Ο Μουρίνιο κερδίζει απόψε και στέλνει Ομόνοια ή Εθνικό ομίλους - Τι λέει η UEFA & ένα ερωτηματικό

Close
Ο Μουρίνιο κερδίζει απόψε και στέλνει Ομόνοια ή Εθνικό ομίλους - Τι λέει η UEFA & ένα ερωτηματικό

Στο Ολίμπικο του Τορίνο και στον τελευταίο αγώνα της Ρόμα για το ιταλικό πρωτάθλημα κόντρα στην Τορίνο είναι είναι απόψε στραμμένη η προσοχή σε Ομόνοια και Εθνικό.
 
Όπως έγραψε πρώτο το kerkida.net από τις 3 Μαϊου, σε περίπτωση που η Ρόμα ή η Φέγενορντ, κατακτήσουν το Europa League, και μέσω του πρωταθλήματος της χώρας του κερδίσουν θέση για το επόμενο Europa League, τότε οι αλλαγές που θα προκύψουν (rebalancing) ευνοούν τον κυπελλούχο Κύπρου αφού θα ξεκινήσει απευθείας από τα play off του Europa League, όχι από τον 3ο προκριματικό, και έτσι θα έχει εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους του Conference League, ακόμα και χωρίς καμία πρόκριση.

Τι λέει η UEFA

Παραθέτουμε πιο κάτω και το σχετικό άρθρο από τους κανονισμούς που εξέδωσε η UEFA για το Europa League της επόμενης χρονιάς.

Τι αναφέρει σε ελεύθερη μετάφραση:

asfwgr

Εάν η ομάδα που κατακτήσει το Conference League, κερδίσει θέση Europa League μέσω του πρωταθλήματος της, τότε η κενή θέση που προκύπτει, (λόγω της συμμετοχής της ομάδας απευθείας στους ομίλους του επόμενου Europa) καλύπτεται ως εξής:

A) Εάν η κενή που δημιουργείται είναι στους ομίλους, τότε μετακινείται στους ομίλους η Κυπελλούχος ομάδας της 7ης χώρας στην κατάταξη της UEFA. (Συμπτωματικά είναι η Φέγενορντ). Για να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν δίνεται προτεραιότητα στους κυπελλούχους που συμμετέχουν στο Europa League. Η πρώτη χώρα που ευνοείται είναι η Κύπρος. (Το σενάριο αυτό θα προκύψει λόγω Ρόμα)
Β) Εάν η κενή θέση που δημιουργείται είναι στα play off ή στα προκριματικά, καλύπτεται και πάλι με προτεραιότητα από τους κυπελλούχους που συμμετέχουν στο Europa League.  Η πρώτη χώρα που ευνοείται είναι η Κύπρος. (Το σενάριο αυτό θα προκύψει λόγω Φέγενορντ)

Στην ουσία…

faeggt

Η Φέγενορντ ήδη τερμάτισε 3η στην Ολλανδία και έχει το εισιτήριο της χώρας για το Europa League αφού στον τελικό Κυπέλλου αγωνίστηκαν Άγιαξ και PSV που θα συμμετέχουν στο Champions League αφού τερμάτισαν στην 1η και 2η θέση του πρωταθλήματος. Άρα εάν πάρει το Europa την Τετάρτη, Ομόνοια η Εθνικός κλειδώνουν ομίλους.

Όσον αφορά τη Ρόμα ίσως ξεκαθαρίσουν όλα απόψε. Είναι 6η με 60 βαθμούς και εάν κερδίσει την Τορίνο τελειώνουν όλα και ο Κυπελλούχος Κύπρου κλειδώνει από απόψε ομίλους, ανεξάρτητα το ποιος θα πάρει το Europa την Τετάρτη.

Εάν η Ρόμα δεν κερδίσει απόψε, θα πρέπει να περιμένουμε τους αγώνες της Φιορεντίνα (με Γιουβέντους )και της Αταλάντα (με Έμπολι) αύριο Σάββατο. Έχουν και οι 2 από 59 βαθμούς. Σε περίπτωση που η Ρόμα έχει απώλειες απόψε και μία από τις δύο κερδίσει αύριο, τότε η Ρόμα πέφτει κάτω από την 6η θέση.

Εάν η Ρόμα ΔΕΝ τερματίσει 5ή ή 6η θυμίζουμε ότι δεν ευνοείται ο Κυπελλούχος Κύπρου σε περίπτωση κατάκτησης του Conference από την Ρόμα. Άρα σε αυτή την περίπτωση, Ομόνοια ή Εθνικός θα υποστηρίζουν Φέγενορντ την Τετάρτη.

Και το ερωτηματικό…

Όλα όσα γράψαμε πιο πάνω είναι ξεκάθαρα,  αφού παραθέσαμε και τον κανονισμό της UEFA. Αναφέρονται επίσης και από συναδέλφους στο εξωτερικό που ασχολούνται χρόνια με τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Το ερωτηματικό που βάζουμε αφορά το μπλέξιμο που προκύπτει με τον αποκλεισμό των ρωσικών ομάδων και τα θέματα που ίσως προκύψουν με τις ομάδες της Ουκρανίας. Δεν γνωρίζουμε εάν η UEFA προχωρήσει φέτος σε κάποιους άλλους χειρισμούς. Εκτιμούμε ότι δεν θα αλλάξει κάτι και όλα όσα προαναφέραμε θα ισχύσουν κανονικά…Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε τις τελικές και επίσημες ανακοινώσεις….

Σωτήρης Νικηφόρου