Champions League/Οικογενειακές... σκυταλοδρομίες

Champions League/Οικογενειακές... σκυταλοδρομίες

Οικογενειακές... σκυταλοδρομίες. Ο Ντανιέλ Μαλντίνι πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο Champions League και το Gazzetta καταγράφει πέντε ακόμα περιπτώσεις, όπου ο γιος ακολούθησε τον δρόμο που χάραξε ο πατέρας.

Στις 4 Μαρτίου του 2008 ο Πάολο Μαλντίνι πατάει για τελευταία φορά τον αγωνιστικό χώρο σε αγώνα Champions League.

Ακριβώς 4.943 μέρες αργότερα το επώνυμο του Ιταλού φιγουράρει και πάλι ανάμεσα στα αστέρια. Αυτή τη φορά όμως εκείνος που έχει παραλάβει τη σκυτάλη είναι ο γιος του, Ντανιέλ Μαλντίνι, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης (15/9) στο «Άνφιλντ» πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Εκεί που είχαν λάμψει χρόνια και δεκαετίες νωρίτερα ο πατέρας του Πάολο αλλά και ο παππούς του Τσέζαρε.

Ο 19χρονος επιθετικός της Μίλαν συνέχισε την παράδοση της οικογένειας και μάλιστα σε πρώτη φάση κατάφερε να ξεπεράσει το... συγγενολόι, αφού κατέγραψε την πρώτη του συμμετοχή νωρίτερα από πατέρα και παππού (19 ετών ο Ντανιέλ, 20 ο Πάολο, 23 ο Τσέζαρε στο Πρωταθλητριών).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Ντανιέλ δεν είναι ο πρώτος που ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του στο ποδόσφαιρο και τo Gazzetta ανασύρει από τη μνήμη πέντε περιπτώσεις που μπαμπάς και γιος έγραψαν μαζί ιστορία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Ο Λιλιάν Τουράμ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους αμυντικούς της γενιάς του και το Champions League αποτελούσε ένα από τα αγαπημένα του πεδία για.. μάχη. Καταγράφοντας συνολικά 69 ματς στη διοργάνωση, ο Γάλλος αποτελούσε για χρόνια φόβο και τρόμο για τους αντίπαλους επιθετικούς, ενώ μάλιστα είχε καταφέρει να σημειώσει και ένα γκολ. Ο γιος του, Μάρκους, πάντως μέσα σε μια σεζόν κατάφερε να τον... ξεπεράσει. Ο επιθετικός της Γκλάντμπαχ σημείωσε πέρσι δυο γκολ στους ομίλους απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης και κατάφερε να αφήσει πίσω του τον πατέρα του στα γκολ, όμως έχει ακόμα πολύ δρόμο για να τον φτάσει και σε συμμετοχές.

Ο Κιέζα κατάφερε να κάνει το... ξεπέταγμα στο Champions League στην πρώτη του σεζόν στη Γιουβέντους, με τον Ιταλό να σκοράρει τέσσερα γκολ σε οκτώ αναμετρήσεις. Παρόλα αυτά δεν είναι ο μόνος στην οικογένεια που έχει βάλει το όνομά του στον πίνακα των σκόρερς, καθώς περίπου 20 χρόνια νωρίτερα ο πατέρας του ήταν εκείνος που... τρομοκρατούσε τις αντίπαλες άμυνες. Με εφαλτήριο της σεζόν 1998-1999 ο Ενρίκο Κιέζα σημείωσε συνολικά 15 γκολ σε 30 συμμετοχές φορώντας τις φανέλες των Πάρμα και Φιορεντίνα.

Ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς δεν χρειάζεται περιττές συστάσεις. Γνωστός από το πέρασμά του στον Ολυμπιακό, ο Σλοβένος κατάφερε να σημειώσει 2 γκολ με τους ερυθρόλευκους, άλλα οκτώ με Πόρτο, ενώ πρόλαβε να καταγράψει ακόμα ένα και με τη φανέλα της Βαλένθια. Σύνολο 11 γκολ σε 32 εμφανίσεις στο Champions League, ενώ σημείωσε και τέσσερις ασίστ. Ο γιος του, Λούκα, μπορεί να μην είχε αντίστοιχη πορεία, όμως στη μοναδική χρονιά (2014-2015) που εμφανίστηκε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση πρόλαβε να σκοράρει ένα γκολ σε πέντε συμμετοχές με τη φανέλα της Μάριμπορ.

Μια οικογένεια με έφεση στο... γκολ. Ο Πάτρικ Κλάιφερτ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ της Ευρώπης τη δεκαετία του 90, καθώς σε 71 εμφανίσεις στο Champions League σημείωσε 29 γκολ. Δεκαετίες αργότερα, ο γιος του, Τζάστιν, θεωρήθηκε ως ένα από τα κορυφαία ταλέντα στις ακαδημίες του Άγιαξ, με τη Ρόμα να προλαβαίνει τους μεγάλους της Ευρώπης και να τον ντύνει στα «τζιαλορόσι». Με μόλις ένα χρόνο παρουσίας στη διοργάνωση, o 22χρονος πρόλαβε να σημειώσει το πρώτο του γκολ κατά τον δανεισμό του στη Λειψία.

Ένας πατέρας, δυο γιοι... Ο Αμπεντί Πελέ ήταν εκ των πρωταγωνιστών της εκπληκτικής πορείας της Μαρσέιγ προς την κατάκτηση του τροπαίου το 1993, σκοράροντας μάλιστα και τρία γκολ. Χρόνια αργότερα τα δυο παιδιά του, Αντρέ και Τζόρνταν Αγιού ακολούθησαν αμφότερα τα βήματα του πατέρα τους και σκόραραν 6 και 9 γκολ αντίστοιχα στη διοργάνωση με τα χρώματα των Μαρσεγιέζων.

gazzetta.gr