Απίστευτο/ Σε σχολείο στη Μασαχουσέτη για 1,5 χρόνο δεν μπορούν να σβήσουν τα φώτα

Απίστευτο/ Σε σχολείο στη Μασαχουσέτη για 1,5 χρόνο δεν μπορούν να σβήσουν τα φώτα

Απίστευτο και όμως αληθινό. Για σχεδόν ενάμιση χρόνο, από τον Αύγουστο του 2021, τα 7.000 φώτα του Λυκείου Minnechaug Regional High School στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών μένουν ανοιχτά όλο το 24ωρο. Και το καλύτερο; Δεν υπάρχει τρόπος να τα σβήσουν!

Όταν το σχολείο επέλεξε να εγκαταστήσει ένα σύστημα έξυπνων φώτων πριν από μια δεκαετία, με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας, κανείς δεν φαντάστηκε όταν θα ερχόταν η ημέρα όπου το σύστημα θα «κράσαρε» με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα απενεργοποιήσουν, πληρώνοντας μια μικρή περιουσία στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό κοστίζει στους φορολογούμενους», δήλωσε στο NBC News ο Aaron Osborne, βοηθός της Περιφερειακής Σχολικής Περιφέρειας Hampden-Wilbraham. Όπως πρόσθεσε «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα».

Δυστυχώς, η λύση του προβλήματος δεν είναι τόσο εύκολη. Η εταιρεία που εγκατέστησε το έξυπνο σύστημα φωτισμού δεν σκέφτηκε να συμπεριλάβει φυσικούς διακόπτες φωτισμού. Αντ' αυτού ο έλεγχος και των 7.000 λαμπτήρων βασίζεται σε συγκεκριμένο λογισμικό. Όταν αυτό το λογισμικό απέτυχε τον Αύγουστο του 2021, αφήνοντας όλα τα φώτα συνεχώς αναμμένα, το σχολείο επικοινώνησε με την εταιρεία που το είχε εγκαταστήσει, μόνο και μόνο για να μάθει ότι... δεν μπορούσαν να γίνουν και πολλά.

Εκτός του ότι η εταιρεία είχε αλλάξει χέρια αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η νέα εταιρεία δεν είχε πλέον πρόσβαση στο λογισμικό που είχαν χρησιμοποιήσει στο συγκεκριμένο έργο, οπότε ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί το πρόβλημα ήταν ολόκληρη η αντικατάσταση του φωτισμού, κάτι αρκετά κοστοβόρο και δύσκολο. Οι επισκευές επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2022, αλλά αναβλήθηκαν. Τώρα, η εταιρεία φωτισμού ισχυρίζεται ότι έλαβε όλα τα απαραίτητα ανταλλακτικά και τα φώτα θα σβήσουν επιτέλους τον επόμενο μήνα.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς το ποσό που δαπανήθηκε στους λογαριασμούς ρεύματος τους 17 μήνες που παραμένουν ανοιχτά τα φώτα. Σίγουρα όμως το ποσό θα έχει αρκετά μηδενικά, ποσό το οποίο πλήρωσαν φυσικά από την τσέπη τους οι φορολογούμενοι.

Πηγή: ethnos.gr