Συμβουλές από τον Κώστα Εγγλέζο στα παιδιά

Συμβουλές από τον Κώστα Εγγλέζο στα παιδιά

Αυτές τις ημέρες όλη η Κύπρος βρίσκεται στο σπίτι, λόγω της πανδημίας που έχει ξεσπάσει από τον κορονοϊό. Η ιστοσελίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης επικοινώνησε με τον προπονητή Κώστα Εγγλέζο, ο οποίος δίνει τις δικές του συμβουλές στους νεαρούς καλαθοσφαιριστές και καλαθοσφαιρίστριες που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο σπίτι τους, ώστε να εκμεταλλευτούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον ελεύθερο τους χρόνο.

Τι θα προτείνατε σε ένα παιδί που βρίσκεται σε ακαδημία καλαθοσφαίρισης, να κάνει σε αυτή την περίοδο που παραμένει σπίτι;

«Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε από τις πρώτες ημέρες εμφάνισης του προβλήματος του κορονοϊού, αρκετές ακαδημίες είχαν επικοινωνήσει με τα παιδιά παροτρύνοντας τα να μην σταματήσουν την άσκηση, δίνοντας τους παράλληλα ασκησιολόγιο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και στο σπίτι.

Θα πρέπει να σκεφτούμε όμως, πριν προτείνουμε κάτι, να χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες τα παιδιά. Η πρώτη κατηγορία είναι αυτοί που έχουν κάποια όργανα εκγύμνασης στο σπίτι και η δεύτερη κατηγορία, που είναι και η πλειοψηφία, είναι τα παιδιά που δεν διαθέτουν κάποια όργανα.

Στα άτομα της πρώτης κατηγορίας θα πρότεινα να μιλήσουν με τον προπονητή τους για να πάρουν τις απαραίτητες οδηγίες, γιατί για τον καταρτισμό ενός προγράμματος θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κάποιοι παράγοντες τους οποίους δεν μπορεί να τους γνωρίζει ένας τρίτος προπονητής. Οι οδηγίες θα πρέπει να είναι σύμφωνα με την κατάσταση που βρίσκεται το κάθε παιδί, και τι ανάγκες που προκύπτουν έχει τη συγκεκριμένη περίοδο

Για τα παιδιά που ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία, μπορούν να δουλέψουν με το βάρος του σώματος. Ήδη σίγουρα στα προγράμματα των ακαδημιών θα έχουν αμέτρητες  τέτοιες ασκήσεις, τις οποίες μπορούν να ενσωματώσουν στο γενικότερο τους πρόγραμμα, μέρα πάρα μέρα».

Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους αυτές τις ημέρες;

«Ο ρόλος των γονιών καθ’ όλη την διάρκεια της προπονητικής προσπάθειας των παιδιών, σε όλους τους τομείς θα πρέπει να είναι υποστηρικτικός και να φθάνει σε ένα ορισμένο σημείο. Να μην ξεπερνά την γραμμή των θεμάτων που αφορούν τον προπονητή. Φυσικά αυτή την περίοδο δεν παροτρύνουμε κανένα γονιό να βγει έξω από το σπίτι, ώστε να εφοδιαστεί με κάποια όργανα εκγύμνασης που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το παιδί του.

Όμως θα ήταν μία καλή ευκαιρία σε συνεργασία με το παιδί του, να φτιάξουν από οποιαδήποτε αντικείμενα που έχουν στο σπίτι, ώστε να αντικαταστήσουν τα απλά βαράκια, τα οποία θα δώσουν την δυνατότητα στα παιδιά για να πραγματοποιούν πέραν των 15-20 ασκήσεων. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο μέγεθος των αντικειμένων, καθώς θα πρέπει να είναι αντικείμενα βολικά στο πιάσιμο, για να μην επιβαρύνεται η παλάμη των παιδιών περισσότερο από όσο πρέπει».

Πέραν από την γυμναστική στο σπίτι, τι άλλο θα προτείνατε στους νεαρούς καλαθοσφαιριστές και καλαθοσφαιρίστριες;

«Εκείνο που θα ήταν πολύ βοηθητικό αυτή την περίοδο, αφού μας δίνεται η ευχέρεια του χρόνου, είναι ένα στοιχείο το οποίο οι περισσότεροι από εμάς τους προπονητές ίσως να μην εκτιμούμε τόσο. Αυτό είναι το διάβασμα άρθρων που αφορούν την καλαθοσφαίριση. Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό, είναι η εγκυκλοπαίδεια ‘Το Παγκόσμιο Μπάσκετ’, η οποία κυκλοφόρησε πρώτη φορά στην Ελλάδα (Εκδόσεις Καρακώστογλου), το 1995. Τουλάχιστον εγώ προσωπικά είχα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την αρθρογραφία αυτού του μνημειώδες έργου, όπως χαρακτηριστικά είχε περιγράψει ο Βασίλης Σκουντής.

Για παράδειγμα, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν πως δημιουργήθηκε η καλαθοσφαίριση, από την εποχή των Ίνκας έως την επινόηση του James Naismith και από τα ανοιχτά γήπεδα της ΧΑΝΘ στην Ελλάδα μέχρι και την Dream Team. Θα μπορούν επίσης να μάθουν την εξέλιξη των κανονισμών της καλαθοσφαίρισης. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο θα δώσει την δυνατότητα σε αρκετά παιδιά να προβληματιστούν με κάποια βασικά στοιχεία του αθλήματος, κάτι το οποίο θα τους βοηθήσει περεταίρω να αντιλαμβάνονται καλύτερα τακτικά θέματα.

Υπάρχουν άρθρα που αναφέρονται στον τρόπο δημιουργίας ενός πρωταθλητή. Εξειδικευμένα προγράμματα και κατευθύνσεις για κάθε μία από τις πέντε θέσεις. Γίνεται αναφορά επίσης σε ομάδες που μεγαλούργησαν και το πιο εντυπωσιακό, για καλαθοσφαιριστές που με την είσοδο τους στο παρκέ άλλαξαν το ίδιο το παιχνίδι. Όπως ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Νίκος Γκάλης, ο Όσκαρ Μίντ και άλλοι. Προτείνω όπως κάθε παιδί να επιλέγει ελεύθερα από όποιο τόμο τον ενδιαφέρει ένα άρθρο, για δεκαπέντε λεπτά καθημερινά, να το μελετά και μετά απευθείας να μπαίνει στην κυρίως προπόνηση που έχει προγραμματισμένη

Τελειώνοντας θα ήθελα να παροτρύνω όλα τα παιδιά να απέχουν από κάθε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το γνωστό έθιμο της λαμπρατζιάς, τόσο για το μάζεμα ξυλείας, όσο και στη κατασκευή ή αγορά κροτίδων».

Από ιστοσελίδα ΚΟΚ