Η UEFA δεν αφήνει την Τσέλσι να… "καταστρέψει" το ποδόσφαιρο!

Η UEFA δεν αφήνει την Τσέλσι να… "καταστρέψει" το ποδόσφαιρο!

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία κόβει τον αέρα της Τσέλσι που είχε βρει ένα λογιστικό τρικ για να αγοράσει ότι κινείται, ξεγελώντας το Financial Fair Play.

Ήταν ο άσος που έκρυβε καλά στο μανίκι της. Το δικό της στρατηγικό πλεονέκτημα: «Η Τσέλσι ανακοινώνει την απόκτηση του Μιχάιλο Μούντρικ, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο 8,5 ετών με την ομάδα μας». Μα, καλά τρελάθηκε η Τσέλσι; Τι είδους συμβόλαιο είναι αυτό;

Αν κάνει κάποιος τον απαραίτητο πολλαπλασιασμό τον πιάνει ίλιγγος. Ο Ουκρανός μεσοεπιθετικός θα εισπράττει 97.000 λίρες την εβδομάδα, με μία του μόνο υπογραφή εξασφάλισε ότι κι αν γίνει γύρω στα 44 εκατομμύρια λίρες μέσα σε μία και μόνο ημέρα. Είτε παίξει, είτε δεν παίξει, είτε είναι καλός, είτε όχι ο Μούντρικ εξασφάλισε πολύ περισσότερα χρήματα για τον εαυτό του, από όσα θα μπορούσε να του δώσει οποιαδήποτε ομάδα. Ο παράγοντας που έγειρε την πλάστιγγα.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο Μπενουά Μπαντιασίλ υπέγραψε συμβόλαιο 7,5 ετών με την Τσέλσι, ο Νταβίντ Φοφανά για 6,5 με οψιόν ανανέωσης για ένα ακόμα, ενώ το περασμένο καλοκαίρι ο Γουέσλι Φοφανά υπέγραψε συμβόλαιο ως το 2030.

Για ποιο λόγο η Τσέλσι να «δένει» τα νέα της αποκτήματα με συμβόλαια τόσο μεγάλης διάρκειας; Οι παίκτες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δεσμευτούν ακόμα και με ισόβια δεσμά, λεφτά στην τράπεζα είναι. Για ποιο λόγο οι μπλε να υποθηκεύουν το μέλλον τους με τέτοια πολυετή συμβόλαια με παίκτες που ενδεχομένως θα θέλουν να ξεφορτωθούν και δεν θα μπορούν σε μερικά χρόνια; 

Η απάντηση είναι πολυεπίπεδη. Έχει και λογιστικούς, αλλά και αγωνιστικούς λόγους. Αυτά τα πολυετή συμβόλαια δεν είναι παρά ένα λογιστικό τρικ για να ξεγελάει τους κανόνες του Financial Fair Play. Χάρη στο λεγόμενο amortization η Τσέλσι καταφέρνει να «σπάσει» λογιστικά τα ποσά που σπαταλάει για μεταγραφές και να μην επιβαρύνεται τόσο πολύ ο ετήσιος προϋπολογισμός της, που θα πρέπει να έχει ισοσκελισμένα έσοδα - έξοδα.

Η μεταγραφή του Μούντρικ κόστισε συνολικά στην Τσέλσι 89 εκατομμύρια λίρες, ωστόσο χάρη σε αυτό το τρικ (amortization), μόνο 10,47 εκατομμύρια ευρώ θα φαίνονται κάθε χρόνο ως έξοδο στα λογιστικά της βιβλία.

Χάρη σε αυτό το τρικ, οι νέοι ιδιοκτήτες της Τσέλσι αποφάσισαν να κάνουν all-in, κάνοντας ένα ασύλληπτο ρεκόρ όλων των εποχών. Από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, οι μπλε έχουν ξοδέψει πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ για μεταγραφές (μιλάμε μόνο για ποσά που δόθηκαν σε ομάδες), «σπάζοντας» τα ποσά σε ισόποσα πολυετή μερίδια, τα οποία την βοηθούν να είναι -προς το παρόν- εντάξει στα βιβλία της. Ένα ασύλληπτο ρεκόρ εξόδων σε μία σεζόν, που διέλυσε το προηγούμενο που κατείχε η Μάντσεστερ Σίτι μέ έξοδο 328,1 εκατομμυρίων λιρών την σεζόν 2017-18.

Τα πολυετή συμβόλαια όμως έχουν και μία άλλη φιλοσοφία. Ακόμα κι αν η UEFA τιμωρήσει μελλοντικά τους μπλε για παραβίαση των κανονισμών του FFP και της επιβάλλει ποινή απαγόρευσης μεταγραφών, οι Λονδρέζοι δεν θα έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Χάρη σε αυτά τα πολυετή συμβόλαια έχουν δημιουργήσει έναν νεαρό κορμό παικτών ηλικίας από 18 έως 23 ετών που την βοηθούν να έχει αξιόμαχο έμψυχο δυναμικό ως το 2030, ακόμα κι αν δεν χρειαστεί να κάνει καμία μεταγραφή μέχρι τότε!

Αυτό το τρικ των νέων Αμερικανών ιδιοκτητών της Τσέλσι που μοιάζει με… αθέμιτο ανταγωνισμό θορύβησε την UEFA, που σύμφωνα με δημοσίευμα των Times σκοπεύει να πάρει άμεσα μέτρα και να τερματίσει αυτά τα πολυετή συμβόλαια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία σκοπεύει να επιβάλλει ανώτατο πλαφόν υπογραφής συμβολαίου τα πέντε έτη, ώστε να αποφύγει το στρατηγικό πλεονέκτημα που μπορεί να προσφέρει η χρήση του amortization στις ομάδες που μπορούν άφοβα να τάξουν περισσότερα σε βάθος χρόνου στους παίκτες που θέλουν να αποκτήσουν.

Όποιος πρόλαβε, πρόλαβε δηλαδή. Μέχρι να βρεθεί το επόμενο τρικ από κάποια ομάδα θα προσπαθήσει να ντριμπλάρει τους κανόνες του FFP και να δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό…