Η Σαουδική Αραβία εξετάζει συνυποψηφιότητα με την Ιταλία

Η Σαουδική Αραβία εξετάζει την προοπτική να καταθέσει φάκελο ανάληψης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030 από κοινού με την Ιταλία.

Η Σαουδική Αραβία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συνδιοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, με την Ιταλία να είναι η πρώτη επιλογή της για την κατάθεση κοινού φακέλου.

Η αύξηση των ομάδων σε 48 και των αγώνων σε 80 από το 2026, όταν το τουρνουά θα φιλοξενηθεί στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό), ευνοούν συνυποψηφιότητες και η Σαουδική Αραβία αναμένεται να εκμεταλλευτεί αυτήν τη συνθήκη και για πρώτη φορά να διοργανώσει ένα κορυφαίο ποδοσφαιρικό τουρνουά.

Η αμερικανική συμβουλευτική εταιρία Boston Consultancy Group φέρεται να έχει προσληφθεί από το κράτος της Μέσης Ανατολής για την πιθανή πρόταση ανάληψης, σύμφωνα με το Athletic, προωθώντας την ιδέα ενός ευρύ συνασπισμού.

Μία από τις επιλογές που έπεσαν στο τραπέζι αφορά πιθανή συνεργασία με Μαρόκο και Αίγυπτο, που πιθανότατα θα καταθέσουν δική τους κοινή υποψηφιότητα. Παρ' όλα αυτά, οι δύο χώρες θα χρειαστεί να κάνουν τεράστιες βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις τους και υπάρχει ανησυχία για τη διαφημιστική επιτυχία του εγχειρήματος, γι' αυτό η αμερικανική εταιρία συμβουλεύει τη Σαουδική Αραβία να έχει ως προτεραιότητα μία ευρωπαϊκή χώρα. Οι χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου σκέφτονται την κατάθεση δικής τους υποψηφιότητας, μαζί και με την Ιρλανδία, οπότε η Σαουδική Αραβία χρειάζεται μία εξίσου δυνατή ευρωπαϊκή χώρα για να έχει ελπίδες ανάληψης της διοργάνωσης.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Γκαμπριέλε Γκράβινα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης φακέλου για τη διοργάνωση του Euro 2028 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030. Η Ιταλία έχει διοργανώσει 4 μεγάλα τουρνουά τα τελευταία 87 χρόνια, αλλά κανένα από το 1990, όταν έγινε το τελευταίο μαζικό λίφτινγκ των γηπέδων της για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Σαουδική Αραβία διαθέτει τα χρήματα για να βοηθήσει τους Ιταλούς σε αυτόν τον τομέα, ενώ ήδη έχει ανοίξει δίαυλος ποδοσφαιρικής επικοινωνίας των δύο χωρών. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο θα διεξαχθεί για 3η φορά τα τελευταία 4 χρόνια το Supercoppa σε πόλη της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα, η χώρα ετοιμάζεται να βγάλει στον αέρα ένα τηλεοπτικό κανάλι ανταγωνιστικό προς το beIN Sports του Κατάρ, το οποίο θα εξαγοράσει τα δικαιώματα προβολής του ιταλικού πρωταθλήματος στις χώρες τις Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Η Σαουδική Αραβία έχει δαπανήσει πάνω από 1.500.000.000 ευρώ σε σπουδαία αθλητικά γεγονότα με διεθνή χαρακτήρα, όπως η ρεβάνς του Άντονι Τζόσουα με τον Άντι Ρουίς τζούνιορ στην πυγμαχία το 2019, το Ευρωπαϊκό Τουρ στο γκολφ ή το Ράλι Ντακάρ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η χώρα φιλοξένησε grand prix της Formula 1 φέτος, ενώ παραμένει νωπή η προσπάθεια του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να εξαγοράσει τη Νιούκαστλ με ένα ποσό ύψους 350.000.000.


Ένα πρόβλημα για τη συνυποψηφιότητα θα μπορούσε να είναι η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 από το Κατάρ, αφού το ισχύον καταστατικό της FIFA απαγορεύει ηπείρους που διοργάνωσαν κάποιο από τα προηγούμενα δύο τουρνουά, να αναλαμβάνουν την επόμενη έκδοση. Ωστόσο, μοιάζει αρκετά πιθανό να υπάρξει σχετική τροποποίηση, με τον ίδιο τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, να αφήνει ανοιχτή την πόρτα για υποψηφιότητα και της Κίνας για το 2030, σε δηλώσεις του κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της FIFA τον Οκτώβριο του 2019.

sport24.gr