Η UEFA ανακοίνωσε τις πιο δαπανηρές ομάδες της Ευρώπης

Ανακοινώνηθαν τα οικονομικά στοιχεία των ομάδων της UEFA για το 2018...

Η UEFA δημοσιεύσε την ετήσια οικονομικής της έκθεση, η οποία μεταξύ αλλών παρουσιάζει τα συνολικά έσοδα και έξοδα των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων.

Όπως αναφέρεται στην 11η έκθεση της, το 2018 - το έτος της οικονομικής αξιολόγησης - ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο γνώρισε κερδοφορία, κάτι το οποίο αποτελεί σημαντική ανάκαμψη σε σχέση με τις ζημιές ύψους 5 δις. ευρώ που είχαν καταγραφεί τα τρία χρόνια πριν την εφαρμοφή των διατάξεων του Financial Fair Play από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Στον πρόλογο της έκθεσης, ο Πρόεδρος της UEFA, Aleksander Čeferin, δήλωσε: "Καθώς οι οικονομικές επιδόσεις των ομάδων βελτιώθηκαν, η οικονομική θέση των συλλόγων έχει γίνει πολύ πιο υγιής, με τα καθαρά περιουσιακά τους στοιχεία να αυξάνονται μέσα σε μια δεκαετία από 2 δις. ευρώ σε περισσότερα από 9. Κατί τέτοιο αποτελεί μια απόδειξη της επιτυχίας του Financial Fair Play της UEFA, του σταθερού ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού συστήματος και των συνεχών και λογικών επενδύσεων».

Η έκθεση εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο το ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό σύστημα, με τη βοήθεια του FFP, βοήθησε τους συλλόγους να παρουσιάσουν 20 συνεχόμενα χρόνια αύξησης των εσόδων τους. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως τα έσοδα των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων αυξήθηκαν συνολικά από 20 δις. ευρώ σε 21 δις. το 2018.

Το ανησυχητικό, βέβαια, της έκθεσης είναι πως τα πέντε μόλις κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης καταλαμβάνουν το 75% των συνολικών εσόδων, με τις ομάδες των υπόλοιπων πρωταθλημάτων να μοιράζονται το άλλο 25%.

Το 2018, επίσης, 105 εκ. θεατές υπολογίζονται πως είδαν από κοντά ποδοσφαιρικούς αγώνες, αυξάνοντας έτσι τα κέρδη από τα εισιτήρια κατά 8%. Σημαντίκη ήταν η άνοδος και από τηλεοπτικά δικαιώματα (9.4%), ενώ πια στο «παιχνίδι» της διαφήμισης πια έχουν αρχίσει να μπαίνουν εταιρείες από όλο τον κόσμο, με συνολικά 150 χορηγούς να έχουν την έδρα τους εκτός Ευρώπης - 36 εκ των οποίων από την Ασία -.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της έκθεσης, όμως, είχε να κάνει με τα συνολικά έξοδα που καταναλωνούν οι ομάδες στους μισθούς των ποδοσφαιριστών, των εργαζομένων και των εγκαταστάσεών της. Ανάμεσα στις 20 πιο δαπανηρές, βρίσκονται 9 αγγλικές, 4 ιταλικές και μόλις 3 ισπανικές. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, ωστόσο, φαίνεται πως έχουν ξεφύγει από όλες τις υπόλοιπες.

Αυτή είναι η λίστα με τις 20 ομάδες με τις μεγαλύτερα έξοδα σε μισθούς για το έτος 2018:

1. Μπαρτσελόνα: 535 εκ. ευρώ

2. Ρεάλ Μαδρίτης: 433 εκ. ευρώ