Προφυλακιστέοι κρίθηκαν με ομόφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα και οι 5 κατηγορούμενοι για τη στυγερή δολοφονία του 43χρονου Πολωνού καθηγητή στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Μπέρκλεΐ, Πσεμισλάβ Γεζιόρσκι, στην Αγία Παρασκευή στις 4 Ιουλίου.
Όπως ανέφερε, μετά το έγκλημα ο 35χρονος τον πλησίασε και του αποκάλυψε τι είχε συμβεί, ζητώντας του να κρατήσει το στόμα του κλειστό. «Θα σας δώσω 50.000 ευρώ, επειδή σας έμπλεξα», φέρεται να του είπε.
Η 43χρονη πρώην σύζυγος του καθηγητή, που απολογήθηκε τελευταία, αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή, δηλώνοντας πως δεν είχε την παραμικρή γνώση για τις κινήσεις του συντρόφου της.
«Είμαι αθώα και συντετριμμένη. Έμαθα ποιος είναι ο δράστης μόνο όταν με ενημέρωσε η αστυνομία. Δεν είχα κανένα κίνητρο να προκαλέσω τον θάνατό του – στήριζε οικονομικά την οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατά την απολογία του, ενώπιον της ανακρίτριας, ο πρώτος κατηγορούμενος, ο 35χρόνος, καθ΄ ομολογίαν φυσικός αυτουργός, της δολοφονίας του καθηγητή επανέλαβε όσα υποστήριξε και προανακριτικά.
Δηλαδή πήρε πάνω του το έγκλημα, ομολογώντας ότι τον σκότωσε μόνος του, χωρίς ιδιαίτερη προμελέτη και προσχεδιασμό και χωρίς να έχει λάβει εντολή, για να προβεί στη στυγερή του πράξη από την σύντροφο του, πρώην σύζυγο του θύματος.
Ακόμη, υποστήριξε ότι κινήθηκε υπό καθεστώς φόβου και αγωνίας για το μέλλον της οικογένειάς του, επιμένοντας ότι η σύντροφός του δεν είχε γνώση των σχεδίων του.
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία, που έχουν οι αρχές στα χέρια τους είναι αδιάσειστα και δείχνουν ότι υπάρχει μια μεθόδευση προκειμένου να καλύψει τα χαρακτηριστικά του και να χτίσει άλλοθι.
Ακόμη, υποστήριξε ο 35χρονος, ότι ήθελε να δώσει ένα τέλος στην δικαστική διαμάχη του θύματος με τον σύντροφό του, προκειμένου να μπορέσει να ζήσει τη ζωή του μαζί της και μαζί με το 14χρονο παιδί του.
«Ζητώ συγγνώμη… ήθελα να λυτρώσω την οικογένειά μου», είπε, προσθέτοντας ότι φοβόταν ότι το θύμα θα έπαιρνε τα παιδιά στην Πολωνία και εκείνος δεν θα τα ξανάβλεπε.