Ρόκα: «Μπορώ να ανακαλύψω... μαργαριτάρι»

Close
Ρόκα: «Μπορώ να ανακαλύψω... μαργαριτάρι»

Ο Ισπανός τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, Τσάβι Ρόκα μίλησε στους συμπατριώτες του για τη νέα σελίδα της καριέρας του στο Τριφύλλι, εξήγησε τον ρόλο του, αλλά και τις δυσκολίες που συναντάει.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο περιοδικό “The Tactical Room”: Για τη νέα σελίδα στην καριέρα του ως τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού:

“Το πιο σημαντικό για ένα τεχνικό διευθυντή είναι να γνωρίζει που είναι και τι μπορεί να καταφέρει. Τα υπόλοιπα είναι ένα χάσιμο χρόνου. Πρέπει πάντα να είσαι ικανός για να προχωρήσεις. Βλέπω πολύ ποδόσφαιρο και μπορώ να ανακαλύψω ένα “μαργαριτάρι”, αλλά αν ένας παίκτης είναι μακριά από την αγορά, τότε δεν κάνει για τίποτα”.

Για τις δυσκολίες που συναντά ένας τεχνικός διευθυντής και τι πρέπει να προσέχει στην αγορά:
“Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι μάνατζερ σου προτείνουν παίκτες, οι οποίοι είναι απλησίαστοι και δεν μπορείς να τους αποκτήσεις. Το κάνουν, γιατί γι΄ αυτούς είσαι τέταρτη ή πέμπτη επιλογή και αισθάνονται ασφάλεια, καθώς μπορεί να είναι η πρώτη σου επιλογή. Τότε η δουλειά μας είναι να εντοπίσουμε ότι για εκείνους δεν είσαι προτεραιότητα.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να έχεις και την έκτη αίσθηση. Να ερμηνεύεις το χρόνο σωστά στις διαπραγματεύσεις, να επιμένεις χωρίς να σπας, να γνωρίζεις αν κάποιος χρονοτριβεί ή αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον. Είναι μια σειρά πραγμάτων, τα οποία βρίσκονται στην καθημερινότητα ενός τεχνικού διευθυντή και γίνονται πιο έντονα στις μεταγραφικές περιόδους”.

Για το αν θυμάται κάποια λανθασμένη του μεταγραφική κίνηση:
“Θυμάμαι δύο μεταγραφές που είχαμε κάνει και δεν μας έπεισαν στο 100%. Ήταν λάθος μου και στις διαπραγματεύσεις και στα ποσά. Μου αρέσει οι ποδοσφαιριστές να αξιολογούν τα πρότζεκτ. Όμως όταν θα έχω την αίσθηση ότι κάτι πρέπει να γίνει, τότε δεν θα διστάσω λεπτό για να κάνω μια μεταγραφή”.

Για το αν είναι εφικτό να ανακαλύψει ένας τεχνικός διευθυντής ένα ιδιαίτερο ταλέντο:
“Το να εντοπίσεις ένα ταλέντο είναι εύκολο. Όμως ο εντοπισμός ενός ιδιαίτερου ταλέντου σε μια ομάδα, συνήθως είναι δύσκολο. Έχω το δικό μου τρόπο για να προχωράω. Φαίνονται οι καλοί ποδοσφαιριστές, το βλέπεις με τα μάτια σου και γι' αυτό οι καλοί παίκτες δεν χρειάζεται να κάνουν πολλά. Όμως πάντα πρέπει να είσαι σίγουρος αν πρέπει να γίνει μια μεταγραφή”.

sdna.gr