Γηπεδούχοι στο ναδίρ, τραυματισμοί στο ζενίθ μετά την επανέναρξη

Γηπεδούχοι στο ναδίρ, τραυματισμοί στο ζενίθ μετά την επανέναρξη

Μόλις 5 από τα 27 ματς της Bundesliga έχουν καταλήξει στους γηπεδούχους μετά το restart, την ίδια ώρα που οι τραυματισμοί εν ώρα αγώνα είναι τρεις φορές πιο συχνοί.  

Το πρώτο επίσημο comeback από πρωτάθλημα του Top-5 έδωσε την κατάλληλη ευκαιρία για να προσαρμοστούν ομάδες και κόσμος στα νέα δεδομένα της εποχής του κορονοϊού. Ποδοσφαιρικά μιλώντας, πέρα από την μεταβεβλημένη εμπειρία, χωρίς τον παλμό και την αύρα των οπαδών, δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα από τις 3 αγωνιστικές μετά το restart της Bundesliga: ανίσχυροι γηπεδούχοι, πυκνότεροι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Ως προς τον πρώτο άξονα, η πτώση της δυναμικής των γηπεδούχων ομάδων σε ματς κεκλεισμένων των θυρών είναι αναμενόμενη εξέλιξη, σύμφωνα με την παράδοση. Από όλα τα ματς που έχουν διεξαχθεί χωρίς κόσμο στην Ευρώπη προ πανδημίας, το ποσοστό νίκης της ομάδας που αγωνιζόταν στην έδρα της έπεφτε από το 46% στο 36%, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στην Αγγλία.

Πλέον, ο καθρέφτης των γηπεδούχων συγκεκριμένα στην Bundesliga πριν και μετά το lockdown δείχνει ακόμη πιο αισθητή βουτιά. Μέχρι να διακοπεί σε πρώτο χρόνο η σεζόν στα μέσα Μαρτίου, από τα 222 ματς που είχαν διεξαχθεί οι γηπεδούχοι επικράτησαν στα 95 (42,79%), με τους φιλοξενούμενους να παίρνουν τα 80 (36,03%).

Οι ισορροπίες άλλαξαν ραγδαία υπό το καθεστώς των άδειων γηπέδων, όμως, με μόλις 5 νίκες γηπεδούχων στα 27 ματς που έχουν λάβει χώρα μετά το restart. Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Χέρτα, Φορτούνα Ντίσελντορφ και Χόφενχαϊμ οι μοναδικές που έχουν πανηγυρίσει το τρίποντο από μία φορά έκαστη, με τις επισκέπτριες ομάδες να νικούν πλέον σε ποσοστό σχεδόν 45%.

Κατακόρυφη αύξηση των τραυματισμών

Κόντρα στην ακίνδυνη συνθήκη της απουσίας «άσσων» στα μέχρι τώρα παιχνίδια, έχει καταγραφεί μία πολύ πιο ανησυχητική διαπίστωση. Οι «φωνές» των ομάδων για περισσότερους τραυματισμούς λόγω σύντομης προετοιμασίας και συσσωρευμένων αγώνων αποδεικνύονται λογικές μετά το πέρας 3 αγωνιστικών, καθώς ο ρυθμός εμφάνισης τους σε ένα ματς έχει τριπλασιαστεί μετά το restart!

Σύμφωνα με μελέτη του Αυστραλού αθλητικού διευθυντή, Τζοέλ Μέισον, κατά τις πρώτες δύο πρώτες αγωνιστικές του restart στην Bundesliga, ο μέσος όρος τραυματισμών ανά ματς αυξήθηκε από 0,27 σε 0,88, ήτοι κατά 250% μετά την πανδημία! Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογίζεται ο τραυματισμός του Έρλινγκ Χάαλαντ και οι υπόλοιποι μικροτραυματισμοί της 28ης αγωνιστικής.

gazzetta.gr