Οι σκοπευτικοί αγώνες για  «Το Κύπελλο του Προέδρου»

Close
Οι σκοπευτικοί αγώνες για  «Το Κύπελλο του Προέδρου»

Η Κύπρος έχει την τιμή να φιλοξενεί αυτές τις μέρες στο Ολυμπιακό σκοπευτήριο Λάρνακας την πρώτη νέα ετήσια διοργάνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκοποβολής ISSF, με την ονομασία “ISSF – PRESIDENT’S CUP” (Κύπελλο του Προέδρου), στην οποία συμμετέχουν οι 12 κορυφαίοι σκοπευτές και σκοπεύτριες στα αγωνίσματα σκητ και τραπ για το 2021.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις νικητές των τελευταίων Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο. Οι αγώνες ξεκινούν σήμερα Πέμπτη στις 9.30 το πρωί, με τα μεικτά αγωνίσματα (ζεύγη) σκητ και τραπ, όπου τα ζευγάρια (ένας άνδρας και μια γυναίκα) έχουν κληρωθεί μεταξύ των 12 διαγωνιζομένων σε κάθε αγώνισμα.

Προπόνηση και … γενέθλια
Χθες ήταν η μέρα επίσημης προπόνησης για όλους τους αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι είχαν μια τελευταία ευκαιρία να προσαρμοστούν με τις συνθήκες των αγώνων που ακολουθούν. Μετά το πέρας της προπόνησης και κατά τη ξεκούραση στους χώρους της καφετερίας του σκοπευτηρίου, κάποιοι ανακάλυψαν πως η Λιβανέζα πρωταθλήτρια του τραπ Ρέι Μπασίλ είχε τα γενέθλιά της (20/10/1988) και με μια τούρτα της τραγούδησαν το «happy birthday Ray…».

Χρηματικά έπαθλα
Στους αγώνες θα διεξαχθούν τόσο τα ατομικά αγωνίσματα σκητ και τραπ ανδρών και γυναικών όσο και τα μικτά αγωνίσματα (Mixed Team) και θα δοθούν χρηματικά έπαθλα αξίας 286,400 δολαρίων. Από 66 χιλιάδες δολάρια θα μοιραστούν στα τέσσερα ατομικά αγωνίσματα σκητ και τραπ ανδρών και γυναικών και από 11,200 δολάρια στα μικτά αγωνίσματα. Συγκεκριμένα ο νικητής και η νικήτρια κάθε αγωνίσματος θα πάρουν από 15 χιλιάδες δολάρια, η δεύτερη θέση 12 χιλιάδες, η τρίτη 10 χιλιάδες κ.ο.κ, μέχρι τη δωδέκατη θέση που θα εξασφαλίσει χίλια δολάρια. Το πρώτο ζευγάρι στα Mixed Team θα κερδίσει 4,800 δολάρια, το δεύτερο 3,200 και το τρίτο 1,600. Τα «ζεύγη» όπως προαναφέρθηκε έχουν καταρτιστεί μετά από κλήρωση μεταξύ των 12 ανδρών και 12 γυναικών σε κάθε αγώνισμα.

Κωνσταντίνα, η μοναδική Κυπρία
Στον αγώνα, των 12 κορυφαίων σκοπευτών και σκοπευτριών στην παγκόσμια κατάταξη όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τους Ολυμπιακούς, από κυπριακής πλευράς συμπεριλαμβάνεται μόνο η πρωταθλήτρια μας Κωνσταντίνα Νικολάου. Από τις υπόλοιπες συμμετοχές, ξεχωρίζουν βέβαια οι τρεις πρώτοι νικητές του «Τόκυο 2020» που είναι σε κάθε αγώνισμα οι ακόλουθοι:

Βίνσεντ Χάνκοκ (ΗΠΑ), Γέσπερ Χάνσεν (Δανία) και Αμπντουλάχ Αλρασιήτι (Κουβέιτ), στο σκητ ανδρών, Άμπερ Ίγκλις (ΗΠΑ),Ντιάνα Μπακόσι (Ιταλία) και Μεγκ Βέι (Κίνα) στο σκητ γυναικών, Γίρι Λίπτακ και Ντέιβιντ Κοστελέσκι (Τσεχία) και Μάθιου Τζον Κόβαρτ Χόλεϊ (Μ. Βρετανία) στο τραπ ανδρών και Σουζάνα Στεφεσέκοβα – Ρέακ (Σλοβακία), Κάιλι Μπράουνιγκ (ΗΠΑ) και Αλεσάντρα Περίλι (Σαν Μαρίνο) στο τραπ γυναικών.
Ξεχωρίζουν επίσης σε κάθε αγώνισμα, κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας σκοποβολής, όπως οι Ιταλοί Ταμάρο Κασάντρο και Γκαμπριέλε Ροσέτι στο σκητ ανδρών, η Σλοβάκα Ντάγκα Μπαρτέκοβα και οι Ρωσίδες Ζίλια Μπαρτιρσίνα και Ναταλία Βινοκράτοβα στο σκητ γυναικών, ο Ρώσος Αλεξέι Αλίποβ, ο Ισπανός Αλμπέρτο Φερναντέζ , ο Ιταλός Μάουρο Ντε Φιλίπις και οι Κροάτες Τζιοβάνι Τσερνογκόραζ και Άντον Γκλασνόβιτς στο τραπ ανδρών, και στο τραπ γυναικών, οι Ιταλίδες Σιλβάνα Στάγκο και Τζέσικα Ρόσσι, η Ισπανίδα Φατίμα Γκάλβεθ και οι Ρωσίδες Εκατερίνα Σουμποτίνα και Ντάρια Σεμιάνοβα, χωρίς φυσικά να υποτιμούνται οι υπόλοιποι αθλητές και αθλήτριες που βρίσκονται στην πρώτη 12άδα του αγωνίσματος τους.

Ετήσια Γενική και Εκλογική Συνέλευση της ESC
Παράλληλα με τη διεξαγωγή των αγώνων για το «Κύπελλο του Προέδρου», από αύριο Παρασκευή μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Λόρδος Μπητς στη Λάρνακα, οι εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Σκοποβολής ESC, η οποία φέτος είναι και εκλογική για την εκλογή των μελών του νέου προεδρείου και των προέδρων των διαφόρων Επιτροπών. Από κυπριακή πλευράς, ο Πέτρος Κυρίτσης διεκδικεί την επανεκλογή του στην αντιπροεδρία της ESC.