Χρόνια σου Πολλά Απόλλωνα!

Close
Χρόνια σου Πολλά Απόλλωνα!

Ξεχωριστή η σημερινή μέρα (14/4) για τη μεγάλη οικογένεια του Απόλλωνα. Η Λεμεσιανή ομάδα γιορτάζει τα 67α γενέθλιά της... 67 χρόνια ένδοξης ιστορίας. Μεγάλος στόχος για τους "γαλάζιους" στην τρέχουσα σεζόν, να επιστρέψουν στην κορυφή του κυπριακού ποδοσφαίρου μετά από 15 χρόνια.

Η ίδρυση του Απόλλωνα...
 
"Στις 14 Απριλίου του 1954 γεννήθηκε η ιδέα της ίδρυσης του Απόλλωνα Λεμεσού.

Αυτή η ιδέα, ήταν αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης των Εθνικολαϊκών Συλλόγων, της οποίας προήδρευσε ο γενικός γραμματέας Χριστάκης Σαββίδης και αποφασίστηκε όπως διαλυθεί η νεολαία των συλλόγων και να αποτελέσουν ανεξάρτητο σωματείο, με την ονομασία ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ Λεμεσού.

Η αίτηση προς την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού για την επίσημη εγγραφή του σωματείου έφερε την ονομασία «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΛΕΜΕΣΟΥ».

Οι ιδρυτές του Απόλλωνα ήταν οι Πάμπος Λυμπουρίδης, Ανδρέας Ψυλλίδης, Ανδρέας Αγγελόπουλος, Γιαννάκης Αγρότης, Ανδρέας Νεοκλέους, Μανώλης Σαββίδης, Αντωνάκης Φουρλάς, Λουκάς Φουρλάς, Σοφοκλής Ποταμίτης, Κώστας Παπαδόπουλος, Μελής Χαραλάμπους, Φώτης Ιακωβίδης, Σταύρος Ματθαίου, Νίκος Κωνσταντίνου, Φίλιππος Αβραάμ, Ανδρέας Θεοχάρους, Χριστάκης Αριστείδου, Κώστας Σαλαμιώτης, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Άντρος Ξενοφώντος, Ανδρέας Καραπατέας, Χάρης Καραπατέας, Σπύρος Χριστοφίδης, Θεοχάρης Σταύρου, Πάμπος Παπαδούρης, Σωτήρης Χριστοδούλου και Κώστας Παναγιώτου.

Το μπλε και το άσπρο της ομάδας επιλέχθηκαν από τα χρώματα της σημαίας της Ελλάδας, που, τότε, οι 27 ιδρυτές του Απόλλωνα, την είχαν για ιερό τους λάβαρο.

Πρώτος γενικός γραμματέας του Σωματείου ήταν ο Πάμπος Λυμπουρίδης, ενώ ο εμπνευστής του ονόματος της ομάδας, Απόλλωνας, ήταν ο Χριστάκης Σαββίδης.

Η σημασία του ονόματος του θεού Απόλλωνα προέρχεται από το ρήμα «απόλλυμι» που σημαίνει «εξαφανίζω», «καταστρέφω».

Επίσης, από τη στιγμή που αρχικά ο Απόλλωνας ήταν μουσικός όμιλος και ο θεός Απόλλωνας ήταν ο θεός της μουσικής, τότε το όνομα και το σύμβολο της ομάδας δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο.

Από τη πρώτη μέρα της ιδρύσεώς του, το έμβλημα της ομάδος ήταν ο ολύμπιος θεός μαζί με την λύρα του.

Η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα δημιουργήθηκε υπό τις οδηγίες του Αντωνάκη Φουρλά, δίνοντας πολλούς αγώνες στην ύπαιθρο.

Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και πιο αγαπητή και έτσι το ρεύμα προς εγγραφή νέων μελών αυξανόταν με ραγδαίους ρυθμούς.

Γι αυτό και αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στην ΚΟΠ με ημερομηνία 23 Μαρτίου 1955 για την ένταξη του ΑΠΟΛΛΩΝΑ σε αυτή.

Στις 16 Οκτωβρίου του 1955, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) ενέταξε στις τάξεις της την ομάδα μας στην 2η κατηγορία.

Η ομάδα με προπονητή τον Αργυρή Γαβάλα, κατέκτησε το Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας την περίοδο 1956-1957 και την άνοδο στην Α’ κατηγορία, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, αποτελώντας μία εκ των τεσσάρων ομάδων που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ.

Η πρώτη επίσημη νίκη της ομάδας σημειώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1957, επικρατώντας με 6-1 του Πανελλήνιου στο ΓΣΟ.

Μέσα από την πορεία όλων αυτών των χρόνων, ο Απόλλωνας κατάφερε να κατακτήσει κάθε εγχώριο τίτλο, τρία πρωταθλήματα (1991, 1994, 2006), εννιά κύπελλα (1966, 1967, 1986, 1992, 2001, 2010, 2013, 2016, 2017) και δύο Ασπίδες της ΚΟΠ (2006 και 2016). Παράλληλα, έφερε επιτυχίες και στον τόπο μας, καταφέρνοντας να προκριθεί 4 φορές σε ομίλους Ευρωπαϊκών διοργανώσεων (2014, 2015, 2017, 2018).

Σήμερα, 67 χρόνια αργότερα από την ημέρα ίδρυσης του Απόλλωνα, ο «Θρύλος», συνεχίζει να σημειώνει τεράστιες επιτυχίες σε Κύπρο και Ευρώπη, κατατάσσοντάς τον στη λίστα με τις πιο επιτυχημένες ομάδες του τόπου.

Το σίγουρο είναι, πως η προοπτική που παρουσιάζεται, είναι αντάξια της πλούσιας και ένδοξης ιστορίας του σωματείου και το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό".