ΒΙΝΤΕΟ/Παπασταύρου για Τζον, τράπεζα, μετοχές, λεφτά και πολλά άλλα

Close
ΒΙΝΤΕΟ/Παπασταύρου για Τζον, τράπεζα, μετοχές, λεφτά και πολλά άλλα

Ολοκληρώθηκε η πολυαναμενόμενη δημοσιογραφική διάσκεψη του Σταύρου Παπασταύρου με επίκεντρο τις επαφές με Τζον Χριστοδούλου. Ο πρόεδρος της Ομόνοιας είπε πάρα πολλά, απάντησε σε σειρά ερωτήσεων και έστειλε το μήνυμα ότι συνεχίζει κανονικά.

Τον ανησυχεί το θέμα με την επένδυση σε τράπεζα στην Αμερική όπως είπε αλλά δεν πιστεύει ότι θα τον αναγκάσει να αποχωρήσει από την Ομόνοια.

Η ιστοσελίδα μας ήταν στο Συνεδριακό κέντρο του ΓΣΠ.

-Αρχικά: "Πρώτα θέλω να απολογηθώ στον κόσμο της Ομόνοιας για την ανησυχία και την αναστάτωση τις τελευταίες βδομάδες για την πώληση των μετοχών. Προσπαθήσαμε πολύ να μην βγει έξω αυτή η ιστορία για να μην κάνει ζημιά σε όλους. Τελικά βγήκε και δημιούργησε αναστάτωση. Ειπώθηκαν πάρα πολλά - τα παραπάνω ήταν λάθος.

Εγώ γνώρισα τον κ.Χριστοδούλου 1η Αυγούστου μέσω ενός κοινού φίλου στο whatsup. Βρεθήκαμε κατά σύμπτωση στη Μύκονο και εκεί έδειξε ενδιαφέρον να αγοράσει τις μετοχές που είχα στην Ομόνοια. Πρώτα του είπα ότι πρέπει να είσαι έτοιμος να βάζεις 2-3 εκατομμύρια το χρόνο. Δεν του ζήτησα να αγοράσει, μόνος του ήρθε να αγοράσει.

Μετά από δυο μήνες διαβουλεύσεις, τους δώσαμε το 99% των εγγράφων που ήθελαν να κοιτάξουν. Εκεί που ήμασταν προς το τέλος και νομίζαμε θα τελειώναμε αυτή τη βδομάδα όσον αφορά το due diligence (σ.σ έλεγχο), έμαθα την περασμένη Τετάρτη ότι υπήρχαν κάποιες απαιτήσεις από τον κ. Χριστοδούλου και ήταν σε επαφές με το Σωματείο. Ήθελε αυτά που ήθελε, το Σωματείο δεν μπορούσε να του τα δώσει και φτάσαμε στο σημείο που δεν μπορούσαμε να τελειώσουμε. Δεν είμαι ακριβώς σίγουρος τι ζήτησε.

Επειδή είδαμε την ζημιά που γινόταν στην Ομόνοια, αποφάσισα την Τετάρτη να τερματίσουμε τις συζητήσεις με τον κ.Χριστοδούλου".

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

-Τι προτίθεστε να κάνετε; "Δεν σταμάτησα εγώ ή κανένας να κάνουμε τη δουλειά που πρέπει. Όπως σας είπα δεν γύρεψα εγώ κάποιο να αγοράσει τις μετοχές. Οι περισσότερες από αυτές τις προσπάθειες συνήθως δεν κλείνουν. Δεν άλλαξε τίποτε, συνεχίζουμε κανονικά".

-Φημολογήθηκε ότι θα αγοράζατε τράπεζα στις ΗΠΑ και αυτό σας εμπόδιζε να είσαστε πρόεδρος της Ομόνοιας. Ισχύει; "Ορισμένο από αυτό είναι σωστό. Εγώ υπέγραψα τον Μάρτη του 2021 να αγοράσω μια τράπεζα και τον Ιούνιο βάλαμε την αίτηση στην Κυβέρνηση της Αμερικής. Μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα σχετικά με την αίτηση, δεν το ξέρω ακόμα, δεν έχουμε απάντηση. Ήταν μια από τις ανησυχίες που είχα αλλά δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχει πρόβλημα. Έτυχε μεταξύ του χρόνου που περιμέναμε απάντηση από την Κυβέρνηση, να προκύψει το θέμα με τον κ.Χριστοδούλου και ένιωσα ότι μπορούσα να λύσω εκεί το πρόβλημα και να αφήσω την Ομόνοια σε κάποια καλά χέρια, οικονομικά".

-Αν βρεθεί άλλος αγοραστής τι θα κάνετε; "Δεν βλέπω τέτοιο πράγμα. Υπήρχαν και άλλοι λόγοι που μίλησα με τον κ. Χριστοδούλου. Συζητήσαμε και τελικά δεν έκλεισε το deal".

-Υπάρχει κάτι άλλο που σας στεναχώρησε; "Τις ανησυχίες μου για το Κυπριακό ποδόσφαιρο τις είπα και άλλες φορές. Κάτι ειδικά που να άλλαξε την γνώμη μου δεν υπάρχει. Είναι γενικά η γνώμη μου ότι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι".

-Μετά το παιχνίδι με τη Δόξα ακούστηκαν πράγματα για χειραγώγηση. Μήπως αυτό ήταν; "Φαίνεται πως φέτος όταν κάποιες ομάδες δεν παίρνουν το αποτέλεσμα που θέλουν, θέλουν να φταίξουν κάποιο άλλο. Αυτό έγινε με την Δόξα. Πράγματι έπρεπε να νικήσει η Δόξα αλλά τα τέρματα στο τέλος του ματς άλλαξαν το παιχνίδι. Δεν θέλουμε να μιλούμε για τις 97 φάσεις που έφτιαξε το ΒΑΡ αλλά να μιλάμε για τις 3-4 που είναι σε γκρίζα ζώνη. Πρέπει κάποιοι να σοβαρευτούν, να μην κάνουμε ηλίθιες κατηγορίες για να δικαιολογήσουμε αυτά που έγιναν σε ένα 90λεπτο".

-Για το ναυάγιο με τον Τζον Χριστοδούλου: "Ένιωθα ότι οι πιθανότητες ήταν 50-50 και μετά από 2 μήνες έμειναν στο 50-50. Το ερωτηματικό που δημιουργήθηκε με τις απαιτήσεις που είχε, με έπεισε ότι δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Το θέμα με το Σωματείο με έπεισε ότι δεν θα γίνει το deal. Και προτίμησα να σταματήσω το θέμα τώρα".

-Τι γίνεται με το 40% των μετοχών που βάση χρονοδιαγράμματος πρέπει να ανοίξουν για τον κόσμο; "Είναι μια από τις αλλαγές που ζήτησε ο κ.Χριστοδούλου και συμφωνώ ότι δεν πρέπει να πουληθούν μετοχές στον κόσμο. Όπως ξέρετε η συμφωνία που έχουμε είναι για 20 χρόνια και μετά οι μετοχές σβήνουν δεν θα υπάρχουν. Επίσης οι μετοχές ποδοσφαιρικών ομάδων δεν πληρώνουν μέρισμα, δεν είναι σωστό να βάλουμε τον κόσμο να αγοράσει μετοχές όπου δεν θα παίρνει μέρισμα. Είναι ένα από τα αρκετά λάθη που υπάρχουν στη συμφωνία και πρέπει να διορθωθούν. Θα δουλέψουμε με το Σωματεί να βρουμε τη λύση".

-Μπορούμε να μάθουμε και τις υπόλοιπες απαιτήσεις του κ.Χριστοδούλου από το Σωματείο; "Δεν ήμουν παρόν στις συζητήσεις απλώς πίστεψα ότι το Σωματείο δεν θα συμφωνούσε γι' αυτό πήρα την απόφαση που πήρα".

-Αν σας πει η Κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι δεν δικαιούστε τι θα κάνετε; "Είναι μια ανησυχία, δεν ξέρω. Το συζήτησα με τους δικηγόρους μου. Δεν μπορεί να σου πει ότι δεν μπορείς να έχεις μετοχές σε ποδοσφαιρική ομάδα στην Ευρώπη. Οι δικές μου ανησυχίες είναι δυο: Το ένα είναι τα προβλήματα που είχε πριν χρόνια το Τραπεζικό Σύστημα στην Κύπρο και το άλλο είναι τα προβλήματα του Κυπριακού ποδοσφαίρου. Αν μου πουν ότι δεν δικαιούμαι που δεν το πιστεύω, θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικές".

-Ποιο το σκεπτικό μη παραχώρησης του Λοΐζου; "Οι παίκτες στην Κύπρο συνήθως πουλιούνται πιο φθηνά από παίκτες στο εσωτερικό. Δεν γίνεται να πουλήσουμε εμείς τον Λοΐζου ένα ποσό και αν ήταν από Ελλάδα ή άλλη χώρα να πήγαινε διπλάσια. Δεν μπορείς να πεις ότι το επίπεδο στην Κύπρο είναι τόσο πιο χαμηλό από άλλες χώρες που πουλούν πολύ πιο ακριβά. Πρέπει να έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις. Η ιδέα ότι ένας παίκτης από Κύπρο πρέπει να πουληθεί πιο λίγα λεφτά, δεν μπορώ να το ανεχθώ".

-Η επένδυση που κάνατε στην Ομόνοια δεν ήταν αυτή που αναμένατε; "Περίμενα πολλά και διάφορα. Πολλοί με ρωτούν αν μετάνιωσα και πάντα λέω όχι απλά αυτή τη στιγμή υπήρχε αυτή η δυσκολία με την τράπεζα που δεν ξέρω αν είναι πραγματική ή όχι ακόμα".

-Αναφέρομαι κυρίως στο οικονομικό κομμάτι αν ήταν αυτό που αναμένατε: "Σίγουρα έβαλα παραπάνω από όσα υπολόγισα. Αλλά αυτή είναι η Ομόνοια, αυτές είναι οι υποχρεώσεις και κάθε χρόνο γίνονται καλύτερα τα πράγματα".

-Μπορούμε να πούμε το ποσό που ζητήσατε; "Περίπου 18 εκατομμύρια".

-Μας είπατε ότι τα βρήκατε και το μεγάλο πρόβλημα ήταν το Σωματείο... "Εγώ του είπα ότι θα σταθεί μέσα στα παπούτσια μου και θα κάνει ότι κάνω εγώ. Δεν μπορώ να πω ότι ο μόνος λόγος ήταν η διαφωνία με το Σωματείο. Όπως είπα ήταν 50-50. Υπάρχει μεγάλη διαφορά από το να λες ότι θα κάνεις κάτι και από το να το κάνεις. Είναι μεγάλη δυσκολία να αναλάβεις ένα οργανισμό που πρέπει να βάζεις 3 εκατομμύρια το χρόνο. Είναι μεγάλη απόφαση να αναλάβει κάποιος που να ξέρει την 1η Γενάρη ότι έχασε τρία εκατομμύρια. Αυτή είναι η μεγάλη δυσκολία για κάποιο να αναλάβει".

-Σας ανησυχεί η συγκομιδή βαθμών; "Μας ανησυχεί η συγκομιδή βαθμών σίγουρα. Η προετοιμασία το καλοκαίρι και κάποιοι τραυματισμοί, ο κορωνοϊός... ήταν κάποιοι λόγοι που δεν έχουμε την παρουσία που ελπίζαμε. Εγώ έχω πίστη, η ομάδα θα έρθει εκεί που πρέπει. Η ανάκαμψη πρέπει να ξεκινήσει τώρα, ξέρω ότι δεν έχουμε χρόνο".

-Για το Ηλίας Πούλλος: "Δεν πήραμε ακόμα την άδεια οικοδομής, περιμένουμε από τις αρχές".

-Πόσο πιο πάνω είναι ο φετινός προγραμματισμός; "10-15% πιο ψηλός από πέρσι. Πολλές φορές ο κόσμος δεν ξέρει τα νούμερα γι' αυτό ένιωθε ότι κάπου κόψαμε κάτι. Δεν είμαι πικραμένος, έμαθα στη ζωή να δέχομαι και τα καλά και τα άσχημα".

-Δεν νιώθετε ότι ο κόσμος θα μπορούσε να πάρει ένα μέρος από το 40% των μετοχών για συναισθηματικούς λόγους; "Εάν ο μόνος λόγος που θέλει ο κόσμος είναι συναισθηματικός, τότε μπορεί να βοηθήσει το Σωματείο που έχει ανάγκη. Όπως είπα και που ήρθα, δεν θέλω να πουλώ μετοχές του κόσμου. Το νιώθω δυνατά ότι ο κόσμος δεν πρέπει να αγοράζει μετοχές ομάδων γιατί δεν είναι καλή επένδυση".

-Νιώθετε ότι κάνατε λάθος που επενδύσατε στην Ομόνοια; "Δεν μετάνιωσα την απόφαση. Εάν στο μέλλον αλλάξει κάτι που με πείσει ότι πρέπει να φύγει, αυτό είναι άλλο. Αλλά σήμερα δεν μετάνιωσα".

-Για το ποσό που έβαλε στην ομάδα: "Είναι περίπου 18 εκατομμύρια".

-Θα ενισχυθεί η ομάδα; "Όπως κάθε Γενάρη, οι ειδικοί θα πάρουν τις αποφάσεις. Ήδη υπάρχουν συζητήσεις και λογικά θα γίνει ενίσχυση".

-Υπάρχει φημολογία ότι οι σχέσεις ανάμεσα σε άτομα της ομάδας δεν είναι ιδανικές; "Θέλουμε πάντα όλοι να λένε τη γνώμη τους μέσα στην ομάδα. Αν σε κάποιο σημείο κάποιος δεν μπορεί να συνεισφέρει, είναι άλλο θέμα αλλά προς το παρόν ο καθένας έχει τη γνώμη του και αυτό θέλουμε".

-Για την επίθεση στον Δημήτρη Γρηγόρη: "Είναι πολύ λυπηρό αυτό που γίνεται στην Κύπρο, δεν είναι η πρώτη φορά. Δυστυχώς το κράτος για χρόνια άφησε να γίνονται αυτές οι ενέργειες και μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να τιμωρήσουν κανένα. Είναι κρίμα για θέματα ποδοσφαίρου να ανησυχεί κάποιος. Ο λόγος που βάλαμε την αμοιβή είναι γιατί θέλουμε να τιμωρήσουμε αυτούς που το έκαναν. Θα το κάναμε για οποιοδήποτε υπάλληλο στην Ομόνοια. Όποιος προσπαθήσει να βλάψει την Ομόνοια θα μας βρει μπροστά του, αυτό είναι υπόσχεση".

-Ο κόσμος της Ομόνοιας μπορεί να στηρίζεται στον κ.Παπασταύρου; "Ναι αυτό έδειξα αυτά τα χρόνια. Αν αλλάξει κάτι στο μέλλον θα εξηγήσω του κόσμου για να ξέρουν που βαδίζουν".

Αντρέας Ψάλτης - Νικόλας Γωγάκης