Δρ. Κωστρίκης: "Ο αριθμός των 31 κρουσμάτων είναι μεγάλος..." (Τι είπε για φούρνους-υπεραγορές)

Δρ. Κωστρίκης: "Ο αριθμός των 31 κρουσμάτων είναι μεγάλος..." (Τι είπε για φούρνους-υπεραγορές)

Διαβάστε αναλυτικά τις τοποθετήσεις του Λεόντιου Κωστρίκη, Ακαδημαϊκόυ Καθηγητή Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικού Μέλους της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, σήμερα Παρασκευή (10/04):

"Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 31 από σύνολο 819 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

15 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,
1 άτομο με ταξιδιωτικό ιστορικό, και
15 άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 595 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Σε σχέση με τα 18 περιστατικά που δηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες ως υπό διερεύνηση, βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα για 11 εξ αυτών, ενώ ένα άτομο είναι προσωπικό της Ειρηνευτικής Δύναμης με ταξιδιωτικό ιστορικό. Για άλλα έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα συνεχίζεται η διερεύνηση.

Να αναφέρουμε επίσης ότι τα 595 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 16,308 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τα Μικροβιολογικά Τμήματα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και από ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 439 από τα 595 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 58 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Τα κρούσματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι λιγότερα σε σχέση με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες. Το γεγονός αυτό μάς χαροποιεί. Ωστόσο, ο αριθμός των 31 κρουσμάτων είναι μεγάλος και αυτό θα πρέπει να μας κρατήσει σε εγρήγορση.

Οι αριθμοί μάς επιτρέπουν να διατηρούμε την αισιοδοξία ότι η ακτίδα φωτός στην οποία αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα γίνει ευδιάκριτη υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουμε την εφαρμογή των μέτρων με την ίδια αποφασιστικότητα".

Σε ερώτηση προς τον Δρα Λεόντιο Κωστρίκη σχετικά με το ότι υπάρχουν λοιμώξεις για άτομα που δουλεύουν σε χώρους που έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα (φούρνοι, υπεραγορές κτλ)...

"Είναι στην γνώση μας αυτό το θέμα, υπάρχουν λοιμώξεις που είναι σε άτομα που δουλεύουν σε τόπους που έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα. Με τη νέα επιδημιολογική  μελέτη των 20 χιλιάδων διαγνωστικών τεστ θα εξεταστούν σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε αυτά τα μέρη και θα πάρουμε μια ακριβή εικόνα για τον αριθμό των ατόμων που δουλεύουν και έχουν τον ιό. Πιθανολογώ ότι είναι ασυμπτωματικοί,  γι' αυτό η θέση μου είναι να φορούν μάσκες ή να κάνουν μάσκες με ρούχο".