Ο Λευτέρης Πετρούνιας μίλησε στο Sport24.gr για το μεγάλο θέμα της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να δείξουν την απαραίτητη υπομονή πριν λάβουν κάποια απόφαση.
Η κουβέντα μας ξεκίνησε από την πρόσφατη εμπειρία του Αζερμπαϊτζάν. Εκεί όπου μετά τους προκριματικούς η Κυβέρνηση της χώρας πήρε έκτακτα μέτρα κατά του κορονοϊού με αποτέλεσμα να μη διεξαχθούν ποτέ οι τελικοί του αγώνα.
«Στο Αζερμπαϊτζάν πήγαμε με πακεταρισμένα πράγματα για δύο εβδομάδες. Τη δεύτερη μέρα μάθαμε ότι ακυρώνεται η Ντόχα. Θα έλεγα ότι ήμασταν η ομάδα με τη μεγαλύτερη προσοχή σε θέματα προστασίας και πρόληψης. Οι διοργανωτές από την πλευρά τους μας έκαναν θερμομετρήσεις τόσο όταν μπαίναμε στο γήπεδο για προπόνηση, όσο και όταν βγαίναμε από αυτό.
Η διαδικασία του αγώνα προχώρησε κανονικά και ξαφνικά περίπου 12 ώρες πριν τον τελικό μας ενημέρωσαν ότι ο αγώνας δεν θα γίνει. Μάλιστα, το μήνυμα τους ήταν ξεκάθαρο. Προσπαθήστε να φύγετε το συντομότερο δυνατό από τη χώρα.
Αυτό συνέβη γιατί έλαβε ξαφνικά μέτρα η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν. Έτσι κι εμείς κινηθήκαμε γρήγορα. Αντί για Δευτέρα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, φύγαμε τα ξημερώματα του Σαββάτου. Αρκετοί έμειναν αφού δεν πρόλαβαν να βρουν κάποια πτήση. Δεν υπήρξε ιδιαίτερος πανικός. Βέβαια, όλα όσα έγιναν και ο τρόπος που συνέβησαν σου δείχνουν ότι η κατάσταση σοβαρεύει. Είσαι ένας αθλητής, σε μία μεγάλη διοργάνωση και έρχονται και σου λένε «τέλος φεύγεις». Μάλιστα, μιλάμε για έναν αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου που κρίνονται προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ε, εκεί αντιλαμβάνεσαι ότι η κατάσταση σοβαρεύει.
Από εκείνη την ημέρα που επιστρέψαμε είμαστε μέσα και επειδή είμαστε σε συχνή επικοινωνία μπορώ να σας πω ότι και κανένα μέλος της ελληνικής αποστολής δεν είχε το παραμικρό σύμπτωμα» μας δήλωσε ο Λευτέρης Πετρούνιας.
Πάμε όμως τώρα και στο φλέγον ζήτημα που δεν είναι άλλο από την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων ή την αναβολή τους. Ο Λευτέρης Πετρούνιας μας κατέθεσε την άποψή του για το θέμα με τον χρυσό Ολυμπιονίκη των κρίκων να συνιστά ψυχραιμία βάζοντας πάντα μπροστά την υγεία όλων των εμπλεκομένων.
«Ως μέλος της επιτροπής των αθλητών της ΕΟΕ, έχουμε κάνει και συζήτηση με όλες τις επιτροπές των αθλητών και με τον κύριο Μπαχ. Του θέσαμε όλα τα ερωτήματά μας. Αυτό που προέχει πρώτα απ όλα είναι η υγεία των αθλητών. Όλοι βάζουμε ως προτεραιότητα την υγεία μας και όχι την διεξαγωγή των αγώνων. Αυτό είναι ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο.
Από εκεί και πέρα αυτό που δεν έχω καταλάβει ακριβώς είναι γιατί βιάζονται κάποιοι και βλέπουμε τι γίνεται τις τελευταίες ημέρες με το συγκεκριμένο θέμα. Είμαστε 4,5 μήνες πριν από τους αγώνες. Αυτό που έχω αντιληφθεί από τον κύριο Μπαχ είναι ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τον ΠΟΥ και παρακολουθεί τις εξελίξεις με τον κορονοϊό. Θεωρώ ότι είναι νωρίς για να ληφθεί μία απόφαση για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Σημείωση ότι αυτό στο λέει ένας αθλητής που δεν έχει ακόμα προκριθεί και μπορεί η όλη διαδικασία να με ευνοήσει. Εννοώ σε περίπτωση αναβολής των Αγώνων».
Στη συνέχεια ο Λευτέρης Πετρούνιας μας ανέλυσε το σκεπτικό του για το συγκεκριμένο θέμα και αναφέρθηκε στο συμβολισμό που θα πρέπει να έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην επόμενη ημέρα μετά τον κορονοϊό: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρεσβεύουν τη χαρά, την ελπίδα, την υγεία, την αλληλεγγύη και είναι μια γιορτή όλου του πλανητή. Θεωρώ ότι εάν καταφέρουμε και εξασφαλίσουμε ότι μπορούν να διεξαχθούν κάτω από ασφάλεια θα συμβόλιζαν την καινούρια ημέρα για τον κόσμο μετά την πανδημία που υπάρχει. Αν καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε τον ιό μέσα στον επόμενο μήνα η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων θα ήταν ένα μήνυμα ότι η κοινωνία συνεχίζει. Η επαναφορά στην κανονικότητα αν θέλεις.
Να μην ξεχνάμε ότι οι Ολυμπιακές Αγώνες πρεσβεύουν αυτά που πρεσβεύουν. Δεν πρέπει να είναι οι επιδόσεις, τα ρεκόρ και τα μετάλλια. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πάνω απ αυτά και θεωρώ πως οποιοσδήποτε αθλητής θα πρέπει να προσπαθήσει να φέρει εις πέρας τη δική του αποστολή. Να είμαστε το παράδειγμα ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε δυναμικά αυτό που έχουμε περάσει.
Οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καλούνται να αντιμετωπίσουν και να ανταπεξέλθουν από μία δύσκολη κατάσταση. Θεωρώ ότι εμείς οι αθλητές θα πρέπει να είμαστε το παράδειγμα σε αυτό.
Σε αυτό το σημείο θέλω να δώσω και τα συγχαρητήρια μου τόσο στην Κυβέρνηση, όσο και στον κόσμο που ακολουθούν με αθλητική πειθαρχία τους κανόνες στη μάχη για τον κορονοϊό».
Για το τέλος τον ρωτήσαμε για τις αλλαγές που θα μπορούσε να φέρει μία αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων: «Θα μπούμε σε ένα μία κατάσταση που θα άλλαζε ένα ολόκληρο καλεντάρι για 33 αθλήματα και θα προκαλούσε μία καταιγίδα προκρίσεων. Στην γυμναστική πρέπει να αλλάξει ο κώδικας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πρέπει να δώσουν εξετάσεις οι κριτές.
Φυσικά, το ίδιο θα συμβεί και σε όλα τα αθλήματα. Αυτό από μόνο του καθιστά δύσκολο να αποφασιστεί η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και αντιλαμβάνομαι το λόγο που ο κύριος Μπαχ τρενάρει όσο μπορεί αυτή την απόφαση.
Επιμένω για να μην παρεξηγηθώ ότι προέχει η υγεία των αθλητών. Σιγουρα, ο πανικός δεν οδήγησε πουθενά και σίγουρα δεν υπάρχει θέμα για δύο εβδομάδες χαμένης προπόνησης. Πιστεύω ότι όλοι μας μπορούμε να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας στο διάστημα που απομένει για να είμαστε έτοιμοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες»