Ένωση - Μπάσκετ/ "Η όμορφη αναδρομή ξεκινά το 1971..." (Φώτος)

Close
Ένωση - Μπάσκετ/ "Η όμορφη αναδρομή ξεκινά το 1971..." (Φώτος)

Με ανάρτηση στην σελίδα της στο Facebook η ΕΝΠ προχώρησε σε αφιέρωμα για το καλαθοσφαιρικό τμήμα της, με αφορμή τα 85 χρόνια του συλλόγου.  

Νέα πλατφόρμα Parimatch - Νέα εμπειρία στοιχήματος

"Όπως είχαμε υποσχεθεί, επ’ ευκαιρία των 85 χρόνων του σωματείου μας, σειρά παίρνει το άθλημα της καλαθόσφαιρας στο Παραλίμνι.

Η όμορφη αναδρομή ξεκινά το 1971. Πρωτεργάτης ο καθηγητής Φυσικών Μαθημάτων Ξενής  Ξενής, αφού πίστευε ότι το Παραλίμνι είχε την ανάγκη και από άλλα αθλήματα, μέσα από τα οποία θα είχαν ενασχόληση οι νέοι της κοινότητας, μένοντας μακριά από προκλήσεις.  Η ιδέα δημιουργίας ομάδας καλαθόσφαιρας,  ξεκινά από το Γυμνάσιο Παραλιμνίου. Ο Ξενής Ξενής, με τη βοήθεια του καθηγητή Γυμναστικής  Κραμβή, ψάχνουν καλαθοσφαιριστές με κύριο χαρακτηριστικό το ύψος. Οι προπονήσεις γίνονται  στο γήπεδο του Γυμνασίου.  Συμμετοχή σε διοργανώσεις της Ομοσπονδίας  ΤΕΑΚ (Τοπική Αθλητική Επιτροπή Αθλοπαιδειών Κύπρου), με τους Πιεράκη Πιερέττη, Αντώνη Κούτσιο, Γεώργιο Φάρσο  να ξεχωρίζουν, παίκτες όμως που στη συνέχεια τους «τράβηξε» το ποδόσφαιρο.  Ξεχώρισαν επίσης ο Κίκης Πέτεβης, ο οποίος ήρθε από την Ανόρθωση. Άντεξε για μερικά χρόνια αυτή η προσπάθεια, όμως μετά τον πόλεμο του 1974 ατόνησε. 

Μεγάλο το κενό  από την πρώτη προσπάθεια, αφού η απόφαση επαναλειτουργίας του μπάσκετ στο Παραλίμνι πάρθηκε το 1988. Υπεύθυνος Καλαθόσφαιρας ο Αντιπρόεδρος του σωματείου Γιαννάκης Κοιτάζος. Αφορμή της εμπλοκής του Γιαννάκη, η προσπάθεια εγγραφής και έγκρισης του γηπέδου  που είχε κατασκευαστεί πίσω από το οίκημα του σωματείου.  Μια ομάδα παιδιών με ταλέντο στην καλαθόσφαιρα, έκαναν με τα χέρια τους ότι χρειαζόταν για να έχουν ένα ικανοποιητικό γήπεδο προπονήσεων.  Επανέρχεται ο Π. Πιερέττης και μαζί με τους Μ. Μακρόνησο, Α. Μάρκου, Π. Πιερέττη, Λ. Λοΐζου, Μ. Χατζηανδρέου, Χ. Παπαμιχαήλ, Γ. Κάουρο, Αδ. Μάρκου, Μ. Μανωλάκη, Α. Κουζαλή, Δ. Κωνσταντίνου, Μ. Πιττάκη, Μ. Χατζιηκωνσταντή, συνθέτουν την πρώτη ομάδα.  Πρώτος προπονητής ο καθηγητής Γυμναστικής Πανίκκος Χριστοδούλου (Κολοκοτρώνης). Ακολούθησε ο πατέρας των αθλημάτων στο Παραλίμνι Σολωμός Οικονόμου.

Το 1990, σαν Έφορος Μπάσκετ της Ένωσης ορίστηκε ο Ισαάκ Πιττάτζιης. Διπλωματούχος στο Ζάγκρεμπ, στη μπασκετική Γιουγκοσλαβία και οπαδός της πρωταθλήτριας Ευρώπης Τσιμπόνα, έφερε μαζί του ιδέες και όρεξη για την επανεκκίνηση του αθλήματος. Η προσπάθεια ήταν πάρα πολύ μεγάλη, τα χρόνια περνούσαν, νέοι παίκτες έκαναν την εμφάνιση τους και η Ένωση έδειχνε να σταθεροποιείται σαν ομάδα. Ήταν σίγουρο ότι αυτή η ομάδα θα ανέβαινε στην Α΄Κατηγορία, κάτι που κατάφερε το 1993. Το Διοικητικό Συμβούλιο όμως, λόγω της απουσίας γηπέδου και σίγουρα λόγω οικονομικών δυσκολιών, αποφασίζει την παραμονή της ομάδας στη Β Κατηγορία. Κάτι που έφερε την απογοήτευση και χρειάστηκε χρόνος για να το ξεπεράσουν οι εμπλεκόμενοι καλαθοσφαιριστές.

Η ομάδα συνεχίζει την προσπάθεια της, όμως υπολειτουργώντας. Κάποιοι άνθρωποι που αγαπούσαν το άθλημα, καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για τη συντήρηση του.
Αγωνιστική χρονιά 1997-98. Νέοι άνθρωποι, νέα μυαλά.  Έφορος καλαθόσφαιρας ο Γιώργος Κυθραιώτης. Μαζί του,  ανεπίσημα αλλά ενεργά, μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν  το άθλημα. Κωστάκης  Αρτυματάς, Ανδρέας  Μάρκου, Λοΐζος  Λοΐζου, Γιώργος  Κολοκούδιας, Κώστας  Γκανάιεμ, Βαγγέλης  Βίττης και  Μάριος  Χατζιηανδρέας, κάνουν πρωτοποριακές κινήσεις  για εξεύρεση οικονομικών πόρων. Έτσι, το 1999 η ομάδα ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Α’ Κατηγορία. Προπονητής ο Βαλεντίν Μαρίνωφ. Εντυπωσιακή πορεία, τερματίζει στην 4η θέση, ενώ ο καλαθοσφαιριστής μας Παναγιώτης Τρισόκκας μετεγγράφεται στον Κεραυνό, έναντι ενός πολύ μεγάλου ποσού. 

Τα επόμενα χρόνια, η μπασκετική ομάδα αποτελεί πλέον αξιότιμο μέλος του αθλήματος στην Κύπρο.  Μεγάλα ταλέντα όπως ο Ζάκης Παπαδόπουλος,  Αντώνης Αρτυματάς, Νικόλας Θωμάς, Αντρέας Σταυρούλης  και άλλοι, ομορφαίνουν με την παρουσία τους το άθλημα στην Κύπρο. Σιγά σιγά, εγκαταλείπεται ο ρόλος του Εφόρου καλαθόσφαιρας, που προερχόταν από το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου και προχωρούμε σε ανεξάρτητο ΔΣ, όσο αφορά στις αποφάσεις, αλλά με δεσμευτικές συμφωνίες.  Στέλιος Χριστοδούλου, Θωμάς Θωμάς, Πάνος Μαούρης και ο μακαριστός Δώρος Ισαάκ πέρασαν από την προεδρία και διαχειρίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο το τμήμα. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στον Αντώνη Αρτυματά, που σε δύσκολες εποχές, όταν δηλαδή το 2005 έκλεισε το τμήμα για μια χρονιά, κρατούσε με προσωπικές προσπάθειες ζωντανή την ομάδα καλαθόσφαιρας σαν προπονητής και όχι μόνον για 7 ολόκληρα χρόνια. 
Σήμερα, Η ΕΝΠ καλαθόσφαιρα βρίσκεται ίσως στην καλύτερη της περίοδο. Έχοντας ένα πολύ δυνατό και δραστήριο Διοικητικό Συμβούλιο, ξεχωρίζει στο φετινό πρωτάθλημα. Εξασφαλίζονται σημαντικές χορηγίες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα πολύ καλό και αξιόμαχο σύνολο. Γίνεται πολύ καλή δουλειά στις Ακαδημίες, ενώ αγωνίζονται σε ένα γήπεδο στολίδι, «το Παλατάκι», το οποίο κατασκευάστηκε από τον Δήμο Παραλιμνίου για τις ομάδες της Ένωσης. Προπονητής ένας πραγματικός μπασκετάνθρωπος και νικητής, ο πασίγνωστος έλληνας διεθνής Μιχάλης Κακιούζης. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο ΕΝΠ Καλαθόσφαιρα, απαρτίζεται από:
Πρόεδρος: Γιώργος Νικολέττος
Αναπληρωτής Πρόεδρος: Παύλος Τοουλάκκος
Αντιπρόεδρος & Αρχηγός Καλαθοσφαιρικού Τμήματος: Δημήτρης  Πιττάκης
Αντιπρόεδρος & Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Ανδρέας Παπέττας
Γραμματέας: Πάνος Μαούρης
Οικονομικός Διαχειριστής – Ταμίας: Αντώνης Παρνέρος
Υπεύθυνος Μάρκετινγκ: Παναγιώτης Τοφινής
Έφορος Σταδίου: Παντελής Στρατής
Έφορος Α΄ Ομάδας: Ανδρέας Ισαάκ
Έφορος Ακαδημιών: Ξενάκης  Χ’ Ηρακλέους
Έφορος Ακαδημιών: Ανδρέας Κιττιρής
Εκπρόσωπος στην Ομοσπονδία: Σολωμός Σολωμού
Προπονητής: Μιχάλης Κακιούζης
Βοηθός Προπονητής: Στράτος Βαρδάξης
Υπεύθυνος Ακαδημίας: Παναγιώτης Τρισόκκας
Προπονητές Ακαδημίας: Αντώνης Αρτυματάς, Στράτος Βαρδάξης, Μαρία Οικονόμου.

Κλείνοντας, θα θέλαμε την επιείκεια σας αν παραλείψαμε ή ξεχάσαμε κάτι. Η αναδρομή στην Ιστορία της Καλαθόσφαιρας ήταν πολύ δύσκολη, επικοινωνήσαμε με πολύ κόσμο που είχε εμπλακεί και καμιά πρόθεση δεν είχαμε να παραβλέψουμε οτιδήποτε.

Ένωσις Νέων Παραλιμνίου
85 Χρόνια Ιστορίας"