Δύο φοιτήτριες, ένας φοιτητής και μία απόφοιτη του Πανεπιστημίου Frederick συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι αυτό το καλοκαίρι!
Η φοιτήτρια - πρωταθλήτρια ιστιοπλόος Μαριλένα Μακρή και η φοιτήτρια - πρωταθλήτρια ιστιοσανίδας Νατάσα Λάππα εξασφάλισαν εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν από τις 26 Ιουλίου μέχρι τις 11 Αυγούστου. Ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Frederick και αθλητής στίβου, Βίκτωρας Πενταράς, και η απόφοιτη του Πανεπιστημίου, πρωταθλήτρια της άρσης βαρών σε πάγκο, Μαρία Μάρκου, εξασφάλισαν την πρόκρισή τους στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν στο Παρίσι, από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2024.
Από το Πανεπιστήμιο, στο Παρίσι 2024
Οι τρεις φοιτητές του Πανεπιστημίου Frederick, επέλεξαν σπουδές στο επιτυχημένο Πρόγραμμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, που προσφέρεται στη Λεμεσό. Η Μαρία είναι απόφοιτη του προγράμματος Πληροφορικής.
H Νατάσα και η Μαριλένα ετοιμάζονται για το τέταρτο έτος σπουδών τους και τη δεύτερη τους συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες! Το 2020, συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και ήταν τα νεαρότερα μέλη της Κυπριακής Ολυμπιακής Αποστολής στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο.
Η Μαριλένα Μακρή, ιστιοπλόος του Ναυτικού Ομίλου Αμμοχώστου, εξασφάλισε την Ολυμπιακή Κάρτα πρόκρισης για το «Παρίσι 2024» στην κατηγορία ILCA6 της Ιστιοπλοΐας. Όταν, το 2020, πέτυχε την πρόκρισή της στο Τόκιο, ήταν η νεαρότερη Κύπρια αθλήτρια που κατάφερε να εξασφαλίσει θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες και η μικρότερη σε ηλικία διεθνώς, που πήρε πρόκριση σε ολυμπιακό επίπεδο στο άθλημα της ιστιοπλοΐας.
Η Νατάσα Λάππα πέτυχε την πρόκρισή της στο Παρίσι στην κατηγορία iQFOiL και θα διαγωνιστεί στο άθλημα της ιστιοσανίδας μαζί με 24 αθλήτριες από ισάριθμες χώρες. «Αισθάνομαι πολύ τυχερή που στο απαιτητικό αυτό ταξίδι του αθλητισμού έχω συνοδοιπόρο το Πανεπιστήμιο Frederick. Στο κυνήγι της πρόκρισης, το Πανεπιστήμιο Frederick στάθηκε δίπλα μου, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσω την πολυπόθητη πρόκριση και παράλληλα να ολοκληρώσω με επιτυχία το εξάμηνο» αναφέρει η Νατάσα, αθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού.
Ο Βίκτωρας Πενταράς εξασφαλίζει για πρώτη φορά την παρουσία του σε Παραολυμπιάδα, και συγκεκριμένα στο Άλμα εις μήκος, στην κατηγορία T37. Ο Βίκτωρας πέτυχε προσωπικό ρεκόρ 5.98 σε αγώνες στην Ελβετία, και έχει την τέταρτη καλύτερη επίδοση στον κόσμο κατά τη φετινή χρονιά. Ο Βίκτωρας θα συνεχίσει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο πρόγραμμα Επιστήμες Αθλητισμού, Άσκησης και Υγείας, το νέο μάστερ που θα προσφέρει το Πανεπιστήμιο Frederick με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2024-25.
Η Μαρία Μάρκου θα αγωνιστεί για δεύτερη φορά σε Παραολυμπιάδα. Φέτος θα αγωνιστεί στην κατηγορία των 61 κιλών.
Η διπλή καριέρα είναι εφικτή
Οι αθλητικές επιδόσεις των φοιτητών-αθλητών και φοιτητριών-αθλητριών του Πανεπιστημίου Frederick δεν είναι τυχαίες. Το Πανεπιστήμιο διαθέτει πολύχρονη πείρα στη στήριξη φοιτητών/τριών του που ασχολούνται με τον αθλητισμό σε ελίτ επίπεδο και όχι μόνο. Μέσα από τις υπηρεσίες του, το Πανεπιστήμιο προσφέρει στήριξη, καθοδήγηση και την απαραίτητη ευελιξία ώστε οι φοιτητές και φοιτήτριές του να μπορούν να συνδυάσουν με επιτυχία τις σπουδές τους και την αθλητική τους καριέρα.
«Οι αθλητές και οι αθλήτριες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις για να συνδυάσουν την αθλητική τους καριέρα με τις σπουδές τους. Κατανοούμε την πίεση τους, γι’ αυτό τους/τις βοηθούμε ώστε να βρουν την απαραίτητη ισορροπία και να πετύχουν τόσο στις σπουδές όσο και στην αθλητική τους πορεία», αναφέρει η Στέλλα Δημητρίου, Επικεφαλής του Αθλητικού Γραφείου του Πανεπιστημίου Frederick στη Λεμεσό, σχολιάζοντας πως «η αφοσίωση που επιδεικνύουν για να καταφέρουν αυτό τον συνδυασμό είναι εντυπωσιακή!»
Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, «το Πανεπιστήμιο μας προσφέρει διευκολύνσεις στους αθλητές και τις αθλήτριές μας, για να πετύχουν τη διπλή καριέρα. Αντιλαμβανόμαστε ότι βρίσκονται για μεγάλες περιόδους σε στάδιο προετοιμασίας για αγώνες, ξέρουμε ότι υπάρχει και η πιθανότητα να υποστούν τραυματισμούς. Τόσο στην πανεπιστημιούπολη μας στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό, το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό είναι δίπλα τους. Παρέχουμε στήριξη και καθοδήγηση στην ακαδημαϊκή τους πορεία, ακούμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους και προσφέρουμε λύσεις.»
Στις 23 Μαΐου, το Πανεπιστήμιο Frederick βράβευσε τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του που διακρίθηκαν στον αθλητισμό κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Από αριστερά η κ. Κωνσταντίνα Παφίτη, μέλος του Δ.Σ. του ΚΟΑ, η ιστιοπλόος Μαριλένα Μακρή, η Πρόεδρος Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κα Νατάσσα Φρειδερίκου, και η επικεφαλής του Αθλητικού Γραφείου του Πανεπιστημίου, κα Στέλλα Δημητρίου.
Υπηρεσίες και εργαλεία στήριξης
Η σωστή διαχείριση του χρόνου τους, ο προγραμματισμός, οι ειδικές πρόνοιες ώστε οι φοιτητές και φοιτήτριες να μπορούν να προσαρμόσουν τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις στο απαιτητικό αθλητικό τους πρόγραμμα, είναι μερικά μόνο από τα εργαλεία που παρέχει το Πανεπιστήμιο. Επιπλέον, το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ευεξίας του Πανεπιστημίου, το οποίο στελεχώνεται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, παρέχει τη στήριξη που χρειάζονται για να διαχειρίζονται το άγχος και να βρίσκουν την ισορροπία ανάμεσα στα ακαδημαϊκά και αθλητικά καθήκοντα και την προσωπική τους ζωή.
«Από την πρώτη στιγμή που ήρθα σε επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο Frederick αισθάνθηκα πολύ ασφαλής», σημειώνει η Μαριλένα. «Ένιωσα σίγουρη ότι μπορώ να ανταπεξέλθω τόσο στις αθλητικές όσο και στις φοιτητικές μου υποχρεώσεις. Είχα -και συνεχίζω να έχω- την πλήρη στήριξη των καθηγητών και των καθηγητριών μου ακόμα και τις περιόδους που απουσιάζω για προετοιμασία στο εξωτερικό».
Αθλητικές υποτροφίες
«Τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς την οικονομική στήριξη και τις διευκολύνσεις του Πανεπιστημίου στους αθλητές και τις αθλήτριές του!», αναφέρει ο Βίκτωρας.
Μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα αθλητικών υποτροφιών, το Πανεπιστήμιο Frederick προσφέρει έμπρακτη στήριξη στους αθλητές και στις αθλήτριες που το επιλέγουν για τις σπουδές τους.
Οι αθλητικές υποτροφίες φτάνουν σε ύψος μέχρι και 100% ανάλογα με το επίπεδο κάθε αθλητή/τριας και της αναμενόμενης προσφοράς τους στις αθλητικές και άλλες δραστηριότητες του Πανεπιστημίου. Οι υποτροφίες ισχύουν για οποιοδήποτε πρόγραμμα επιλέξει ο/η φοιτητής/τρια, εφόσον πληροί τα κριτήρια εισδοχής. Πέραν των 100 φοιτητών/τριών απολαμβάνουν σήμερα υποτροφίες στα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου λόγω της αθλητικής τους δραστηριότητας.
Το Πανεπιστήμιο Frederick εύχεται κάθε επιτυχία στη Μαριλένα, στη Νατάσα, στη Μαρία και στον Βίκτωρα!
Μάθετε περισσότερα για τις διευκολύνσεις και τη στήριξη που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Frederick στους/στις φοιτητές/τριες-αθλητές/τριες, για τις αθλητικές υποτροφίες και τα προγράμματα σπουδών. Λευκωσία: τηλ. 22394394, Λεμεσός: τηλ. 25730975, [email protected] και www.frederick.ac.cy