Α.ΜΟΥΣΚΑΛΛΗΣ για το Β’ Γυμνάσιο Αμμοχώστου

Α.ΜΟΥΣΚΑΛΛΗΣ για το Β’ Γυμνάσιο Αμμοχώστου

Ο Ανδρέας Μουσκάλλης μας απέστειλε το πιο κάτω κείμενο στο οποίο αναφέρεται στο Β’ Γυμνάσιο Αμμοχώστου με τίτλο “Β’ Γυμνάσιο Αμμοχώστου: Ενας ξεχασμένος πνευματικός φάρος”

“Προ πολλών χρόνων θα ήθελα να γράψω, να επισημάνω και  να ενημερώσω τους πολίτες , ιδιαίτερα τους Βαρωσιώτες, ότι στην πόλη της Αμμοχώστου λειτουργούσαν πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Όλες οι αναφορές για την Αμμόχωστο, όλες οι ιστορίες και εμπειρίες , όλα τα ρεπορτάζ και οι δημοσιεύσεις, αναφέρονται μόνο για το Α’ Γυμνάσιο Αμμοχώστου.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση του μεγαλείου και της διαχρονικής πνευματικής Αξίας του Ιδρύματος αυτού. Σπουδαίοι καθηγητές , πνευματικοί άνθρωποι δίδαξαν τους μαθητές του.

Αξιόλογοι επιστήμονες, επιχειρηματίες και επιτυχημένοι επαγγελματίες ξεφύτρωσαν από τα σπλάχνα του . Η μεγαλοπρέπεια του αξεπέραστη.

Στην άλλη γωνιά της Αμμοχώστου, στο ύψωμα στο παλαιό Δημαρχείο, υπήρχε το Β’ Γυμνάσιο Αμμοχώστου ( Οικονομικό Λύκειο) στο οποίο φοιτούσαν πάρα πολλοί μαθητές , κυρίως Οικονομικού Κύκλου. Σε μια μικρή μάλιστα απόσταση από αυτό, βρισκόταν το Γυμνάσιο Θηλέων.

Φοίτησα στο Β΄ Γυμνάσιο μαζί με πολλούς άλλους συμμαθητές και φίλους. Νοιώθω θλιμμένος όταν όλες οι αναφορές για την Αμμόχωστο και τα περιεχόμενα της  αναφέρονται μόνο για το Α’ Γυμνάσιο . Αισθάνομαι την ανάγκη να υπερασπίσω  και να προβάλω το ίδρυμα που μας αγκάλιασε σε δύσκολους καιρούς και μας έδωσε τις γνώσεις και την ανθρωπιά του.  Το σχολείο που μας έδειξε τον δρόμο της εντιμότητας, ακεραιότητας , ευθύνης, συνέπειας και ευαισθησίας.

Θυμάμαι τους καθηγητές μας. Δεν θα ήθελα να καταγράψω ονόματα, μήπως και ξεχάσω κάποιους και παρεξηγηθώ. Όλοι τους ήταν υπέροχοι, ψηλού επιπέδου δάσκαλοι και χαρακτήρες. Έτρεφαν και εκτίμηση και αγάπη για τους μαθητές τους. Νοιώθαμε την παρουσία τους, σεβόμασταν την προσωπικότητα τους.

Πολλοί άνθρωποι που διέπρεψαν στην κοινωνία πέρασαν μέσα από την ιστορική διαδρομή του Β’ Γυμνασίου Αμμοχώστου.

Δεν θα αναφερθώ εκτενέστερα περί τούτου, διότι πιστεύω δεν χρειάζεται. Οι αναφορές μου, απευθύνονται  στους πολίτες και κυρίως στους Βαρωσιώτες , οι οποίοι νοσταλγούν και επιζητούν πληροφορίες για την πόλη τους, ιδιαίτερα οι νέοι μας.

Η παρούσα παρέμβαση μου, δεν αποτελεί ασφαλώς μνημόσυνο για το Β’ Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Αποτελεί μια τιμητική δίκαιη αναφορά για ένα εκπαιδευτικό Ίδρυμα της σκλαβωμένης μας πόλης, το οποίο έδωσε πολλά στους φοιτητές του και στην κοινωνία γενικότερα.

Το Β’ Γυμνάσιο Αμμοχώστου δεν ξεχνιέται εύκολα. Οι μαθητές του από όλα τα μέρη της Αμμοχώστου και από την περιφέρεια και από τα χωριά , το ευγνωμονούν και το μνημονεύουν”.


Αντρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου