“Σάββας Ροτσίδης ο τελευταίος νεκρός του απελευθερωτικού αγώνα”

Close
“Σάββας Ροτσίδης ο τελευταίος νεκρός του απελευθερωτικού αγώνα”

Ο Ροτσίδης Μάμμαρι γράφει για την 1η Απριλίου 1955-59 και τον ήρωα Σάββα Ροτσίδη.

1η Απριλίου και σαν σήμερα το 1955 οι Ελληνοκύπριοι ξεσηκώθηκαν για να αποτινάξουν τον βρετανικό ζυγό, με στόχο την «Ένωσιν» με τη μητέρα-πατρίδα Ελλάδα.
Ο Σάββας Ροτσίδης, ο τελευταίος νεκρός του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59.
Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ από την αρχή του αγώνα, και συνεργάστηκε με τον Γρηγόρη Αυξεντίου, τον Στυλιανό Λένα και γενικά με όλες τις ανταρτικές ομάδες της Πιτσιλιάς.Στις 18 Νοεμβρίου 1955 πήρε μέρος στη δεύτερη επιχείρηση του τομέα Πιτσιλιάς, την επίθεση εναντίον της φρουράς των εκρηκτικών υλών του μεταλλείου Μιτσερού, μέσω του οποίου κατάφερνε οργανωμένα να παίρνει ποσότητες δυναμίτιδας με τις οποίες εφοδίαζε την Οργάνωση.
25 Νοεμβρίου 1958: ο Ροτσίδης μαζί με το συναγωνιστή του Ρογήρο Σιηπιλλή, φθάνουν σε μια πηγή, στην περιοχή "Σκουρή" του Αγρού, για να πάρουν νερό στο κρησφύγετό τους, και πέφτουν σε ενέδρα των Άγγλων. Ο Ροτσίδης σκοτώνεται και ο συναγωνιστής του κατορθώνει να διαφύγει βαριά τραυματισμένος. 
Συγκλονίζουν τα λόγια του πατέρα του:
«Δεν λυπούμαι καθόλου για το θάνατο του γιου μου. Είμαι περήφανος γι’αυτόν. Πολέμησε δυό χρόνια στον στρατό της ελευθερίας και πέθανε σαν ήρωας. Τιμή του και δική μας τιμή. Η μνήμη του θα είναι αιώνια
 Χωριανοί ΘΑΡΡΟΣ, Ζήτω η ΕΟΚΑ» 🇬🇷🇨🇾