245 νέα κρούσματα στην Κύπρο

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με νέα περιστατικά της νόσου COVID-19

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι πραγματοποιήθηκαν σήμερα συνολικά 13,443 τεστ για ανίχνευση της νόσου COVID-19.

Α. Μοριακή Εξέταση (PCRtest): Από τις 13,443 εργαστηριακές εξετάσεις, οι 7,235 εργαστηριακές διαγνώσεις  διενεργήθηκαν με τη μοριακή μέθοδο (PCR), με 245 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:

Τα 36 κρούσματα αφορούν περιστατικά που είχαν εντοπιστεί θετικά μέσω της μεθόδου rapid test αντιγόνου τις προηγούμενες ημέρες και επαληθεύτηκαν με τη μέθοδο PCR. Τα θετικά τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου που επιβεβαιώνονται με τη μέθοδο PCR περιλαμβάνονται στον αριθμό των ημερήσιων περιστατικών και στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων πιο κάτω.

Από 414 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 45 κρούσματα.

Από 2,414 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 101 κρούσματα.

Από 186 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 14 κρούσματα.

Από 396 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκαν 11 κρούσματα.

Από 1,027 δείγματα που λήφθηκαν στην Επαρχία Λεμεσού στο πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, εντοπίστηκαν 18 κρούσματα.

Από 191 δείγματα που λήφθηκαν στην Επαρχία Πάφου στο πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.

Από 864 δείγματα που λήφθηκαν στην Επαρχία Λευκωσίας στο πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, εντοπίστηκαν 4 κρούσματα.

Από 302 δείγματα που λήφθηκαν στην Επαρχία Λάρνακας στο πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.

Από 270 δείγματα που λήφθηκαν στην Επαρχία Αμμοχώστου στο πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις για μετακίνηση από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.

Από 10 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.

Από 393 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, εντοπίστηκαν 3 κρούσματα.

Από 174 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, εντοπίστηκαν 5 κρούσματα.

Από 573 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν 21 εργαστηριακές εξετάσεις δειγμάτων που λήφθηκαν από τους κατοίκους του Κάτω Πύργου Τυλληρίας, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 8,498.

Β. Τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigenrapidtest): Από τα 13,443 τεστ, τα 6,208 διενεργήθηκαν με τη μέθοδο της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), με 79 θετικά αποτελέσματα, που εντοπίστηκαν ως ακολούθως:

Περιοχή

Σημεία δειγματοληψίας

Σύνολο τεστ

Σύνολο θετικών

Πάφος (σύνολο θετικών: 4)

Χώρος στάθμευσης υπεραγοράς Παπαντωνίου (Λεωφόρος Ελλάδος)

319

3

Λεωφόρος Ελευθέριου Βενιζέλου (μπροστά από το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη)

210

1

Εκκλησία Παναγίας Χρυσοαιματούσης, Χλώρακα

241

0

Λεμεσός (σύνολο θετικών: 24)

Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητήριο)

231

2

Χώρος στάθμευσης υπεραγοράς ΑΛΦΑΜΕΓΑ, Λινόπετρα

355

8

Limassol Shopping Centre, Πολεμίδια (πρώην Ορφανίδης)

446

9

Μόλος – Περιοχή Caffe Nero

199

4

Μόλος – Παλιό Λιμάνι

139

1

Λάρνακα (σύνολο θετικών: 10)

Λειβάδια (χώρος στάθμευσης Υπεραγοράς Στέλιος Ανδρέου)

377

6

Κοινοτικό Συμβούλιο Κιτίου

287

2

Πλατεία Ευρώπης

302

2

Χώρος στάθμευσης Jumbo

228

0

Αμμόχωστος (σύνολο θετικών: 12)

Εκκλησία Παναγίας Ελεούσης, Λιοπέτρι

377

12

Λευκωσία (σύνολο θετικών: 29)

Χώρος στάθμευσης υπεραγοράς Αθηαινίτη (Λεωφόρος Τζον Κέννεντι, Παλλουριώτισσα) – Mall of Cyprus

340

7

Χώρος στάθμευσης υπεραγοράς ΑΛΦΑΜΕΓΑ, Έγκωμη

566

6

Εξωτερικά Ιατρεία Ιδαλίου

838

6

Διασταύρωση Λεωφόρων Σταυρού και Ιωσήφ Χατζηιωσήφ (μπροστά από Coffee Island)

502

9

Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος Οδού Λήδρας) – Mall of Cyprus

251

1

Γ. Νοσηλευόμενοι:

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 63 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα πέντε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται συνολικά εννέα ασθενείς, εκ των οποίων οι τρεις εκτός αναπνευστήρα. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος νοσηλεύεται ένας ασθενής. Άλλα 11 άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού νοσηλεύονται σε θάλαμο εφτά ασθενείς.