ΣΙΜΟΝ: "Η Κύπρος μπορεί να προκριθεί σε μία τελική φάση διοργάνωσης"

Close
ΣΙΜΟΝ: "Η Κύπρος μπορεί να προκριθεί σε μία τελική φάση διοργάνωσης"

Πραγματοποιήθηκε στο Hilton Park Nicosia το 13ο UEFA Coach Education Conference.

Το kerkida.net ήταν παρών στο συνέδριο όπου ομιλιτής είναι ο Ραν Μπεν Σιμόν ενώ στη συζήτηση συμμετείχε και ο Τεχνικός Διευθυντής της ΚΟΠ, Σάββας Κωνσταντίνου. Μετά την ομιλία ακολούθησαν ερωτήσεις από τους Τεχνικούς Διευθυντές των Ομοσπονδιών που έδωσαν το παρών τους.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Ομοσπονδιακού μας προπονητή:

- Έμαθα πολλά από τον Άβρααμ Γκραντ. Όμως αυτό που λέω πάντα πως πρέπει να έχουμε τη δική μας προσωπικότητα και στιλ.

- Πήρα την πρόταση για την Εθνική από τον Σάββα. Κάθε απόφαση που παίρνω είναι συναισθηματική. Ήταν μεγάλη πρόκληση για εμένα. Όταν ήρθα έβαλα στόχο να μην είμαι συνηθισμένος προπονητής Εθνικής και να προπονώ κάθε μήνα, έπρεπε να κάνω κάτι παραπάνω.

-Υπάρχει μια αλληγορία με ένα ελέφαντα που ήταν δεμένος σε ένα τσίρκο. Ήταν τόσο μεγάλο που μπορούσε να ξεφύγει όμως δεν προσπαθούσε. Όταν ήταν νέος προσπάθησε 2-3 φορές όμως δεν τα κατάφερε και απογοητεύτηκε. Πλέον με τη δύναμη που είχε μπορούσε να φύγει. Όμως δεν είχε τη θέληση και την προσπάθεια.

-Προσπάθησα να έχω συνεχή επαφή με τους ποδοσφαιριστές. Ένας καφέ, μια έξοδος είναι κάτι πολύ σημαντικό. Δεν είναι μόνο η προπόνηση.

- Θέλω να δουλεύω με καλές ανθρώπινες σχέσεις. Το πιο σημαντικό είναι να δημιουργήσεις το κατάλληλο περιβάλλον για να μπορείς να αποδόσεις.

- Πρέπει να ακούς όλους τους συνεργάτες. Πρέπει να κρίνω τον εαυτό μου πριν κρίνω τους άλλους. Πρέπει να είσαι ταπεινός και ειλικρινής. Πρέπει να αναζητάς επίσης νέα πράματα.

- Ο Σάββας πριν μου προτείνει τη δουλειά μου πρότεινε συνεργασία. Με στηρίζει σαν ένας τοίχος πίσω στην πλάτη μου. Δεν είναι πάντα όλα ρόδινα μου βάζει πάντα προκλήσεις και γίνομαι καλύτερος. Ο Σάββας είναι μεγάλο δώρο για τη ζωή μου.

- Η γνώση είναι παντού. Όταν έρχομαι μετά από παιχνίδια και αναλύουμε τα συστήματα που παίζουμε. Αυτό δεν ενδυναμώνει μόνο τους παίκτες και τους συνεργάτες αλλά και εμένα.

- Αν δεν είσαι ανοικτός σε νέες ιδέες δεν βοηθάς τον εαυτό σου.

- Στην αρχή με τα ΜΜΕ ήθελα να ήμουν φίλος. Μετά δέχθηκα χαστούκια. Πρέπει να είναι εκεί τα ΜΜΕ. Πρέπει να κρατώ τους παίκτες μου λίγο μακριά. Κάποτε δέχομαι κριτική για κάτι που είναι άδικο. Πρέπει να συνεργαζόμαστε μαζί τους. Στη διασκέψεις πρέπει να συνεργαζόμαστε. Είμαστε στην ίδια πλευρά

- Με το Nations League που είναι σπουδαία διοργάνωση ο ουρανός είναι το όριο. Η Κύπρος μπορεί να προκριθεί σε μία τελική φάση διοργάνωσης. Αυτό που είναι σωστό είναι οι ποδοσφαιριστές να απαιτούν την κριτική και να απαιτούν την βελτίωσή τους.

- Στον ελεύθερό μου χρόνο πάω με το ποδήλατο μου στο βουνό. Όταν είσαι με την οικογένειά σου σε βελτιώνει πάρα πολύ. Ανάμεσα σε άλλα είμαι άνθρωπος της οικογένειας.

- Πλέον δεν έχω άγχος. Ένας σέρφερ δεν αρχίζει από τα 30 μέτρα αλλά από τα 2 μέτρα και βήμα βήμα ανεβαίνει πιο ψηλά.

- Όταν ήρθαμε στην Κύπρο και συνειδητοποιήσαμε ότι θα είμαστε αουτσάιντερ στα περισσότερα παιχνίδια. Πρέπει να είμαστε έξυπνα αουτσάιντερ, περήφανοι. Όχι να διώχνουμε την μπάλα όπως έκαναν παλιά, αλλά να έχουμε κατοχή. Δεν θα πούμε πως είμαστε καλύτεροι από το Βέλγιο, πρέπει να είμαστε έξυπνοι. Πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τα καλά μας σημεία. Πρέπει να βρούμε ισορροπία σε άμυνα και επίθεση.

Ανδρέας Ροκόπος