Mιλά για το σκάνδαλο κακοποίησης στο πολωνικό τένις

Mιλά για το σκάνδαλο κακοποίησης στο πολωνικό τένις

Το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης τένις γυναικών, Ίγκα Σβιόντεκ, θέλησε να κάνει μία δήλωση σχετικά με την καταγγελία για κακοποίηση της βουλευτού, και πρώην τενίστριας, Καταρζίνα Κοτούλα από τον πρόεδρο της Πολωνικής Ένωσης Τένις.

Το πολωνικό τένις εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά τις πληροφορίες με τις οποίες η τενίστρια και νυν βουλευτής στην Πολωνία Καταρζίνα Κοτούλα κατήγγειλε ότι κακοποιήθηκε από τον νυν πρόεδρο της Πολωνικής Ομοσπονδίας Τένις Μιροσλάβ Σκρζιπτσίνσκι, όταν ήταν προπονητής της και όταν ήταν ακόμη παιδί. Κάποιες αποκαλύψεις για τις οποίες η κορυφαία τενίστρια στον κόσμο, η Πολωνή Ίγκα Σβιόντεκ, θέλησε να πάρει θέση και δημοσίευσε μια εκτενή δήλωση στα κοινωνικά της δίκτυα, με την οποία ζητά να ληφθούν μέτρα κατά των ισχυρισμών αυτών.

Η Ίγκα Σβιόντεκ πιστεύει ότι το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει για την υπόθεση αυτή είναι να υψώσει τη φωνή της και να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους πληγέντες. «Αισθάνομαι ότι, ως σημερινή κορυφαία παίκτρια του κόσμου, δεν μπορώ να σιωπήσω σε ορισμένα θέματα. Πάντα εκτιμώ το γεγονός ότι έχω την ελευθερία να αποφασίσω αν θέλω να μιλήσω για κάτι ή όχι. Αποφασίζω με βάση την ευαισθησία μου, τις γνώσεις μου, τα όριά μου και τη δύναμη που έχω αυτή τη στιγμή να στηρίξω ανθρώπους που υποφέρουν ή που σας ενθαρρύνουν να κάνετε κάτι, όπως να φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία. Και γι' αυτό ξέρω ότι, όταν υπάρχει περίπτωση σωματικής βίας ή συναισθηματικής κακοποίησης, το πιο σημαντικό είναι να σκεφτόμαστε και να είμαστε ευαίσθητοι απέναντι στα θύματα. Και όταν υψώνουμε τη φωνή μας για κάτι άδικο που έχει συμβεί, πρέπει πρώτα να το σκεφτούμε. Προσπαθώ να το κάνω αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Η Πολωνή τενίστρια λαμβάνει επίσης υπ’όψιν της τη σοβαρότητα των φερόμενων ενεργειών του επικεφαλής του πολωνικού τένις και απαιτεί από τις αρχές της χώρας να λάβουν μέτρα: «Είμαι κατά της βίας στον αθλητισμό, στο τένις, σε κάθε κλάδο και στην καθημερινή ζωή. Γι' αυτό θεωρώ ότι τα άρθρα κατά του προέδρου της Πολωνικής Ένωσης Τένις είναι σοβαρό θέμα. Οι αρχές θα πρέπει να διαπιστώσουν τι έχει συμβεί και ελπίζω ότι θα αναλάβουν δράση σε αυτή την περίπτωση, αφού τα μέσα ενημέρωσης έγραψαν για ανθρώπους με τους οποίους μίλησαν. Δεν είναι ο ρόλος μου να κάνω τη δουλειά των αρχών και των δημοσιογράφων, αλλά πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων».

Ο Σβιόντεκ πιστεύει ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε με τα θύματα αυτών των ενεργειών είναι να δείξουμε υποστήριξη για να καταπολεμήσουμε τον πόνο τους: «Αισθάνομαι ότι μπορώ να κάνω κάτι, να σας βοηθήσω να αναζητήσετε βοήθεια όταν συμβαίνει κάτι κακό στον αθλητισμό και σε κάθε κατάσταση στη ζωή όπου είναι πιθανό κάποιος να υποστεί σωματική βία ή συναισθηματική κακοποίηση. Αν κάποιος υποφέρει εξαιτίας αυτού, το πιο σημαντικό είναι να τον φροντίσετε και να του δείξετε υποστήριξη. Υπάρχουν τηλεφωνικές γραμμές και οργανώσεις που βοηθούν τα άτομα που υφίστανται βία. Αυτός μπορεί να είναι ο ρόλος μου και έτσι μπορώ να χρησιμοποιήσω την επιρροή μου εδώ, σαν μια φωνή που προσπαθεί να εκπαιδεύσει και να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αναζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται. Είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε ευαίσθητοι απέναντι στους ανθρώπους που υφίστανται βία, ειδικά αν δεν έχουν τα εργαλεία ή τη δύναμη να μιλήσουν ανοιχτά γι' αυτό. Είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε σε εγρήγορση, να μιλάμε και να προσπαθούμε να βοηθήσουμε όταν βλέπουμε κάποιον να υποφέρει».

Τέλος, η 21χρονη τενίστρια δηλώνει είναι ευγνώμων και τυχερή που δεν έχει βιώσει μια τέτοια κατάσταση και ελπίζει σε μια δίκαιη λύση για το παράπονο αυτό στο πολωνικό τένις: «Προσωπικά, ήμουν τυχερή που δεν πέρασα αυτές τις δύσκολες και τρομερές καταστάσεις και ευχαριστώ τον πατέρα μου και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την καριέρα μου. Έχω μια καταπληκτική ομάδα και αισθάνομαι προνομιούχος γι' αυτό αλλά γνωρίζω ότι δεν μπορεί κάθε αθλητής να έχει την ίδια ανεξαρτησία. Ελπίζω ότι με την αποκάλυψη αυτών των υποθέσεων και την εξεύρεση δίκαιης λύσης ο αθλητισμός θα αλλάξει προς το καλύτερο, στην Πολωνία και στον κόσμο».

H δημοσίευση της Ίγκα Σβιόντεκ:

gazzetta.gr