Νέος τρόπος πρόκρισης στην τελική φάση

Close
Νέος τρόπος πρόκρισης στην τελική φάση

Από το 2020, η UEFA εφαρμόζει σε δοκιμαστική βάση ένα νέο τρόπο πρόκρισης των ομάδων στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων U19 του 2022.

Ο νέος τρόπος έχει τη μορφή του Nations League που έχει ήδη εφαρμοστεί στις Εθνικές ομάδες Ανδρών.

Οι χώρες, βάσει της κατάταξης τους, έχουν χωριστεί σε τρεις Κατηγορίες, Α, Β και Γ.

Η διοργάνωση θα διεξαχθεί σε τέσσερις γύρους για να προκύψουν οι οκτώ ομάδες που θα συμμετάσχουν στην τελική φάση που θα γίνει στη Σλοβακία τον Ιούλιο του 2022.

Ο πρώτος γύρος θα γίνει το Φθινόπωρο το 2020, ο δεύτερος γύρος θα πρέπει να ολοκληρωθεί από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ο τρίτος γύρος το Φθινόπωρο του 2021 και ο τέταρτος γύρος, το Μάρτιο του 2022.

Όλοι οι γύροι, θα διεξαχθούν με τη μορφή των μίνι τουρνουά με μονούς αγώνες σε μια χώρα. Στην Α' και στη Β' Κατηγορία ο κάθε όμιλος θα έχει τέσσερις ομάδες και στην τρίτη Κατηγορία, κάποιοι όμιλοι θα είναι με τέσσερις ομάδες και κάποιοι με τρεις.

Η Κύπρος συμμετέχει στη Β' Κατηγορία και στον πρώτο γύρο, κληρώθηκε στο Β3 όμιλο μαζί με την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Ισλανδία και όλοι οι αγώνες θα διεξαχθούν στην Κύπρο.

Με την ολοκλήρωση του Α' γύρου, οι πέντε πρώτες ομάδες της Β' Κατηγορίας θα ανέβουν στην Α' Κατηγορία, οι πέντε τελευταίες ομάδες της Α' Κατηγορίας, θα υποβιβαστούν στη Β' Κατηγορία, οι τέσσερις τελευταίες ομάδες της Β' Κατηγορίας θα υποβιβαστούν στη Γ' Κατηγορία και οι τέσσερις πρώτες ομάδες της Γ' Κατηγορίας θα ανέλθουν στη Β' Κατηγορία.

Η κλήρωση του Β' γύρου θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο του 2020 και θα ισχύσει ότι και στον Α' γύρο.

Στον τρίτο γύρο, θα συνεχίσουν μόνο οι ομάδες που θα είναι στην Α' και στη Β' Κατηγορία (36 συνολικά) και στον τέταρτο γύρο, μόνοι οι ομάδες που θα είναι στην Α' Κατηγορία (20 συνολικά).

Από το γύρο αυτό, θα προκύψουν οι επτά ομάδες οι οποίες, μαζί με τη διοργανώτρια Σλοβακία, θα συμμετάσχουν στην τελική φάση.

Στη διοργάνωση αυτή θα συμμετάσχουν οι Εθνικές ομάδες U18 (2003).