Dual Career - Αθλητική καριέρα και Πανεπιστημιακή εκπαίδευση

Close
Dual Career - Αθλητική καριέρα και Πανεπιστημιακή εκπαίδευση

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διαδικτυακή ημερίδα που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με πρωτοβουλία του μέλους της ΚΟΠΑ Δρ. Αιμίλιου Α. Σολωμού σε Συνεργασία με την FISU Ambassador φοιτήτρια Σιμόνη Κυριάκου και που αφορούσε την διπλή καριέρα (Dual career) που καλούνται να ακολουθήσουν αθλητές φοιτητές και φοιτήτριες των Πανεπιστημίων καθώς και την σημασία της.

Αφού αναφέρθηκε εν συντομία στους στόχους της ΚΟΠΑ, τα Πρωταθλήματα αλλά και τους διεθνείς αγώνες στους οποίους λαμβάνουν με τεράστια επιτυχία φοιτητές και φοιτήτριες μας έδωσε τον λόγο στον κ. Μανώλη Κολυμπάδη Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο οποίος τόνισε ότι οι αθλητές αντιμετωπίζουν συχνά μεγάλες προκλήσεις στο να συνδυάζουν την αθλητική τους καριέρα με την εκπαίδευση ή την εργασία τους και ότι η ημερίδα αυτή είναι πολύ σημαντική στην διαφώτιση και ενθάρρυνση των νέων αθλητών φοιτητών στο να συνδυάσουν την αθλητική τους καριέρα με την πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση καθώς προσφέρονται μοναδικές ευκαιρίες για συνδυασμό των δυο.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η κ. Βασιλική Μιλλούση (Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής) τονίζοντας  ότι η διπλή καριέρα απασχολεί όλη την αθλητική κοινότητα και κυρίως τους αθλητές υψηλού επιπέδου γιατί όσο αυξάνονται οι απαιτήσεις τόσο μειώνεται και ο χρόνος για μελέτη. Είναι πολύ σημαντικό δήλωσε το να ξέρουμε όλοι να συνδυάζουμε την αθλητική μας καριέρα με την πανεπιστημιακή μας γνώση και μόρφωση. Είναι πολύ σημαντικό και για την ζωή μας μετέπειτα. 

Ακολούθησε παρουσίαση από τον Καθ. Νίκο Καρτακούλλη (Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας) ο οποίος ανέφερε ότι το Σεπτέμβρη του 2012 η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αρχίσει να ασχολείται με το θέμα της Διπλής Καριέρας. Δεν ήταν εύκολο τότε να συνδυαστούν και τα δύο. Τώρα έχουν όμως διαφοροποιηθεί τα πράγματα και οι σημερινοί νέοι αθλητές τυγχάνουν καλύτερης πληροφόρησης. Τόνισε ότι είναι ένας εξαιρετικός δρόμος δηλαδή να ακολουθήσει κάποιος την αθλητική καριέρα συνδυάζοντας την με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ή ακόμη τον αθλητισμό με την εργασία. Σήμερα έχουν ένα μεγάλο σύμμαχο την τεχνολογία και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που βοηθά ακόμη περισσότερο  τους αθλητές να εκπληρώσουν αυτές τις απαιτήσεις.

Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγιναν έρευνες και διαπιστώθηκαν τα οφέλη της διπλής καριέρας που είναι η υγεία, η προσωπική ανάπτυξη, προοπτικές εργοδότησης, κοινωνικά οφέλη και δικτύωση, συνταξιοδότηση με την ολοκλήρωση και των δύο. Χρειάζεται μεγάλη πειθαρχία, σωστή διαχείριση του χρόνου και πολλές άλλες δεξιότητες για να καταφέρει κάποιος αυτό. 

Στόχος ήταν να δοθεί στήριξη για να διαφυλάξουν την ισορροπία ανάμεσα στην αθλητική προπόνηση σε οποιονδήποτε επίπεδο και στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση. 

Ακολούθως μίλησε η Σιμόνη Κυριάκου μοιράζοντας τις εμπειρίες της ως φοιτήτρια και αθλήτρια του Καράτε αλλά και του ποδοσφαίρου. Για να επιτευχθούν οι στόχοι της  σαν αθλήτρια και φοιτήτρια έπρεπε να μάθει να διαχειρίζεται το χρόνο της  για την μελέτη όσο και τις προπονήσεις. 

Επιπλέον η ένταξη της στην ποδοσφαιρική ομάδα του πανεπιστημίου της έκανε το πρόγραμμα της ακόμη πιο βαρυφορτωμένο όμως η επιμονή και η θέληση της την  κάνει να προσπαθεί  να πραγματοποιεί  όλους τους στόχους της  και να προσπαθεί  να ακολουθεί  το πρόγραμμα της. 

Τέλος ανάφερε ότι ο αθλητισμός και οι Πανεπιστημιακές Σπουδές θεωρούνται μια διπλή καριέρα  με πολλά οφέλη που συνδέονται με την υγεία (π.χ. ισορροπημένος τρόπος ζωής, μειωμένα επίπεδα άγχους ευεξία) καθώς και  κοινωνικά οφέλη με πιο πολλές προοπτικές πρόσληψης υποτροφίες.

Τέλος μίλησε η κ. Βιργινία Κραβαριώτη η οποία είναι Χάλκινη Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας (Πεκίνο 2008), και Μέλος της Επιτροπής Αθλητών της Ε.Ο.Ε, Πτυχιούχος Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Η αρετή του να μετατρέπεις το αρνητικό συναίσθημα σε θετικό με συντροφεύει σε όλες τις θάλασσες της ζωής μου». Μίλησε για την καριέρα και την εμπειρία που αποκόμισε από τον αθλητισμό και πρωταθλητισμό, τις προσωπικές θυσίες αλλά και την επιμονή για την επιτυχία η οποία την συντροφεύει σε όλη της την μετέπειτα ζωή και  καριέρα .

Η διπλή καριέρα  είναι ένα επιπλέον κίνητρο για καλύτερες επιδόσεις και μεγαλύτερες επιτυχίες κίνητρα για το μέλλον, αφού μετατρέπεται σε πράξη το όνειρο πολλών φοιτητών που θα  ήθελαν να σπουδάζουν και να αθλούνται ταυτόχρονα σε ψηλό επίπεδο,  πραγματοποιώντας το όνειρο τους. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι φυσικά τα πανεπιστήμια τα οποία μέσα από υποτροφίες αλλά και άλλες υποστηρικτικές μεθόδους όχι μόνο στηρίζουν αλλά αποτελούν τον θεμέλιο λίθο για νέες κατακτήσεις τόσο στον αθλητισμό όσο και στην εκπαίδευση.

Από Κυπριακή Ομοσπονδία Πανεπιστημιακού Αθλητισμού