Πώς επιστρέφει η ποδοσφαιρική Ευρώπη στην κανονικότητα;

Πώς επιστρέφει η ποδοσφαιρική Ευρώπη στην κανονικότητα;

Πόσοι φίλαθλοι ετοιμάζονται να επιστρέψουν σε κάθε χώρα; Ποιοι οι περιορισμοί και ποια τα κριτήρια που υπάρχουν; Επιτρέπονται οι ανεμβολίαστοι; Τι συμβαίνει με τους παίκτες που αρνούνται το εμβόλιο; Το Gazzetta αναλύει την επάνοδο των μεγάλων πρωταθλημάτων στην κανονικότητα για τη σεζόν 2021/22.

Για πρώτη φορά έπειτα από ενάμιση χρόνο, η ποδοσφαιρική Ευρώπη βλέπει φως στο τούνελ της πανδημίας. Όσο κι αν το «σκοτάδι» παραμονεύει και απομένει ακόμη αρκετός και δύσβατος δρόμος για να αφήσουμε πίσω μας οριστικά το κεφάλαιο «Covid-19», οι απανταχού φίλαθλοι ετοιμάζονται να απολαύσουν ξανά το ποδόσφαιρο με προ-κορονοϊού όρους κι αυτό ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Τα γήπεδα ανοίγουν ξανά για την αγωνιστική περίοδο 2021/22 και κάθε Λίγκα καλωσορίζει με τους δικούς της κανόνες και περιορισμούς τον κόσμο στις εξέδρες.

Το Euro 2020 αποτέλεσε το πρώτο σημαντικό τεστ και στέφθηκε από επιτυχία, με δεκάδες χιλιάδες φιλάθλων να παρευρίσκονται στους αγώνες από τη Σεβίλλη μέχρι το Μπακού και από τη Ρώμη μέχρι το Λονδίνο. Πλέον, βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες μακριά από τη σέντρα των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, σε μια νέα σεζόν που θα καθορίσει και τον βαθμό προόδου που έχει κάνει το ποδόσφαιρο και η Ευρώπη προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο κορονοϊός και οι μεταλλάξεις του συνεχίζουν να διασπείρονται, όμως, φέτος υπάρχει στην εξίσωση η λέξη «εμβόλιο» και αυτό είναι το «κλειδί» για την επάνοδο των φιλάθλων. Τι ισχύει, όμως, σε κάθε Λίγκα ξεχωριστά; Πόσοι φίλαθλοι θα επιτρέπονται και με ποια κριτήρια; Θα είναι η πρόσβαση εφικτή για τους ανεμβολίαστους και ποιες Λίγκες συναντούν «εμπόδια» στον εμβολιασμό των ποδοσφαιριστών; Παρακάτω, το Gazzetta παρουσιάζει αναλυτικά, μέσα από τρεις βασικούς άξονες, τους… κανόνες λειτουργίας της νέας αγωνιστικής περιόδου στα Top-5 πρωταθλήματα (Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία), όπως και σε Ολλανδία, Ρωσία και Πορτογαλία.

Ποιο θα είναι το ποσοστό προσέλευσης στα γήπεδα;

Premier League: 100%. Από τα μέσα Ιουλίου, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στο τέταρτο στάδιο της άρσης του lockdown και των περιορισμών για τον covid-19 κι ως εκ τούτου, όλες οι ομάδες της Premier League θα έχουν δικαίωμα για γεμάτες εξέδρες από την αρχή της σεζόν. Έτσι, η πρεμιέρα στις 13 Αυγούστου ανάμεσα σε Μπρέντφορντ και Άρσεναλ θα διεξαχθεί μπροστά σε 17.000 φιλάθλους στο «Brentford Community Stadium». Καταργούνται οι μάσκες, καταργείται προφανώς και το social distancing, από τη στιγμή που για την είσοδο στο γήπεδο οι φίλαθλοι θα φέρουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ασθενείας ή αρνητικού τεστ.

La Liga: 70% για αρχή και… βλέπουμε. Ο πρόεδρος, Χαβιέρ Τέμπας άφησε ανοιχτό, μάλιστα, το ενδεχόμενο για 100% πληρότητα από τον Νοέμβριο, κάτι που θα εξαρτηθεί άμεσα, όμως, από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων της μετάλλαξης του ιού σε αυτό το διάστημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Μπαρτσελόνα θα υποδεχθεί την Αλαβές στην πρεμιέρα μπροστά σε περίπου 70.000 φιλάθλους.

Serie A: 25%. Τα ιταλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο εδώ και εβδομάδες ότι το ποσοστό θα αυξηθεί στο 50% μέχρι το τέλος του μήνα, μετά τη νέα σύσκεψη που θα έχουν τα στελέχη της κυβέρνησης. Η Lega Pro πιέζει, πάντως, για 100%, ώστε να καλυφθεί πιο γρήγορα και όσο είναι δυνατόν η τεράστια χασούρα του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ από τα έσοδα των εισιτηρίων στη διάρκεια της πανδημίας.


Bundesliga: 50% ο γενικός κανόνας, ταβάνι οι 25.000 φίλαθλοι στα γήπεδα με μεγαλύτερη χωρητικότητα. Στην περίπτωση της Γερμανίας, οι δήμοι είναι αυτοί που έχουν τον τελευταίο λόγο και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές ανάλογα με την πορεία του Covid-19 σε κάθε περιοχή. Από την πλευρά της Μπάγερν και της Βαυαρίας, πάντως, το όριο προσέλευσης ορίστηκε στο 35% (20.000 φίλαθλοι).


Ligue 1: 100%. Το κοινό στη Γαλλία επιστρέφει χωρίς περιορισμούς στην προσέλευση, πάντα με γνώμονα την πορεία της πανδημίας στη χώρα και με ιδιαίτερες επιφυλάξεις λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.


Eredivisie (Ολλανδία): Ως 70%. Το πρώτο και πιο πρόσφατο δείγμα για τη νέα σεζόν ήταν η αναμέτρηση της Αϊντχόφεν κόντρα στη Γαλατασαράι, με το «PSV Stadium» να ανοίγει ξανά τις πόρτες του μετά τον Απρίλιο σε 23.500 θεατές από τις 35.000 της συνολικής χωρητικότητας.


Liga NOS (Πορτογαλία): Η οριστική απόφαση της κυβέρνησης θα ληφθεί στις 27 Ιουλίου. Μέχρι πρότινος, τα πορτογαλικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για όριο προσέλευσης 33%, το ένα τρίτο δηλαδή των γηπέδων, όμως, η κυβέρνηση το διέψευσε.


Premier League Ρωσίας: H σεζόν ξεκίνησε ήδη (23 Ιουλίου) χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο. Η Ροστόφ έπαιξε για παράδειγμα δίχως οπαδούς στο πρώτο εντός έδρας της ματς, η Χίμκι υποδέχθηκε 1.000 φιλάθλους και περιμένει στο μέλλον να της επιτραπεί η παρουσία θεατών στο 30%, ενώ η Λοκομοτίβ Μόσχας δεν είχε κανένα όριο προσέλευσης στην πρεμιέρα.

Εμβολιασμένοι - Ανεμβολίαστοι: Τι ισχύει για κάθε Λίγκα

Premier League: Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιτραπεί η είσοδος μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους (και τις δύο δόσεις) από την 1η Οκτωβρίου. Οι υγειονομικές αρχές συστήνουν ότι λόγω και των μεταλλάξεων, το αρνητικό τεστ δεν θα είναι αρκετό στο εγγύς μέλλον για να εγγυηθεί ότι ένα άτομο είναι «καθαρό» από τον ιό. Αυτό το μέτρο θα εξασφαλίσει ουσιαστικά και τη διατήρηση του ορίου προσέλευσης στο 100%, σε περίπτωση που ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας ξεσπάσει στην Αγγλία τον χειμώνα.

La Liga: Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί το οριστικό πλαίσιο. Από τα τέλη της περασμένης σεζόν, κυβέρνηση και Λίγκα προϋπέθεταν τη χρήση διαβατηριού Covid-19, εισόδου στο γήπεδο, δηλαδή, με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ 48 ωρών για τους ανεμβολίαστους.

Serie A: Είσοδος με green-pass (διαβατήριο covid-19). Όπερ και σημαίνει ότι απαιτείται είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αρνητικού τεστ ή ασθενείας, με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί προς το παρόν να μην περιλαμβάνουν τον «αποκλεισμό» των ανεμβολιασμένων τουλάχιστον για τις πρώτες αγωνιστικές της σεζόν.

Bundesliga: Επιτρέπεται η αγορά εισιτηρίων τόσο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, όσο και με αρνητικό τεστ ή απόδειξη ότι ο φίλαθλος έχει νοσήσει από τον Covid-19 το τελευταίο εξάμηνο. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο ή την μετακίνηση εντός γηπέδου, ενώ θα επιτραπεί κανονικά η παρουσία οργανωμένων οπαδών με όρο την τήρηση των αποστάσεων και του ορίου πληρότητας.

Ligue 1: Εμβολιασμός ακόμη και με μία δόση, αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό ασθενείας είναι οι προϋποθέσεις για την είσοδο των φιλάθλων. Από τις 30 Αυγούστου, το διαβατήριο Covid-19 με όλα τα παραπάνω στοιχεία θα είναι απαραίτητο και για τις ηλικίες 12-17 ετών.

Eredivisie (Ολλανδία): Προς το παρόν ισχύει ότι και στις περισσότερες υπόλοιπες χώρες, πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ/πιστοποιητικό ασθενείας. Υπενθυμίζεται ότι η ολλανδική κυβέρνηση ήταν μία από τις πρώτες που είχε δώσει «πράσινο φως» για πειραματικά events μόνο με εμβολιασμένους.

Liga NOS (Πορτογαλία): Μέχρι στιγμής οι ιθύνοντες της Λίγκας επικοινωνούσαν πως η προϋπόθεση για την είσοδο στο γήπεδο (αν επιτραπεί) θα είναι είτε το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αρνητικού τεστ/ασθενείας για τους ανεμβολίαστους. Προέχει όπως είναι λογικό να ανακοινωθεί το αν και σε ποιο ποσοστό θα επιστρέψουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα. Ανάλογα και με τις επιδημιολογικές συνθήκες θα καθοριστεί και το πρωτόκολλο εισόδου.

Premier League Ρωσίας: Απαραίτητη προϋπόθεση το QR Code με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ, δίχως περαιτέρω λεπτομέρειες προς το παρόν.
Εμβολιασμός των παικτών: Υποχρεωτικότητα και «αρνητές»

Premier League: Όλοι οι ποδοσφαιριστές και τα μέλη των επιτελείων, με εξαίρεση όσους έχουν ιατρικούς λόγους, καλούνται να εμβολιαστούν πλήρως μέχρι και την 1η Οκτωβρίου. Η PL συνεπώς «τρέχει» για να ολοκληρωθεί εγκαίρως η σύνθετη διαδικασία του εμβολιασμού σε όλες τις ομάδες, καθώς η προθεσμία δεν θα πάρει παράταση. Προς το παρόν, η μεγάλη πλειονότητα έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, όμως, υπάρχουν αρκετοί παίκτες που προβάλλουν αντιστάσεις για προσωπικούς λόγους κι όσοι μείνουν εκτεθειμένοι μετά το πέρας της διορίας, πιθανώς δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην αποστολή για τους αγώνες και το πρωτόκολλο που ακολουθούν στις προπονήσεις θα αυστηροποιηθεί.

La Liga: Ο ρυθμός εμβολιασμού των ποδοσφαιριστών έχει αυξηθεί στο σύνολο των ομάδων, δίχως να έχει διευκρινιστεί αν είναι υποχρεωτικός ή όχι και με τυχόν προσθεσμία για τα 20 κλαμπ. Ιδιαίτερα στις ομάδες της περιφέρειας της Βαλένθια (Βαλένθια, Λεβάντε, Έλτσε, Βιγιαρεάλ), σύσσωμα τα μέλη του ρόστερ και του τεχνικού σταφ έκαναν το εμβόλιό τους την περασμένη εβδομάδα και προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί συγκεκριμένες περιπτώσεις παικτών-«αρνητών», αν και δεδομένα θα υπάρχει μια μικρή μερίδα.

Serie A: Η Ομοσπονδία έχει παροτρύνει τις ομάδες για τον εμβολιασμό όλων των παικτών, αλλά μόνο οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας εντάσσονται στις κατηγορίες υποχρεωτικού εμβολιασμού. Και ως τώρα, στην Ιταλία καταγράφονται οι περισσότερες περιπτώσεις παικτών που αντιστέκονται, όπως για παράδειγμα στη Λέτσε και την Σπέτσια, η οποία βιώνει νέο κύμα στις τάξεις της με 15 ενεργά κρούσματα. Αμιγώς στη Serie A, περίπου το 90% των μελών των 20 ομάδων έχει εμβολιαστεί, παραμένει, όμως, ένα 10% που αντιστοιχεί σε 2-3 άτομα ανά σύλλογο, με την ελπίδα ότι θα όλοι αυτοί θα πειστούν να εμβολιαστούν μέχρι την έναρξη της σεζόν στις 13 Αυγούστου.

Bundesliga: Οι ομάδες κινούνται στο πλαίσιο του προαιρετικού εμβολιασμού, με την ξεκάθαρη στόχευση της κυβέρνησης και της DFB για την ολοκλήρωση και των δύο δόσεων για όλους τους παίκτες και τα μέλη της Bundesliga μέχρι την έναρξη στις 13 Αυγούστου.

Ligue 1: Προαιρετικός ως τώρα ο εμβολιασμός, ευθύνη του κάθε συλλόγου για όλα τα μέλη της πρώτης ομάδας.

Eredivisie (Ολλανδία): Δεν έχει ανακοινωθεί υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, έγκειται ως τώρα σε εσωτερικό «κανονισμό» των συλλόγων.

Liga NOS (Πορτογαλία): Παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, ολοένα και αυξάνονται οι περιπτώσεις παικτών στη χώρα που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο. Πέρα από τις μεμονωμένες περιπτώσεις στην πρώτη κατηγορία, έντονες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει στη Λεϊσόες της 2ης κατηγορίας, με 16 παίκτες-«αρνητές» λίγες μέρες πριν από το πρώτο επίσημο παιχνίδι για τη νέα σεζόν.

Premier League Ρωσίας: Προαιρετικός ως τώρα ο εμβολιασμός, ευθύνη του κάθε συλλόγου για όλα τα μέλη της πρώτης ομάδας.

gazzetta.gr