ΕΡΕΥΝΑ-/ΑΓΓΛΙΑ Ραγδαία αύξηση στην αναζήτηση ψυχικής θεραπείας από ποδοσφαιριστές

ΕΡΕΥΝΑ-/ΑΓΓΛΙΑ Ραγδαία αύξηση στην αναζήτηση ψυχικής θεραπείας από ποδοσφαιριστές

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 544 μέλη της Ένωσης επαγγελματιών ποδοσφαιριστών στην Αγγλία έχουν αναζητήσει μέσα στο 2019 ψυχική θεραπεία και παρουσιάζεται αύξηση της τάξεως του 25% σε σχέση με το 2018.

Ο κόσμος του ποδοσφαίρου μοιάζει φανταχτερός. Είναι, δεν αντιλέγει κανένας. Ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος τα χρήματα που δίνονται και τα οποία σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο ενός μισθωτού σε οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα. Ουσιαστικά, οι ποδοσφαιριστές κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα και πολλοί εξ αυτών φτιάχνουν περιουσία όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τις επόμενες γενιές τους.

Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, η καλή. Διότι υπάρχει και άλλη, η σκοτεινή. Αυτή που δεν έχει ωραίο προσωπείο, δεν είναι φανταχτερή και τρώει τα σωθικά. Οι ψυχικές ασθένειες δεν είναι κάτι καινούργιο στον κόσμο του ποδοσφαίρου και όσο παιρνούν τα χρόνια, τα ποσά που διακυβεύονται αυξάνονται, οι απαιτήσεις μεγαλώνουν, όπως και η πίεση, τόσο θα έχουμε ραγδαία αύξηση και σε ζητήματα ψυχικής φύσεως των αθλητών. Άνθρωποι παραμένουν, όσα χρήματα και αν βγάζουν. Με αδυναμίες, με προβλήματα, με σκέψεις που τους δυσκολεύουν την καθημερινότητα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην Αγγλία 544 μέλη της Ένωσης επαγγελματιών ποδοσφαιριστών έχουν αναζητήσει μέσα στο 2019 ψυχική θεραπεία και παρουσιάζεται αύξηση της τάξεως του 25% σε σχέση με το 2018. Και ακόμα υπάρχει ένα τρίμηνο για να τελειώσει το έτος, επομένως το ποσοστό αυτό μπορεί να μεγαλώσει. Το 2016, μόλις 160 αθλητές είχαν αναζητήσει βοήθεια του ειδικού, με τα κρούσματα να είναι πλέον πολλά τα περισσότερα. Κάποιος βέβαια θα σκεφτεί ότι απλά πλέον πηγαίνουν περισσότεροι, διότι δεν κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το... χαλί.

Το στρες, η κατάθλιψη, το άγχος είναι τα κύρια αίτια που στέλνουν έναν ποδοσφαιριστή στον ειδικό για να βρει την ψυχική ισορροπία που έχει χάσει. "Προσπαθούμε να βρούμε τι το προκαλεί όλο αυτό. Μπορεί να είναι ένας μακροχρόνιος τραυματισμος, ένα οικογενειακό πρόβλημα, ένας χωρισμός με σύντροφο ή με συνεργάτη. Μπορεί να είναι μια μίξη πραγμάτων που τον προβληματίζουν εκείνη την στιγμή. Θέλουμε να τους πούμε ότι δεν χρειάζεται να υποφέρεις στη σιωπή σου και να είσαι μόνος", λέει μεταξύ άλλων ο ειδικός, Μάικλ Μπένετ.

Νυν και πρώην ποδοσφαιριστές αναζητούν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνδρες. Υπάρχουν και ορισμένες γυναίκες, όμως καλώς ή κακώς το ποδόσφαιρο ανδρών έχει πολλές περισσότερες απαιτήσεις, έχει όλα τα φώτα στραμμένα πάνω του. Με τα social media να μεγενθύνουν την προβολή και την πίεση προς τους παίκτες, τόσο η ψυχική ανισορροπία θα μεγαλώνει και οι σύλλογοι θα πρέπει να δώσουν μεγάλη βάση σε αυτό το κομμάτι.