρίζουμε ότι είμαστε στην Κύπρο».

Σας είπαν από την ΚΟΠ το σκεπτικό τους; «Δεν απάντησαν καθόλου. Αυτοί που πήραν τις αποφάσεις, φαίνεται έχουν περιορισμένες γνώσεις για το ποδόσφαιρο. Δεν υπάρχει λογική να το ορίζεις στις 26 του μήνα, από τη στιγμή που υπάρχει η προκήρυξη και είναι ξεκάθαρο ότι έπρεπε να οριστεί στις 29 Δεκεμβρίου».