Ο Κ. Σοφοκλέους για την πανδημία και την στήριξη στους αθλητές

Ο Κ. Σοφοκλέους για την πανδημία και την στήριξη στους αθλητές

Δίπλα από τους φοιτητές αθλητές του στάθηκε το Ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο Κύπρου κατά την διάρκεια των δύσκολων ημερών της πανδημίας με μοναδικό στόχο να διατηρήσει τους αθλητές φοιτητές του  στο καλύτερο δυνατό σημείο κυρίως ηθικά και ψυχολογικά γεγονός που για άλλη μία φορά απέδειξε πως τα πανεπιστήμια μας δίνουν εξαιρετική σημασία στο ανθρώπινο δυναμικό τους και που αφορά τον αθλητισμό και σαφώς δεν είναι τυχαίο πώς ο πανεπιστημιακός αθλητισμός κρατά ψηλά τα σκήπτρα των επιτυχιών του Κυπριακού αθλητισμού.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν και η συνομιλία μας με τον προπονητή του Ευρωπαϊκού πανεπιστημίου Κυριακό Σοφοκλέους ο οποίος περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα κατά την διάρκεια της πανδημίας και τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι υπεύθυνοι προπονητές του πανεπιστημίου με στόχο τα καλύτερα αποτελέσματα μέσα από πρωτόγνωρες και αντίξοες συνθήκες αλλά και τα ευοίωνα μηνύματα για την επόμενη δύσκολη μέρα.

1. ΠΩΣ ΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ;
Αναπόφευκτα η πανδημία έφτασε και στη χώρα μας και ήταν κάτι στο οποίο έπρεπε να αντιδράσουμε άμεσα. Δεν είχαμε έρθει σε επαφή στο παρελθόν με παρόμοιο περιστατικό και έπρεπε να βρούμε λύσεις, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους φοιτητές ποιοτική και αξιόπιστη εκπαίδευση. Η συνεργασία, η διάθεση και το ενδιαφέρον που έδειξαν οι φοιτητές και το προσωπικό του πανεπιστημίου με σκοπό την προσαρμογής στα νέα δεδομένα διαδικτυακής εκπαίδευσης σε γρήγορο χρονικό διάστημα, ήταν εντυπωσιακή. Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που ξεκίνησε η παράδοση μαθημάτων μέσω του διαδικτύου, αναστέλλοντας τα πρακτικά μαθήματα τα όποια είναι αναγκαία η φυσική παρουσία, και αυτό έχει οδηγήσει στην κόπωση όλων όσων εμπλέκονται στη διαδικασία μάθησης.
Επίσης, ο πανεπιστημιακός αθλητισμός δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος, αφού έχουν σταματήσει όλες οι πρακτικές δραστηριότητες. Διοργανώνονταν πολλά πρωταθλήματα κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς, κάτι που απασχολούσε μεγάλο αριθμό φοιτητών μας. Η αγωνία πότε θα επαναρχίσουν τα πρωταθλήματα είναι κάτι που απασχολεί έντονα τους φοιτητές μας.

2. ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΑΡΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ;
Στην αρχή της πανδημίας, όλοι ανεξαιρέτως οι αθλητές, έπρεπε να σταματήσουν τις προπονήσεις τους λόγω των περιοριστικών μέτρων. Στη συνέχεια, πολλοί φοιτητές/αθλητές μας που ανήκουν σε σωματεία, συνέχισαν να ακολουθούν το πρόγραμμα προπονήσεων τους βάσει των πρωτοκόλλων της κυβέρνησης.
Αρκετοί όμως φοιτητές μας, οι οποίοι αγωνίζονται στις πανεπιστημιακές μας ομάδες όπως και οι φοιτητές μας που συμμετέχουν στους φοιτητικούς ομίλους, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα εκγύμνασης. Έτσι, το γραφείο αθλητισμού μαζί με το γραφείο φοιτητικών υποθέσεων μέσα από διαφημιστική καμπάνια προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους να μη χάσουμε την επαφή μας. Κάναμε μία διαφημιστική καμπάνια η οποία περιελάβανε αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης και ενημερώσεις σχετικά με τις δράσεις που θα λάβουν μέρος όσον αφορά τον αθλητισμό, μέσα από την ιστοσελίδα μας.

Μεγάλη απήχηση έχουν τα διαδικτυακά μαθήματα αεροβικής γυμναστικής και yoga. Η μεγάλη συμμετοχή των φοιτητών μας, έδειξε τη θετική τους διάθεση και αγάπη για τη γυμναστική, έστω και αν αυτή γίνεται κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Επιπρόσθετα, σημαντικό ζήτημα για το πανεπιστήμιο μας είναι η ομάδα χειροσφαίρισης ανδρών και των ακαδημιών της που συμμετέχουν στην Α κατηγορία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης, με μεγάλη επιτυχία κατακτώντας αρκετά πρωταθλήματα και κύπελλα. Την ομάδα απαρτίζουν κυρίως φοιτητές και απόφοιτοι του πανεπιστημίου μας. Η υγεία των συγκεκριμένων ατόμων είναι το πρώτιστο μέλημα μας, γι΄αυτό τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι διαδικασίες συμμετοχής μας στους αγώνες και στις προπονήσεις.

3. ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ (ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ) ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ LOCKDOWN;
Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τους φοιτητές μας ενεργούς μέσα από τα διαδικτυακά μαθήματα αερόβιας γυμναστικής και yoga τα οποία μπορούσαν να τα παρακολουθήσουν από το σπίτι δωρεάν.

4. ΠΟΙΟ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ;
Η έλλειψη της κοινωνικοποίησης και της αλληλεπίδρασης με τον κόσμο γύρω τους, είναι δυστυχώς μια δυσάρεστη κατάσταση που τους κάνει να νιώθουν εγκλωβισμένοι, χάνοντας μεγάλο κομμάτι από την ελευθερία τους. Αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη ψυχική υγεία των φοιτητών μας, γι΄αυτό και εμείς προσπαθούμε να είμαστε δίπλα τους κ άθολη τη διάρκεια της πανδημίας. Παράλληλα όμως, έχουν δείξει ανθεκτικότητα, υπομονή και κατανόηση μέχρι να παρέλθει αυτή η πανδημία.

Αναφορικά με τους αθλητές/φοιτητές μας για τους οποίους είναι άγνωστο το πότε θα επιστρέψουν στην κανονικότητα, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μία απογοήτευση, παρόλα αυτά αναμένουν με ανυπομονησία την επιστροφή σε φυσιολογικούς ρυθμούς αλλά ταυτόχρονα και την έναρξη των αγώνων.

5. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΣΑΣ;
Ο αθλητισμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πανεπιστημιακής ζωής. Έχουμε δημιουργήσει την κατηγορία των «Πρεσβευτών» του πανεπιστημίου μας, η οποία αποτελείται από αθλητές υψηλού επιπέδου που έχουν λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμιους και Ευρωπαϊκούς Αγώνες. Εμείς σαν αρωγοί στην προσπάθεια τους, επιθυμούμε να συνδυάσουν την εκπαίδευση με την καριέρα στον αθλητισμό. Γι΄αυτό εκτός από την αθλητική υποτροφία για μείωση των διδάκτρων που επωφελούνται, βάση του αθλητικού προγράμματος τους μπορούμε να παρέχουμε ευελιξία στην παρακολούθηση των μαθημάτων και διευκολύνσεις σε διάφορα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Είμαστε σε θέση   ακούσουμε τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους, ώστε να μπορέσουμε να τους παρέχουμε την ποιοτικότερη εκπαίδευση για την ολοκλήρωση των σπουδών τους, παράλληλα με τις ψηλές αθλητικές επιδόσεις. Οι επιτυχίες τους μας κάνουν περήφανους, αφού επιδεικνύουν επιμονή και θέληση για την επίτευξη των στόχων τους όσο δύσκολο και αν είναι. Γίνονται ένα ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση και για τους υπόλοιπους φοιτητές του οργανισμού μας.

Επίσης, επωφελούνται από αθλητική υποτροφία όλοι οι αθλητές/φοιτητές που λαμβάνουν μέρος στις πανεπιστημιακές μας ομάδες. Αυτές οι υποτροφίες συνεχίζουν να δίνονται στους φοιτητές μας, παρόλο που έχουν ανασταλεί τα πρωταθλήματα, γιατί θέλουμε να είμαστε δίπλα τους στις δύσκολες στιγμές.

Τέλος, το Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας και Προσωπικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.ΨΥ.Π.Α.) δημιουργήθηκε βασιζόμενο στο τρίπτυχο Πρόληψη –Αξιολόγηση –Θεραπεία, και προσφέρει τις υπηρεσίες του στην κοινότητα του πανεπιστημίου μας. Το κέντρο εποπτεύεται από τη Σχολή Επιστημών της Αγωγής, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (τομέας Ψυχολογίας).

Οι υπηρεσίες του Κ.Ε.ΨΥ.Π.Α. προσφέρονται δωρεάν σε όλους τους φοιτητές και το προσωπικό με απόλυτη εχεμύθεια και τήρηση Ψυχολογικού απορρήτου. Προσφέρει βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη διάρκεια ατομικής συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας. Επίσης, προσφέρονται ομαδικές θεραπείες καθώς και σεμινάρια αυτό-ανάπτυξης. Οι ενδιαφερόμενοι ενθαρρύνονται ελεύθερα και χωρίς προκατάληψη να μιλήσουν με το προσωπικό του Κ.Ε.ΨΥ.Π.Α. για την αξιολόγηση των αναγκών τους.

6. ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ;
Η επανένταξη των αθλητών μας στις αθλητικές τους υποχρεώσεις θα είναι δύσκολη. Η επανέναρξη έχει ως στόχο την προστασία της θεμελίου λίθου όλων των αθλημάτων, δηλαδή, του ΑΘΛΗΤΗ. Η παρατεταμένη αποχή από την προπόνηση και τη φυσική δραστηριότητα, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη φυσική κατάσταση των αθλητών, οδηγώντας στο "deconditioning". Αυτό το deconditioning, μπορεί δυνητικά να συντελέσει στη μείωση της φυσικής κατάστασης, αφού η κατακόρυφη πτώση της αθλητικής αλλά και της καθημερινής φυσικής τους δραστηριότητας (περπάτημα για να πάνε στο πανεπιστήμιο, ανέβασμα σκαλιών, καθημερινές ασχολίες), θα έχει επιπτώσεις στο καρδιοαναπνευστικό τους σύστημα (VO2 max – αερόβια αντοχή).

Ένα δεύτερο πρόβλημα που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε, θα είναι το ρίσκο τραυματισμών, λόγω των ενδεχόμενων εμβιομηχανικών και νευρομυϊκών ελλειμμάτων, αλλά και στη μυοσκελετική καταπόνηση (σταθερότητα αρθρώσεων, έλλειψη ερεθισμάτων σε συνδέσμους και τένοντες) το οποίο μεγαλώνει τις πιθανότητες για τραυματισμό.

Γι΄αυτό το λόγω χρειάζεται προσεκτική και σταδιακή προοδευτική επιβάρυνση, ώστε να μπορέσει να επανέλθει το σώμα του αθλητή στην πρότερη κατάσταση του, ελαχιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο και τους τραυματισμούς.

Προγράμματα πρόληψης τραυματισμών, με έμφαση στις αδυναμίες, αλλά και στενευμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης που μιμούνται, όσο το δυνατόν γίνεται, τις κινήσεις, δεξιότητες και ανάγκες των αθλημάτων, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή και ψυχολογική υποστήριξη, είναι το αποτελεσματικότερο «φάρμακο» που έχουμε αυτή τη στιγμή απέναντι στις επιπτώσεις του lockdown.

Θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθουμε στην κανονικότητα, αλλά είμαστε σε ετοιμότητα, μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, να υποδεχθούμε ξανά τους φοιτητές μας στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις, με την ευχή να μπορέσουμε όλοι να διαχειριστούμε το πρωτοφανές αυτό γεγονός, να βρούμε τη δύναμη και να βγούμε όλοι νικητές και να μπορέσουμε επιτέλους να γυρίσουμε στο γήπεδο και να τα πούμε όλοι μαζί, ξανά από κοντά!