Ανάλυση BBC: Οι λάθος υπολογισμοί των δύο εχθρών Ιράν - Ισραήλ

Ανάλυση BBC: Οι λάθος υπολογισμοί των δύο εχθρών Ιράν - Ισραήλ

Μετά την απάντηση του Ιράν και την ανταπάντηση του Ισραήλ, το πιο ανησυχητικό είναι ότι πλέον αλλαγή επιπέδου στα χτυπήματα μεταξύ των δύο εχθρών.

Η επιλογή του Ισραήλ να υλοποιήσει το χτύπημα στο Ισφαχάν τα ξημερώματα της Παρασκευής, αναδεικνύει πόσο άσχημα Ισραήλ και Ιράν κατανοούν η μία χώρα τη θέση της άλλης.

Στην ανάλυσή του μετά τις σημερινές εξελίξεις, ο πολύ έμπειρος ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή, Τζέρεμι Μπόουεν, εξηγεί ότι "η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν δεν ήταν η σκληρή απάντηση που φοβόντουσαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλοι δυτικοί ηγέτες", οι οποίοι προέτρεπαν το Ισραήλ να μην κλιμακώσει.

Για τον Μπόουεν δεν πρέπει να χάνεται η εστίαση από τα τεκταινόμενα στη Γάζα όπου, όπως γράφει, "πάνω από έξι μήνες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, ο πόλεμος συνεχίζεται στη Γάζα και έχει εξαπλωθεί στην περιοχή εκατέρωθεν των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ και στον Κόλπο".

Και εξηγεί ότι "ο φόβος είναι ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα ενός ολοκληρωτικού πολέμου, με παγκόσμιους αλλά και περιφερειακούς κινδύνους".

Εξετάζοντας τη θέση των Ιρανών που υποβαθμίζουν τη σημασία αυτού που συνέβη στο Ισφαχάν, το BBC υπογραμμίζει ότι η επίθεση του περασμένου Σαββάτου από το Ιράν ήταν πρωτοφανής. Παρά τα χρόνια εχθρότητας και απειλών, ήταν η πρώτη φορά από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας το 1979 που το Ιράν εξαπέλυσε απευθείας πλήγμα από το έδαφός του στο Ισραήλ.

Οι Ιρανοί είχαν καταστήσει σαφείς τις προθέσεις τους, δίνοντας χρόνο στο Ισραήλ και στους συμμάχους του να προετοιμαστούν ενώ είχαν δηλώσει, πολύ γρήγορα μετά την επίθεση του περασμένου Σαββατοκύριακου, ότι το θέμα ήταν λήξαν. Στην ίδια ανάλυση σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προτρέψει το Ισραήλ να "πάρει τη νίκη" και να προχωρήσει, "αλλά το Ισραήλ επέμεινε ότι θα απαντούσε".

Από την αρχή, αυτή η κρίση έδειξε πόσο άσχημα κατανοούν το ένα το άλλο Ιράν και Ισραήλ. Και οι δύο υπολόγισαν λάθος, και αυτό δείχνει ότι κρίση βαθαίνει.

Το Ισραήλ πίστεψε ότι το Ιράν θα αντιδρούσε μόνο με οργισμένες δηλώσεις μετά την επίθεση σε κτιριακή εγκατάσταση του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό. Αυτό δεν συνέβη.

Το Ιράν επέμεινε ότι ήταν χτύπημα στο έδαφός του, αλλά το Ισραήλ ανταπάντησε ότι αυτό δεν ισχύει επειδή οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν μετατρέψει τις εγκαταστάσεις του προξενείου σε στρατιωτική έδρα τους στη Δαμασκό. Το Ιράν (αλλά και πολλοί σύμμαχοι του Ισραήλ) δεν αποδέχονται αυτή την "ανάγνωση" από το Ισραήλ για τη χρήση του κτιρίου στη Δαμασκό. Η Τεχεράνη όμως, όπως εκτιμά το BBC, πίστευε ότι το Ισραήλ θα τραβούσε μια γραμμή μετά τη δική της επίθεση με τα 300 drone και πυραύλους. Αυτό δεν συνέβη.

Η αντίδραση του Ισραήλ ήταν "ακόμη ένας κακός υπολογισμός" όπως αναφέρει το BBC. Αλλά αν η επίθεση στην Ισφαχάν δεν ακολουθηθεί από άλλες επιθέσεις, τότε θα υπάρξει ύφεση στην ένταση.

"Αυτό που συνέβη χθες τη νύχτα θα μπορούσε να είναι η προσπάθεια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να απαντήσει, χωρίς να αποξενωθεί από τον κ. Μπάιντεν περισσότερο από ό,τι έχει ήδη συμβεί" γράφει ο Τζέρεμι Μπόουεν.

Και συνεχίζει: "εάν συμβαίνει αυτό, ένα άλλο ερώτημα είναι αν θα είναι αρκετό για τους πρώην στρατηγούς που συμμετέχουν στο Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ, οι οποίοι πιστεύεται ότι θέλουν μια ισχυρή απάντηση, ώστε, όπως το βλέπουν, να αποκαταστήσουν τη φήμη του Ισραήλ ότι έχει αποτρεπτική ικανότητα απέναντι στους εχθρούς του".

Στην ανάλυση των εξελίξεων πρέπει να προσμετράται ο παράγοντας των υπερεθνικιστών στο Ισραήλ που επιμένουν και ζητούν σκληρά αντίποινα.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ άλλωστε, έσπευσε να δηλώσει το χτύπημα στο Ισφαχάν ήταν "αδύναμο".

Η καλύτερη επιλογή για την περιοχή, κατά τη γνώμη των δυτικών κυβερνήσεων, είναι τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ να τραβήξουν μια γραμμή και να πάνε παρακάτω, συνοψίζεται στην ανάλυση του BBC.

Ωστόσο, ακόμα κι αν αυτό είναι το τέλος αυτού του σταδίου αυτής της κρίσης, έχουν δημιουργηθεί νέα προηγούμενα, σημειώνεται, και αυτό ίσως έχει και τη μεγαλύτερη σημασία.

Το Ιράν χτύπησε το Ισραήλ σε μια άμεση επίθεση και το Ισραήλ απάντησε με τη δική του άμεση επίθεση. Αυτή είναι μια αλλαγή σε αυτό που συχνά αναφέρεται στην περιοχή ως "κανόνες του παιχνιδιού" που διέπουν τη μακρά σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ. Ο μακροχρόνιος μυστικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών έχει βγει από τη σκιά.

Και καταλήγει, ο Τζέρεμι Μπόουεν: "Στην πορεία το Ιράν και το Ισραήλ έδειξαν ότι παρά την εμμονική προσοχή που αφιερώνουν ο ένας στον άλλο, δεν είναι καλοί στο να διαβάζουν ο ένας τις προθέσεις του άλλου. Σε ένα εξαιρετικά εύφλεκτο μέρος του κόσμου, αυτό δεν είναι ενθαρρυντικό".

(thetoc.gr)