«Στο NBA δεν σου σπάνε τις… μπάλες όπως στην Ευρώπη»

Close
«Στο NBA δεν σου σπάνε τις… μπάλες όπως στην Ευρώπη»

Ο Ετόρε Μεσίνα μίλησε για την διαφορά του μπάσκετ σε Ευρώπη και ΝΒΑ, με τον ίδιο να τονίζει πως στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, τα πράγματα είναι καλύτερα για τους προπονητές.

Μετά από μια πενταετία στους Σπερς και στο πλευρό του Γκρεγκ Πόποβιτς (2014-2019), ο Ετόρε Μεσίνα επέστρεψε στην Ευρώπη και ανέλαβε την Αρμάνι, θέλοντας να επαναφέρει την ιταλική ομάδα στον δρόμο των επιτυχιών.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στο τελευταίο BLOK po BLOK podcast έκανε μια αναδρομή στα παλιά και θυμήθηκε τα όσα έζησε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, συγκρίνοντας μάλιστα την Ευρώπη με την Αμερική.

Πρέπει να βελτιωθώ όσον αφορά το να μην με νοιάζει μια ήττα. Πρέπει να ξεχάσω και να επικεντρωθώ στο επόμενο παιχνίδι. Ειλικρινά, δεν είμαι πολύ καλός σε αυτό”, ανέφερε αρχικά, μιλώντας για τα όσα πήρε από την θητεία του στις ΗΠΑ, ενώ εν συνεχεία πρόσθεσε “Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται τον φόρτο εργασίας από τόσα πολλά παιχνίδια είναι μεταξύ των πραγμάτων που πήρα μαζί μου. Είχα πιθανώς πάρα πολλές προπονήσεις με κουρασμένους παίκτες. Έμαθα να το αποφεύγω με κάθε κόστος. Εάν εργάζεσαι με κουρασμένους παίκτες αυξάνεις την πιθανότητα τραυματισμού. Η ανάρρωση είναι το κλειδί. ”

Στην συνέχεια στάθηκε στον διαφορετικό αντίκτυπο των σταρ των ομάδων στο μπάσκετ των δύο ηπείρων, αναφέροντας: “Ο αντίκτυπος αυτών των παικτών είναι πολύ σημαντικός. Οι προπονητές αξιολογούνται για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τους δύο ή τρεις σταρ της ομάδας επιθετικά. Δεν είναι το ίδιο να χάσεις ένα παιχνίδι με τους δύο σούπερ σταρ σου να σκοράρουν 30 πόντους ή αν σκοράρουν 15. Η Ευρώπη είναι διαφορετική και μοιάζει περισσότερο με το κολεγιακό στις ΗΠΑ. Έχουμε επίσης υπέροχους παίκτες, αλλά ο τρόπος που αποδίδει η ομάδα είναι πιο σημαντικός.

Αμυντικά είναι το ίδιο. Θέλετε ο αντίπαλός σας να σας νικήσει χωρίς να χρησιμοποιήσετε τους σούπερ σταρ του. Έτσι, δεν είναι το ίδιο πράγμα αν χάσετε και οι αντίπαλοι σούπερ σταρ σκοράρουν 60 πόντους σε εσάς ή αν χάσετε και καταφέρετε να τους κρατήσετε σε μικρότερα νούμερα από ό, τι συνήθως κάνουν. ”

Στο ΝΒΑ τα ματς είναι διάρκειας 48 λεπτών, ενώ στην Ευρώπη 40, κάτι στο οποίο στάθηκε ο Ετόρε Μεσίνα στις δηλώσεις του. “Οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα πόσο διαφορετικό είναι το κοουτσάρισμα ενός παιχνιδιού στο NBA. Τα 48 λεπτά όσον αφορά την εναλλαγή των παικτών και πόσα λεπτά μπορεί να παραμείνει ένας παίκτης στο γήπεδο είναι εντελώς διαφορετικά. Επίσης, στην Ευρώπη, αν είστε πίσω με 15 στο μέσο του τρίτου δεκαλέπτου, πιθανότατα το παιχνίδι να τελείωσε. Στο ΝΒΑ, αν είστε πίσω με 20 στο μέσο του τρίτου δεκαλέπτου, έχετε ακόμη 18 λεπτά να παίξετε, το οποίο είναι σχεδόν το μισό παιχνίδι στην Ευρώπη. Ουσιαστικά έχεις ακόμα μια ευκαιρία. ”

Τέλος ο Ιταλός έφτασε σε ένα… ιδιαίτερο συμπέρασμα σχετικά με την αντιμετώπιση που υπάρχει στα δύο πρωταθλήματα, δίνοντας μια… αφοπλιστική απάντηση. “Στο NBA, δεν σου σπάνε τις… μπάλες, όπως κάνουν στην Ευρώπη με τα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα. Στο NBA, δεν αντιμετωπίζουν την ίδια πίεση. Δεν είναι καν κοντά στο επίπεδο επιθετικότητας. Αυτός είναι ο ίδιος λόγος που πηγαίνουν στα παιχνίδια και είναι πιο χαρούμενο το περιβάλλον. ”

eurohoops.net