Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και το φετινό θαύμα της La Liga

Στις 13 αγωνιστικές έχουν βρεθεί στην κορυφή έξι διαφορετικές ομάδες, ενώ οι πέντε πρώτες απέχουν μόλις δύο βαθμούς. Η αλλαγή στη μοιρασιά των τηλεοπτικών που βάζει φρένο στο δίπολο.

Ανέκαθεν η κουβέντα για τη La Liga περιστρεφόταν στο δίπολο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα, το οποίο εν μέρει χαλούσε την εικόνα όλης της διοργάνωσης. Ωστόσο, στο φετινό ξεκίνημά του, το ισπανικό πρωτάθλημα βιώνει κάτι σπάνια ανταγωνιστικό και συνάμα συναρπαστικό. Αυτό που συμβαίνει σε τούτη τη στιγμή της περιόδου, είναι ένα στατιστικό για να μείνει στην ιστορία, καθώς στις 13  αγωνιστικές που έχουν παιχτεί, έχουν καθίσει στην κορυφή έξι διαφορετικές ομάδες...

Το εν λόγω δεδομένο είχε εμφανιστεί και το 2004-'05 και αυτές είναι οι δύο μοναδικές περιπτώσεις εδώ και 50 χρόνια. Σεβίλλη, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γρανάδα και Μπιλμπάο έχουν περάσει φέτος από την 1η θέση, όπου εκεί βρίσκονται Μπάρτσα και Μερένγκες, μα έχουν κολλητά από κάτω τους διάφορους διεκδικητές. Δεν υπάρχει άλλο πρωτάθλημα στην Ευρώπη που να έχει σε δύο βαθμούς απόσταση τον 1ο και τον 5ο της βαθμολογίας. Που οφείλεται όμως αυτό το φαινόμενο; Σίγουρα σε αγωνιστικά, αλλά κυρίως σε οικονομικά επίπεδα και τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο δεύτερο κομμάτι.

«Η εξέλιξη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και η αναδιανομή τους με τρόπο πιο δίκαιο για τις πιο μικρές ομάδες, τις έχει βοηθήσει να μειώσουν τις αποστάσεις τους από τους μεγάλους της Primera Division, αλλά και των από κάτω κατηγοριών», εξηγεί ο εκτελεστικός και οικονομικός διευθυντής της La Liga, Χοσέ Γκέρα. «Σε αυτό το πρωτάθλημα μην ψάχνετε να βρείτε... Σταχτοπούτες». Ο προπονητής της Χετάφε, Χοσέ Μπορδαλάς λίγες βδομάδες νωρίτερα παρουσίαζε την άποψή του για το πόσο βελτιωμένες, πόσο καλοδουλεμένες είναι οι ομάδες της Primera και ότι οι πάντες μπορούν να νικήσουν τους πάντες.

Αυτό το τελευταίο αποτυπώνεται και στις μέχρι τώρα γκέλες των γιγάντων, αλλά κυρίως στο ότι όλες οι ομάδες μπαίνουν με διάθεση όχι να κλειστούν, μα να παίξουν το δικό τους ποδόσφαιρο απέναντί τους. Ενδεικτικό είναι ότι οι πέντε πρώτες ομάδες έχουν σκοράρει συνολικά 111 γκολ και αυτό είναι το χαμηλότερο νούμερο παραγωγής σε τούτο τον αιώνα. Το ίδιο αντίστοιχα ισχύει και με τις τρεις τελευταίες της ζώνης του υποβιβασμού. Εσπανιόλ, Θέλτα και Λεγανές έχουν δεχτεί συνολικά 64 γκολ, τα λιγότερα δηλαδή της τελευταίας 10ετίας για ουραγούς.

Ενα άλλο εντυπωσιακό στατιστικό είναι ότι οι τρεις νεοφώτιστες (Γρανάδα 8η), Οσασούνα (10η) και Μαγιόρκα (16η) έχουν το καλύτερο ξεκίνημα σχέση με κάθε άλλη αντίστοιχη τριάδα στον 21ο αιώνα. Ολα όμως περιστρέφονται γύρω από τα τηλεοπτικά και τις συλλογικές συμφωνίες της La Liga. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2014-'15 το club που έλαβε τα περισσότερα χρήματα είχε ενέα φορές παραπάνω τηλεοπτικά έσοδα από εκείνο με τα λιγότερα. Αυτή η διαφορά έφτασε την περσινή περίοδο να έχει μειωθεί περίπου κατά το 1/3 (154 εκατ. ευρώ η Μπαρτσελόνα – 43,3 εκατ. ευρώ Λεγανές, Χιρόνα) και η τάση είναι διαρκώς προς ακόμα μεγαλύτερη μείωση. Ολ' αυτά συμβαίνουν χάρη στην κεντρική διαχείριση του ζητήματος, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2015.

Ο Χοσέ Γκέρα θεωρεί ότι αυτό το εγχείρημα είναι τόσο επιτυχημένο, επειδή η La Liga έχει αυξήσει το ανά τον κόσμο τηλεοπτικό κοινό της, έχοντας ένα δίκτυο 180 χωρών που αγοράζουν το προϊόν της. «Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στο πρωτάθλημα, φέρνει χρήματα σε όλους. Επίσης, δείχνουμε πλέον περισσότερα ματς. Από το 26,3% του 2014-'15 έχουμε φτάσει πέρσι στο 42%». Το φοβερό με όλη αυτήν την ιστορία, είναι ο αντίκτυπος που έχει ακόμα και στην Εθνική Ισπανίας. Στην τελευταία Εθνική κλήση εμφανίστηκαν περισσότεροι παίκτες της Βιγιαρεάλ, απ' ότι της της Μπάρτσα και της Ρεάλ.

Κάπως έτσι λοιπόν η La Liga εμφανίζεται τρομερά ανταγωνιστική φέτος και κάθε αγωνιστική καθίσταται απίστευτα απρόβλεπτη. Απέχει ακόμα από τη μοιρασιά που γίνεται π.χ. στην Αγγλία, μα η θετική συνέπεια είναι πως κάθε 90 λεπτά μπορούν να συμβούν τα πάντα κι αυτό αρέσει στο κοινό εντός και εκτός Ισπανίας. Κανείς πλέον δεν είναι ανίκητος και άπαντες πρέπει κάθε φορά να προσπαθούν, να παλεύουν ολοένα και περισσότερο για τη νίκη. Μία νίκη που γίνεται ολοένα και περισσότερο συναρπαστικά αβέβαιη, ακόμα και εάν έχεις ένα σωρό ακριβοπληρωμένα αστέρια στην ομάδα σου...

* Πηγή El Pais