66 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας: Τι θα δούμε στην παρέλαση, ποιοι δρόμοι κλείνουν

66 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας: Τι θα δούμε στην παρέλαση, ποιοι δρόμοι κλείνουν

Με τη στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία να βρίσκεται στο επίκεντρο των εορτασμών, η Κύπρος τιμά σήμερα, Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, 66 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία εγκαθιδρύθηκε επίσημα στις 16 Αυγούστου 1960, έπειτα από τον αντιαποικιακό αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955–1959 και τις Συμφωνίες Ζυρίχης–Λονδίνου του 1959. Η ανεξαρτησία σηματοδότησε το τέλος της βρετανικής αποικιακής διακυβέρνησης και τη συγκρότηση του νέου κράτους.

Η 1η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως ημέρα εορτασμού το 1963, με ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχαν επτά Ελληνοκύπριοι και τρεις Τουρκοκύπριοι υπουργοί. Η μεταφορά επέτρεπε την πληρέστερη διοργάνωση των εορτασμών και την παρουσία του διπλωματικού σώματος.

Η παρέλαση αρχίζει στις 11:00, στη λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ στον Στρόβολο, παρουσία της πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, με αυξημένα μέτρα ασφαλείας και εκτεταμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Τον χαιρετισμό θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, πλαισιωμένος από τον υπουργό Άμυνας, Βασίλη Πάλμα, και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Εμμανουήλ Θεοδώρου. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Τι θα δούμε στη φετινή παρέλαση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρώτη παρουσίαση του νέου συστήματος αεράμυνας Barak MX στους πολίτες. Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν επίσης τέσσερα μαχητικά F-16 Viper, τα οποία θα απογειωθούν από την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.

Θα παρελάσουν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας και του Τμήματος Δασών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, συστήματα αεράμυνας, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, όλμους και πυροβόλα.

Ποιοι δρόμοι κλείνουν και ποιες διαδρομές παραμένουν διαθέσιμες

Η Αστυνομία ανακοίνωσε προσωρινές αποκοπές στους ακόλουθους δρόμους:

Ιωσήφ Χατζηιωσήφ, 09:30–13:00: Από τη Σπύρου Κυπριανού μέχρι την Αθαλάσσας.
Σπύρου Κυπριανού, 09:30–12:00: Από τον κυκλικό κόμβο Τσερίου μέχρι την Ιωσήφ Χατζηιωσήφ.
Δημήτρη Βικέλα, 06:30–12:00: Από τη Σπύρου Κυπριανού μέχρι τον κυκλικό κόμβο με τη λεωφόρο Ανεξαρτησίας, στο ΓΣΠ.
Περικλεούς και λεωφόρος Σταυρού, 09:30–13:00: Στα τμήματά τους από την Ιωσήφ Χατζηιωσήφ μέχρι τη Γιαννιτσών.
Αθαλάσσας, 10:00–13:00: Από την Ιωσήφ Χατζηιωσήφ μέχρι τη λεωφόρο Λεμεσού, για την αποχώρηση των μηχανοκίνητων τμημάτων.
Για μετακινήσεις προς και από τη Λευκωσία, η Αστυνομία υποδεικνύει τη λεωφόρο Λεμεσού, μέσω των φώτων Καλησπέρα, και τον περιμετρικό δρόμο, μέσω του κυκλικού κόμβου Τσερίου πριν από το χωριό Τσέρι. Διαθέσιμες επιλογές αποτελούν επίσης οι οδοί Ιπποκράτους και Δημήτρη Χριστόφια.

Για την περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους Αθαλάσσας, Ιωσήφ Χατζηιωσήφ, Σπύρου Κυπριανού και τον αυτοκινητόδρομο, η είσοδος θα γίνεται από την έξοδο του αυτοκινητοδρόμου κοντά στο Ολυμπιακό Μέγαρο. Η έξοδος θα πραγματοποιείται προς τη Σπύρου Κυπριανού, κοντά στην εκκλησία Παναγίας του Τράχωνα.

Αυξημένη προσοχή χρειάζεται και στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού–Λευκωσίας: Μεταξύ 06:00–08:00 και 12:00–14:00 θα διακινούνται άρματα της Εθνικής Φρουράς στο τμήμα Κόρνου–ΓΣΠ και αντίστροφα. Όπου είναι εφικτό, συστήνεται η χρήση του παλαιού δρόμου Λευκωσίας–Λεμεσού.

Οι οδηγοί καλούνται να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών. Η χρήση drones απαγορεύεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση για την παρέλαση.

ink.com