(ΒΙΝΤΕΟ/διάσκεψη) ΠΑΡΑΤΑΣΗ μέτρων μέχρι 30/4

(ΒΙΝΤΕΟ/διάσκεψη) ΠΑΡΑΤΑΣΗ μέτρων μέχρι 30/4

Οι τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στην δημοσιογραφική διάσκεψη όπου μαζί με τους Υπουργούς, ανακοίνωσε τις τελευταίες αποφάσεις της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η αρχική τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη

Τα μέτρα που λάβαμε το προηγούμενο διάστημα για αντιμετώπιση του Covid19 αποδίδουν και διαφαίνεται ακτίδα φωτός. H όποια παρέκκλιση ή τυχόν χαλάρωση όμως, θα οδηγούσε, αντί στην επιτυχή αντιμετώπιση, σε μια χωρίς προηγούμενο αναστροφή, με καταστροφικές συνέπειες.

Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα των μέτρων, ήταν η εξουδετέρωση των εισαγομένων κρουσμάτων από το εξωτερικό. Για αυτό και μια των σημαντικότερων σημερινών αποφάσεων του Υπουργικού είναι η παράταση του περιορισμού εισόδου στην χώρα, πολιτών που έρχονται από το εξωτερικό.

Το πιο βασανιστικό ήταν η απόφαση για αποτροπή επιστροφής των χιλιάδων φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Στόχος όμως, δεν ήταν άλλος παρά η προστασία τόσο των ιδίων όσο και του συνόλου των πολιτών, από μια ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη εισαγωγή και διασπορά νέων κρουσμάτων.

Η έγνοια μας για προστασία και βοήθεια των νέων μας που σπουδάζουν στο εξωτερικό, είναι δεδομένη και αποδεικνύεται από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης να τους ενισχύσει οικονομικά αλλά και, μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο, να τους παράσχει ιατρική, φαρμακευτική και άλλη βοήθεια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε την εκπόνηση σχεδίου ασφαλούς, σταδιακού επαναπατρισμού όσων επιθυμούν να επιστρέψουν. Στις αποφάσεις του Υπουργικού καθορίζονται με λεπτομέρεια οι αριθμοί και τα χρονοδιαγράμματα επιστροφής, αλλά και τα αυστηρά μέτρα αποτροπής διασποράς νέων κρουσμάτων.

Με απόφαση #Υπουργικού πρόσθετα μέτρα διασφάλισης εισοδημάτων και εργασίας, στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, αλλά και οικονομικά ευάλωτων ομάδων. 

Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την δυνατότητα δυναμικής επανεκκίνησης της οικονομίας, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

1. Παράταση όλων των μέτρων μέχρι 30/4 χωρίς καμία εξαίρεση

2. Σταδιακή επιστροφή φοιτητών. Συγκεκριμένα αφορά όσους είναι σε εστίες και είναι στο 1ο έτος ή σε foundation

3. Διεξαγωγή δειγματοληπτικών εξετάσεων ανά επαρχία, διεξαγωγή 20000 επιπλέον δειγματοληπτικών εξετάσεων σε άτομα που συνεχίζουν να εργάζονται είτε στον ιδιωτικό είτε στην δημόσιο τομέα, διεξαγωγή εξετάσεων σε όσους επιστρέψουν στην Κύπρο.

4. Παράταση των μέτρων κρατικής στήριξης σε εργαζομένους και επιχειρήσεις μέχρι 12 Ιουνίου. Απ' εκεί και πέρα και για τους επόμενους τέσσερις μήνες μετά τον Ιούνιο, θα συνεχιστεί η στήριξη αναλόγως των νέων δεδομένων.

To βίντεο παρουσίασης των νέων μέτρων