O άνθρωπος που κάθε απόγευμα λίγο μετά τις 18:00 έχει τον άχαρο ρόλο να ανακοινώσει εάν η πανδημία του κορωνοϊού μεγαλώνει τη λίστα των νεκρών στην Κύπρο είναι ο σημερινός φιλοξενούμενος της Offsite. Ο επιστημονικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ Λευκωσίας δρ Μάριος Λοϊζου, σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη ξεκαθαρίζει διάφορες πτυχές των όσων ακούμε με κομμένη… ανάσα κάθε απόγευμα, τη σημειολογία των κρουσμάτων και εξηγεί τι σημαίνει όταν έρχεται το μοιραίο με υποκείμενα νοσήματα. Παράλληλα, δίνει τη λύση στο γρίφο ο ασθενής "0" στην Κύπρο ενώ άνκαι δεν είναι επιδημιολόγος σχολιάζει τον τρόπο που θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα. Ταυτόχρονα δίνει ξεκάθαρη απάντηση εάν ο κορωνοϊός θα εμφανιστεί μετά το καλοκαίρι.
Eρ:Δρ. Λοϊζου, πώς κρίνετε την καμπύλη των κρουσμάτων. Θα εμφανιστούν και μηδενικά κρούσματα;
«Η καμπύλη των κρουσμάτων μετά τη λήψη των περιοριστικών μέτρων όταν αυτά «δούλεψαν» μας ικανοποιεί. Είναι δύσκολο να έχουμε μηδαμινά κρούσματα σε αυτό το στάδιο λόγω του γεγονότος ότι η επιστημονική ομάδα κάνει πολλά τεστς και δειγματοληπτικούς ελέγχους. Το ευχάριστο είναι ότι τα περισσότερα κρούσματα είναι απότοκο ιχνηλάτησης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Θεωρώ ότι με βάση αυτούς τους ρυθμούς αρχές Μαϊου τα κρούσματα θα είναι κάτω από 5 που μέχρι στιγμής δεν είχαμε (η συνέντευξη δόθηκε την Πέμπτη 23 Απριλίου 2020)»
Ερ. Από την Τετάρτη ξεκίνησε η προσπάθεια χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Την ερχόμενη Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει τελικές αποφάσεις. Μπορείτε να μας αποκαλύψετε τα πρώτα μέτρα που θα τερματιστούν;
«Καταρχάς δεν είμαι επιδημιολόγος και ούτε συμμετέχω στις συγκεκριμένες συσκέψεις. Όμως έχω άποψη. Ο κατασκευαστικός τομέας μπορεί να επανεκκινήσει. Ωστόσο, ό,τι και να αποφασιστεί πρέπει να γίνει κάτω από πολύ - πολύ αυστηρά μέτρα και συνθήκες αποστασιοποίησης και υγιεινής. Πρέπει να κρατούνται αποστάσεις και σαφώς να χρησιμοποιείται προστατευτική μάσκα στις συναλλαγές».
- Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη