Euro 2020: Γιατί είναι η τέλεια στιγμή για να λάμψει ο Raheem Sterling 

Euro 2020: Γιατί είναι η τέλεια στιγμή για να λάμψει ο Raheem Sterling 

* Aναλύει ο Rio Ferdinand στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Chris Bevan

   "Έχω γνωρίσει πολύ καλά τον Raheem Sterling τους τελευταίους μήνες και του μιλώ αρκετά. Είναι εντυπωσιακός, εξαιρετικός παίκτης. Είμαι περήφανος για το ποιος έχει γίνει εκτός γηπέδου και πρέπει να θαυμάζουμε το πώς προπονείται πάντα τόσο σκληρά και ψάχνει τρόπους για να βελτιωθεί. 

Έχω την αίσθηση ότι το να παίζει για την Αγγλία αυτό το καλοκαίρι στο EURO 2020 μπορεί να είναι λίγο απελευθερωτικό γι’ αυτόν μετά από ένα δύσκολο τέλος στη σεζόν με την ομάδα του και είναι κάτι που θα το ένιωθε κι εκείνος 100% μετά το γκολ που έβαλε εναντίον της Κροατίας. «Αυτό είμαι εγώ και τώρα επέστρεψα» είναι σίγουρα κάτι που θα ένιωθε όταν πανηγύριζε το γκολ και μπορούμε να καταλάβουμε όλοι το γιατί. Του έστειλα μήνυμα το πρωί του παιχνιδιού για να του ευχηθώ καλή τύχη. Είναι ένας άνθρωπως λίγων λέξεων όταν πρόκειται για γραπτά μηνύματα, αλλά μου άρεσε η απάντησή του που ήταν απλά "ήρθε η ώρα".

Και ήταν η ώρα του, γιατί σκόραρε το νικητήριο γκολ. Αυτό ήταν το πρώτο του γκολ σε τελικά μεγάλης διεθνούς διοργάνωσης και ήταν μια όμορφη στιγμή για αυτόν. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν είναι ήδη ο αγαπημένος ποδοσφαιριστής των Άγγλων γιατί, ως ποδοσφαιριστής, δεν έχει τίποτα να αποδείξει. Αρκεί να κοιτάξετε την προσφορά του στην Manchester City καθώς και για τη χώρα του για να δείτε πόσο σημαντικός παίκτης είναι και για τις δύο ομάδες.

Κατά τις τελευταίες τρεις σεζόν είχε περισσότερες συμμετοχές σε γκολ για την ομάδα του από οποιονδήποτε άλλο παίκτη - πάνω από 100, δηλαδή περισσότερες από τον Jadon Sancho για την Borussia Dortmund και τον Harry Kane για την Tottenham. Επιπλέον, έχει σημειώσει 12 γκολ στα 18 τελευταία παιχνίδια της Αγγλίας. Όπως και οποιοσδήποτε άλλο, μπορεί κάποιες μέρες να μην είναι οι καλύτερες του αλλά αυτό συμβαίνει σε όλους τους παίκτες. Από άποψη ποιότητας όμως δεν πρέπει να αμφισβητείται.

Έχει ωριμάσει για να γίνει αυτός που είναι σήμερα
Ο Raheem είναι τώρα 26 ετών - παρόλο που φαίνεται  πως παίζει ποδόσφαιρο για πολύ περισσότερο καιρό, έχει δείξει την ωριμότητά του με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Όταν μιλάει, είναι πολύ γνήσιος και ειλικρινής. Έχει προστατέψει για πολλά χρόνια την προσωπική του ζωή αλλά δεν χάνει την ευκαιρία να μιλήσει για σημαντικά ζητήματα, όπως οι διακρίσεις στο παιχνίδι.

Ο Raheem δεν εμφανίστηκε απλώς από το πουθενά και άρχισε να μιλάει για φυλετική ισότητα και αντίστοιχα θέματα, έχει εξελιχθεί και μπορεί και αναφέρεται σε αυτά. Νομίζω ότι χρειάζεται χρόνος και αυτοπεποίθηση στον ίδιο του τον εαυτό, πρώτα για να μάθει που βρίσκεται και στη συνέχεια, να βγει και να μιλήσει για αυτό. Μίλησε πολύ εύγλωττα και κατά καιρούς ήταν αρκετά καυστικός, και δικαίως.

Πρέπει να τον θαυμάζουμε, επειδή πολλοί τύποι σαν αυτόν έχουν το προφίλ για να τραβήξουν την προσοχή, αλλά πρέπει να είναι γενναίοι για να το εκμεταλλευτούν καθώς αν μιλήσουν και πουν την πραγματική τους γνώμη σίγουρα θα υπάρχουν αντιδράσεις. Βλέπω αυτή την αυτοπεποίθηση όταν παίζει, όπως απέναντι στην Κροατία όταν δεν έμοιαζε με έναν παίκτη που είχε περάσει τις τελευταίες εβδομάδες της σεζόν στον πάγκο για την City.

Ήταν ο πιο λαμπερός μας επιθετικός σπινθήρας στα πρώτα 15 λεπτά, ανέλαβε την ευθύνη να ελέγξει το παιχνίδι και να θέσει τον τόνο για το υπόλοιπο του αγώνα. Όπως και η υπόλοιπη ομάδα της Αγγλίας, το βρήκε πολύ πιο δύσκολο απέναντι στη Σκωτία στο δεύτερο μας παιχνίδι, αλλά αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού σε αυτά τα τουρνουά. Έζησα ακριβώς το ίδιο την εποχή που έπαιζα για την Αγγλία και οι άνθρωποι έλεγαν «δεν το έκανες» και θα σκεφτόμουν, όμως προσπαθήσαμε.

Είναι το ίδιο για τον Raheem όπως και για όλους τους άλλους, αλλά, ειδικά με αυτόν, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μια κακή μέρα να του ρίξει την απόδοση για ολόκληρο το τουρνουά. Είναι αρκετά έμπειρος για να ξέρει ότι ήταν μόνο ένα παιχνίδι και ανυπομονώ να δω πως θα επιστρέψει μετά από τον αγώνα με την Τσεχία, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Θα ήθελα να τον δω να κυριαρχεί στο Euro 2020
Θα ήταν καλή ιδέα για το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλικής ομάδας να βγει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια αυτού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος - αλλά όχι για τον Raheem. Για κάποιο λόγο είναι ένας από τους παίκτες μας που φαίνεται να δέχεται τη μεγαλύτερη κριτική σε αυτές τις πλατφόρμες και δυστυχώς έγινε το ίδιο και πάλι μετά την ισοπαλία μας με τη Σκωτία, ωστόσο δεν νομίζω ότι τον ενοχλεί τόσο πολύ.

Ο Raheem έχει τη νοοτροπία να το ξεπεράσει αυτό και δεν χρειάζεται καμία επικύρωση της απόδοσης του. Έχει συνηθίσει αμφισβητείται τόσο για την ομάδα του όσο και για την χώρα του, ακόμη και όταν είναι σαφώς γελοίο να γίνεται και όπως πολλοί από τους πραγματικά κορυφαίους παίκτες, είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αυτήν την αρνητικότητα ως καύσιμο. 

Για οποιονδήποτε παίκτη της Αγγλίας, το Wembley ήταν πάντα ξεχωριστό - όχι μόνο για τα παιδιά από το Λονδίνο. Είναι μέρος του παιχνιδιού μας. Όλοι θα αισθανθούν αυτή την προσήλωση όταν παίζουμε εκεί κατά τη διάρκεια αυτών των αγώνων, αλλά ο Raheem μεγάλωσε τόσο κοντά στο γήπεδο – έκανε γύρους εκεί με το ποδήλατό του - που σημαίνει λίγο περισσότερα γι' αυτόν, είμαι σίγουρος. Μπορείτε να το δείτε αυτό από το τατουάζ στο μπράτσο του, το οποίο τον δείχνει ως παιδί να κοιτάζει το γήπεδο με μια φανέλα με το νούμερο 10, ελπίζοντας να γίνει ο Βασιλιάς του Wembley μια μέρα. Σε αυτό το τουρνουά θα ήθελα πολύ να τον δω να κυριαρχήσει με τον τρόπο που ξέρω ότι μπορεί.

(πηγή: BBC)