Δρ. Λοΐζου: "Από τα βάθη της καρδιάς μου, μεγάλο ευχαριστώ στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων"

Δρ. Λοΐζου: "Από τα βάθη της καρδιάς μου, μεγάλο ευχαριστώ στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων"

Όσα ανέφερε ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, κατά την διάρκεια της σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης...

Με βάση τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 24 άτομα, τρία εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης πέντε εξιτήρια. Συνολικά 13 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και 11 στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των διασωληνωμένων ασθενών είναι προς το παρόν σταθερή αλλά κρίσιμη. Επίσης ένας ασθενής αποσωληνώθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται εφτά επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων παγκόσμια έφτασε σήμερα το 1 εκατομμύριο 450 χιλιάδες και οι θάνατοι τις 85,000. Ταυτόχρονα, σχεδόν 310,000 άτομα ανέρρωσαν πλήρως. Στις ΗΠΑ, οι θάνατοι σε ένα 24ωρο ξεπέρασαν τους 1,800 από τους οποίους πέραν των 800 στην Νέα Υόρκη. Τα νούμερα αυτά μας θυμίζουν το τι συμβαίνει όταν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα και ο ιός αφεθεί να εξαπλωθεί. Την ίδια ώρα σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Αυστρία) ακούγονται φωνές για πιθανό περιορισμό των μέτρων. Αυτό ανάγκασε χθες τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να απευθύνει νέα προειδοποίηση ενάντια στην πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων. Ο εκπρόσωπός του, το περιέγραψε σαν έναν άρρωστο, ο οποίος αν σηκωθεί πρόωρα από το κρεβάτι, υπάρχει κίνδυνος να υποτροπιάσει.

Από την άλλη πλευρά, χθες, στις 7 μ.μ. ώρα Κύπρου, μετά από 76 μέρες καθολικού αποκλεισμού η πόλη Γουχάν της Κίνας, από όπου ξεκίνησε η πανδημία γιόρτασε σε εισαγωγικά αλλά και κυριολεκτικά την απελευθέρωσή της. Ο αποκλεισμός της Γουχάν ήταν ένα πρωτόγνωρο μέτρο που όταν το ακούσαμε μάς φάνηκε μακρινό και περίεργο. Τώρα βιώνουμε σχεδόν παρόμοιες καταστάσεις. Το άνοιγμα της Γουχάν μας δείχνει ότι υπάρχει φως στην άκρη της σήραγγας. Χρειάζεται υπομονή. Για το κάθε τι υπάρχει η σωστή στιγμή.

Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων. Η εμπλοκή της από την πρώτη στιγμή ήταν και είναι καθοριστική για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το Σύστημα Υγείας μας στην πανδημία.

Η Υπηρεσία Ασθενοφόρων ανάλαβε το επιχειρησιακό συντονισμό και τη διαχείριση των περιστατικών COVID-19 στον προνοσοκομειακό χώρο.

Από τις 7 Μαρτίου 2020, το τηλεφωνικό κέντρο 1420 δέχθηκε περισσότερες από 20,000 κλήσεις και η Υπηρεσία Ασθενοφόρων διαχειρίστηκε περισσότερα από 9,000 περιστατικά σε σχέση με την αντιμετώπιση του COVID-19.

Ανταποκρίθηκε με ασθενοφόρα και εξειδικευμένα πληρώματα σε περισσότερες από 800 κατ’ οίκον δειγματοληψίες που αφορούσαν ασθενείς με κινητικά προβλήματα ή άλλες ιδιαίτερες καταστάσεις.

Επιπλέον, ανταποκρίθηκε με ασθενοφόρα σε 3,625 επείγουσες κλήσεις από τις οποίες 950 κλήσεις αφορούσαν συμπτωματολογία COVID19

Καθώς επίσης διεκπεραίωσε 446  διακομιδές των υπόπτων περιστατικών από τους χώρους διαμονής τους στα δημόσια νοσηλευτήρια αλλά και των θετικών περιστατικών από και προς το νοσοκομείο αναφοράς.

Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου, εκφράζοντας πιστεύω και το σύνολο της κοινωνίας μας, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, τη Διοίκηση και τα μέλη των πληρωμάτων για το τεράστιο έργο που επιτελούν υπό πολύ δύσκολες συνθήκες.