Επίσημο: Νέα προπονητική ομάδα για Τσιτσιπά (φωτό)

Επίσημο: Νέα προπονητική ομάδα για Τσιτσιπά (φωτό)

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς επιβεβαίωσε ότι η μακροχρόνια προπονητική συνεργασία με τον πατέρα του, Απόστολο Τσιτσιπά, αποτελεί οριστικά παρελθόν, με τον πρώην Νο3 της παγκόσμιας κατάταξης να παρουσιάζει τη νέα δομή της ομάδας του ενόψει του Wimbledon 2026, αναζητώντας μια νέα κατεύθυνση στην καριέρα του. Ο Έλληνας πρωταθλητής, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο Νο88 της παγκόσμιας κατάταξης, φτάνει στο All England Club μετά από μία ακόμη δύσκολη αγωνιστική περίοδο.

Η μοναδική του συμμετοχή σε τουρνουά προετοιμασίας στο γρασίδι ολοκληρώθηκε με αποκλεισμό στον πρώτο γύρο του Mallorca Championships από τον Ιγνάσιο Μπουσέ, συνεχίζοντας μία προβληματική περίοδο κατά την οποία δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τον δεύτερο γύρο σε κανένα από τα τελευταία οκτώ Grand Slam στα οποία συμμετείχε ως τώρα. Επιχειρώντας να αντιστρέψει αυτή την πορεία, ο Τσιτσιπάς ανακοίνωσε ότι ο Τομάς Περέν, επί σειρά ετών προπονητής του προγράμματος υψηλών επιδόσεων της Ακαδημίας του Μουράτογλου, θα αναλάβει την καθημερινή καθοδήγηση της ομάδας του μέχρι το τέλος της σεζόν, ενώ ο Πατρίκ Μουράτογλου θα έχει εποπτικό ρόλο στο πρότζεκτ και θα βρίσκεται σε επιλεγμένα τουρνουά, ανάλογα με τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις.

Η αλλαγή αυτή πραγματοποιείται λίγο πριν από μία ιδιαίτερα απαιτητική αποστολή στο Wimbledon, όπου ο Τσιτσιπάς θα αντιμετωπίσει στον πρώτο γύρο τον Γάλλο qualifier Ουγκό Γκαστόν. Σε περίπτωση πρόκρισης, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Νόβακ Τζόκοβιτς στον δεύτερο γύρο, γεγονός που καθιστά τη νέα του προπονητική εποχή άμεσα αντιμέτωπη με μία κορυφαία πρόκληση.

«Θέλω κάτι εντελώς διαφορετικό από την καριέρα μου»:

Μιλώντας αποκλειστικά στο SDNA, ο Τσιτσιπάς εξήγησε ότι η απόφασή του προέκυψε από τη φυσική εξέλιξη της σχέσης με τον πατέρα του και όχι από κάποιο μεμονωμένο περιστατικό, επισημαίνοντας ότι πλέον οι ανάγκες και οι στόχοι τους έχουν διαφοροποιηθεί πλήρως: «Όσο μεγαλώνω, γίνεται πιο δύσκολο να διατηρήσω μια σταθερή σχέση με τον πατέρα μου σε σύγκριση με όταν ήμουν 18, 19 ή 20 ετών», δήλωσε ο Τσιτσιπάς και σημείωσε: «Νομίζω ότι ο πατέρας μου χρειάζεται διαφορετικά πράγματα, όπως και εγώ. Μπορούσα να το αισθανθώ στην καθημερινή δυναμική της συνεργασίας μας. Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου πλέον αναζητώ κάτι εντελώς διαφορετικό».

Ο Έλληνας τενίστας παραδέχθηκε ότι η παρουσία του πατέρα του αποτελούσε πηγή ασφάλειας, όχι όμως και τη λύση για την επόμενη ημέρα της καριέρας του: «Τον τελευταίο καιρό, το να έχω τον πατέρα μου δίπλα μου ήταν παρηγορητικό, αλλά δεν αποτελεί τη λύση για να κάνω το επόμενο βήμα και να αλλάξω κάτι στην καριέρα μου. Φυσικά, τον αγαπώ πάρα πολύ και του εύχομαι τα καλύτερα, αλλά αυτή τη στιγμή σκέφτομαι τον εαυτό μου και το τι είναι καλύτερο για μένα».

Η αλλαγή αυτή αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια επανεκκίνησης για τον Τσιτσιπά, ο οποίος, από φιναλίστ Grand Slam και πρωταθλητής στα ATP Finals, βρίσκεται πλέον εκτός Top-80 και προσπαθεί να ανακτήσει τόσο την αυτοπεποίθηση όσο και τη σταθερότητά του: «Αυτή τη στιγμή συνεργάζομαι με τον Τομάς Περέν, ο οποίος αποτελεί μέλος του προγράμματος υψηλών επιδόσεων της ακαδημίας του Μουράτογλου εδώ και πολλά χρόνια και έχει συνεργαστεί και με άλλους αθλητές. Επιπλέον, ο Πατρίκ Μουράτογλου θα επιβλέπει το πρότζεκτ και θα μας συνοδεύει σε ορισμένα τουρνουά, όταν το επιτρέπει το πρόγραμμά του. Ο Τομάς θα είναι ο προπονητής μου τις επόμενες εβδομάδες, ενώ και οι δύο θα συνεργάζονται μεταξύ τους. Η συμφωνία ισχύει μέχρι το τέλος της χρονιάς, με δυνατότητα συνέχισης και μετά».

«Δεν πιστεύω ότι θα συνεργαστούμε ξανά»:

Παρότι ο Τσιτσιπάς είχε και στο παρελθόν διακόψει επαγγελματικά τη συνεργασία με τον πατέρα του πριν επανασυνδεθούν, αυτή τη φορά ξεκαθάρισε ότι θεωρεί την απόφαση οριστική: «Δεν πιστεύω ότι θα επιστρέψει στην ομάδα. Όλα αυτά είναι πολύ ευαίσθητα. Είναι δύσκολο, γιατί περάσαμε τόσα πολλά χρόνια ταξιδεύοντας μαζί στο Tour, αλλά τώρα που το σκέφτομαι, δεν πιστεύω ότι θα συνεργαστούμε ξανά στο μέλλον».

Ο 26χρονος τενίστας τόνισε επίσης την ανάγκη να αναλάβει πλήρως τον έλεγχο της επαγγελματικής του πορείας: «Θέλω να αρχίσω να παίρνω τις δικές μου αποφάσεις και να αποφασίζω μόνος μου. Πιστεύω ότι ο πατέρας μου έχει πολλά να προσφέρει στα μικρότερα αδέλφια μου, τα οποία είναι πολλά υποσχόμενοι αθλητές, και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί. Εγώ έχω άλλες ιδέες στο μυαλό μου, οι οποίες θεωρώ ότι δεν ταιριάζουν με τον τρόπο που δουλεύαμε το τελευταίο διάστημα».

Παράλληλα, ο Τσιτσιπάς υπογράμμισε ότι η συνεργασία του με την ακαδημία Μουράτογλου δεν αποτελεί κάτι νέο, αλλά βασίζεται σε μία σχέση εμπιστοσύνης που κρατά περισσότερο από μία δεκαετία: «Η σχέση μας ήταν πάντα στενή. Δεν είχαμε ποτέ προβλήματα με την Ακαδημία. Βρίσκομαι εκεί από τα 15 μου χρόνια και με έχουν στηρίξει άνευ όρων. Μέσω του Champ'Seed Foundation και όλων όσοι βοήθησαν στη χρηματοδότηση της καριέρας μου από την αρχή, η Ακαδημία ήταν πάντα δίπλα μου. Από την πρώτη ημέρα της επαγγελματικής μου καριέρας, βρίσκονται στο πλευρό μου κάθε χρόνο».

Πηγή: mytenniscy.com