Σκέψεις μεταφοράς του τελικού του Champions League στις ΗΠΑ!

Σκέψεις μεταφοράς του τελικού του Champions League στις ΗΠΑ!

Σύμφωνα με την AS οι Αμερικανοί θέλουν να αναλάβουν την διεξαγωγή ενός τελικού Champions League και η UEFA φέρεται να βλέπει θετικά αυτή την προοπτική.

Σενάριο για να δούμε τελικό Champions League εκτός Ευρώπης φέρνει στο προσκήνιο η AS. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ισπανικού Μέσου, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν τα επόμενα χρόνια έναν τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, προοπτική που φέρεται να αντιμετωπίζει θετικά η UEFA και η ECA (Ευρωπαϊκή Ενωση Συλλόγων).

Η εμπορική, διαφημιστική και τηλεοπτική αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών έχει τεράστια δύναμη κι αυτό είναι ένας γεγονός. Μάλιστα όλο και περισσότερες παγκόσμιες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, σημαντικοί τελικοί και τουρνουά παίζονται στις ΗΠΑ. Όμως από τη χώρα φαίνεται να λείπει το κερασάκι στην τούρτα: ο τελικός του Champions League.

Η πεμπτουσία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν έφυγε ποτέ από τη Γηραιά Ήπειρο και το challenge να τον μεταφέρεις στο εξωτερικό είναι πρόκληση σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, η οικονομική προοπτική είναι τόσο συμφέρουσα που οι σύλλογοι και η UEFA το βλέπουν ευνοϊκά, σύμφωνα με όσα αναφέρει η As.

Στο ECA, που την επόμενη εβδομάδα γιορτάζει τη Γενική Συνέλευσή της στην Κωνσταντινούπολη, τάσσονται υπέρ της επέκτασης της αγοράς τους. Μια τέτοια κίνηση θα πολλαπλασίαζε την πώληση χορηγιών και τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Στην τελευταία περίπτωση, η UEFA μόλις πούλησε τα δικαιώματά της στα αγγλικά για τις ΗΠΑ σε CBS, Viacom και Paramount για 1.5 δισεκατομμύριο, ποσό που θεωρεί πολύ καλό και αναμένεται να αυξηθεί με την αλλαγή του κορυφαίου τουρνουά από το 2024.

Η δύναμη στο αγορά του συνεργάτη του, Relevent Group, του δίνει δυνατότητες να πάρει ένα πολύ καλό κομμάτι της πίτας. Μάλιστα, το International Champions Cup που διοργάνωσε μέχρι πριν λίγα χρόνια το καλοκαίρι στις ΗΠΑ θεωρούνταν επιτυχημένο σε όλα τα επίπεδα. Το όνειρο να φέρει τον πιο σημαντικό αγώνα συλλόγων στο αμερικανικό έδαφος είναι ακόμα ζωντανό ανάμεσα στους κύριους Αμερικανούς διοργανωτές.

Το ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ παρουσιάζει ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι 22 από τους 28 συλλόγους του MLS έχουν ήδη γήπεδα ειδικά για ποδόσφαιρο που δεν επαναχρησιμοποιούνται από άλλα αθλήματα, όπως γινόταν. Θυμίζουμε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 θα είναι εκεί ανάμεσα σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό.

gazzetta.gr