Έρευνα διαπίστωσε συστημική κακοποίηση κι ανάρμοστη συμπεριφορά!

Έρευνα διαπίστωσε συστημική κακοποίηση κι ανάρμοστη συμπεριφορά!

Η ανεξάρτητη έρευνα που διεξήχθη για καταγγελίες για κακοποίηση παικτριών στο ποδόσφαιρο γυναικών των ΗΠΑ, διαπίστωσε «συστημική» κακοποίηση και σεξουαλική παρενόχληση από προπονητές.

«Η έρευνά μας αποκάλυψε ένα πρωτάθλημα στο οποίο η κακοποίηση και η ανάρμοστη συμπεριφορά - λεκτική και συναισθηματική κακοποίηση και σεξουαλική κακοποίηση - είχαν γίνει συστημικές, καλύπτοντας πολλές ομάδες, προπονητές και θύματα», αναφέρει η έκθεση.

«Η κακοποίηση στο NWSL έχει τις ρίζες της σε μια βαθύτερη κουλτούρα στο γυναικείο ποδόσφαιρο, ξεκινώντας από τα πρωταθλήματα Νέων, που κανονικοποιεί τη λεκτική προσβλητική προπόνηση και θολώνει τα όρια μεταξύ προπονητών και παικτών», συνεχίζει.

«Οι παίκτριες που βγήκαν μπροστά για να πουν τις ιστορίες τους έδειξαν μεγάλο θάρρος. Είναι πλέον καιρός οι θεσμοί που απέτυχαν στο παρελθόν να ακούσουν τους παίκτες να εφαρμόσουν τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που τους αξίζουν», τονίζει.

Η έρευνα διεξήχθη από την πρώην αναπληρώτρια γενική εισαγγελέα των ΗΠΑ, Σάλι Γέιτς, για λογαριασμό της USSF κι αποκάλυψε λεκτική και συναισθηματική κακοποίηση και σεξουαλική παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένου ενός μοτίβου «σεξουαλικά φορτισμένων σχολίων, ανεπιθύμητων σεξουαλικών προκαταβολών και αγγίγματος και καταναγκαστικής σεξουαλικής επαφής»!

Η έκθεση 172 σελίδων περιελάμβανε συνεντεύξεις με περισσότερες από 200 παίκτριες της Εθνικής Γυναικείας Ποδοσφαίρου - πολλές από τις οποίες είναι μέλη εθνικών ομάδων των ΗΠΑ - και λεπτομερή μοτίβα κακοποίησης και χειραγώγησης και ταραχών από προπονητές,, καθώς και αντίποινα για όσες παραπονέθηκαν.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από μια αναφορά το 2021 από το «The Athletic» σχετικά με καταχρηστική συμπεριφορά και σεξουαλική παρενόχλη από τον πρώην μάνατζερ των Portland Thorns,Πολ Ρίλεϊ. Η έκθεση ανέφερε ότι υποβλήθηκαν καταγγελίες στην πρώην πρόεδρο της USSF, Σουνίλ Γκαλάτι, αλλά δεν ελήφθησαν μέτρα εναντίον του Ρίλεϊ και μετά την απόλυσή του προσλήφθηκε για να προπονήσει άλλη ομάδα της λίγκας!

«Η λεκτική και συναισθηματική κακοποίηση που περιγράφουν οι παίκτες στο NWSL δεν είναι απλώς «σκληρή» προπόνηση», έγραψε η Γέιτς. «Και οι παίκτριες που είναι από τους καλύτερους αθλητές στον κόσμο. Περιλαμβάνουν μέλη της εθνικής ομάδας γυναικών των ΗΠΑ, βετεράνους πολλών παγκοσμίων και ολυμπιακών τουρνουά»!

Ο Ρόρι Ντέιμς ήταν προπονητής των Chicago Red Stars από την αρχή του NWSL μέχρι την παραίτησή του τον περασμένο Νοέμβριο. Η έκθεση περιέγραφε τις αισχρότητες και τη λεκτική του κακοποίηση και τις προσβολές προς τις παίκτριες.

Η Κρίστι Χόλι ήταν προπονήτρια στο Sky Blue για μισή σεζόν το 2016 προτού αποχωρήσει μετά από συμβιβασμούς για λεκτική κακοποίηση και ακατάλληλη σχέση, ανέφερε η έκθεση. Η Χόλι προσλήφθηκε πέρυσι από τον θυγατρικό σύλλογο της Ράσινγκ Λούισβιλ, όπου επαναλήφθηκε λεκτική και συναισθηματική κακοποίηση και απολύθηκε αφού εξανάγκασε σεξουαλικά και άγγιξε μία παίκτρια.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι ομάδες, οι αξιωματούχοι του πρωταθλήματος και η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των ΗΠΑ «επειλημμένα απέτυχαν να ανταποκριθούν κατάλληλα όταν αντιμετώπισαν αναφορές παικτών και αποδεικτικά στοιχεία κακοποίησης» και «απέτυχαν να θεσπίσουν βασικά μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπισή του, ακόμη και όταν ορισμένοι ηγέτες αναγνώρισαν ιδιωτικά την ανάγκη για προστασία στο χώρο εργασίας».

Αυτό επέτρεψε στους κακοποιητές προπονητές να μετακινούνται από σύλλογο σε σύλλογο με θετικές παρατηρήσεις που έκρυβαν την ανάρμοστη συμπεριφορά. «Όσοι στο NWSL και στο USSF ήταν σε θέση να διορθώσουν το αρχείο παρέμειναν σιωπηλοί», ανέφερε η έκθεση. «Και κανείς στις ομάδες, το πρωτάθλημα ή την ομοσπονδία δεν ζήτησε καλύτερους προπονητές».

Η πρόεδρος της USSF, Σίντι Πάρλοου Κόουν, πρώην παίκτρια της εθνικής ομάδας γυναικών των ΗΠΑ που ανέλαβε καθήκοντα το 2020, είπε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί μέτρα για να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων παραβιάσεων.

«Τα ευρήματα αυτής της έρευνας είναι αποκαρδιωτικά και βαθιά ανησυχητικά», είπε η Κόουν. «Η κακοποίηση που περιγράφεται είναι ασυγχώρητη και δεν έχει θέση σε κανένα γήπεδο, σε καμία προπονητική εγκατάσταση ή χώρο εργασίας. Το US Soccer είναι πλήρως αφοσιωμένο στο να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να διασφαλίσει ότι όλοι οι παίκτες – σε όλα τα επίπεδα – έχουν ένα ασφαλές μέρος με σεβασμό για να μάθουν, να αναπτυχθούν και να ανταγωνιστούν»!

gazzetta.gr