ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ Τσιόδρα για τη χρήση μάσκας

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ  Τσιόδρα για τη χρήση μάσκας

Σε διευκρινίσεις αναφορικά με το ζήτημα της χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, προχώρησε ο αρμόδιος λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή ενημέρωση που πραγματοποίησε.

Όπως σημείωσε, οι κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων, βάσει των σημερινών επιστημονικών δεδομένων, δεν υποστηρίζουν μέχρι στιγμής τη γενικευμένη χρήση μασκών από το κοινό. Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι ο ΠΟΥ έχει επισημάνει τους κινδύνους μετάδοσης του ιού από τη λανθασμένη χρήση της μάσκας, όπως η μόλυνση με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας, ή η ανάπτυξη δυσκολίας στην αναπνοή.

Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας επέστησε την προσοχή στην ψευδή αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να δημιουργηθεί από τη χρήση της μάσκας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αμέλεια σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως η υγιεινή των χεριών και η αποστασιοποίηση.

Σε αυτή την κατεύθυνση, επανέλαβε ότι τα σημαντικότερα μέτρα είναι η αποφυγή του συνωστισμού, η τήρηση φυσικής απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλα άτομα, καθώς και η συχνή υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό.

ΚΥΠΕ