Δρ.Κωστρίκης: "Ο αριθμός των 32 νέων κρουσμάτων διατηρεί αμετάβλητη τη στρατηγική μας"

Δρ.Κωστρίκης: "Ο αριθμός των 32 νέων κρουσμάτων διατηρεί αμετάβλητη τη στρατηγική μας"

Όσα είπε ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, κατά την διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης νωρίτερα.

Έχω μπροστά μου τα σημερινά δεδομένα για τα νέα περιστατικά COVID-19. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 32 από σύνολο 1,256εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

24 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,  και
8 άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 526 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Σε σχέση με τα τέσσερα περιστατικά που δηλώθηκαν χθες ως υπό διερεύνηση, για τα δύο βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα και για τα άλλα δύο συνεχίζεται η διερεύνηση.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι τα 526 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 14,273 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και τα ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 390 από τα 526 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 52 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες των περιοχών Πάφου και Αραδίππου. Στην Πάφο σήμερα από τα τελευταία 336 δείγματα είχαμε ένα θετικό. Συνολικά τα αποτελέσματα για την Πάφο ήταν τέσσερα θετικά σε σύνολο 707 δείγματα.

Στην Αραδίππου σήμερα υπήρχε ένα θετικό αποτέλεσμα από τα 17 τελευταία δείγματα. Συνολικά τα αποτελέσματα για την Αραδίππου ήταν εφτά θετικά από σύνολο 525 δείγματα.

Ο αριθμός των 32 νέων κρουσμάτων, σε σύνολο 1,256 εργαστηριακών αναλύσεων, διατηρεί αμετάβλητη τη στρατηγική μας. Άτομα με τη SARS-CoV-2 λοίμωξη κυκλοφορούν ανάμεσα στον πληθυσμό και μέχρι να εντοπιστούν ενδεχομένως να τον μεταδώσουν και σε άλλους. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί ορισμένα άτομα με τη λοίμωξη είναι ασυμπτωματικά, γεγονός που τα καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνα.

Σας καλούμε να συνεχίσετε να ακολουθείτε πιστά τα περιοριστικά μέτρα στο μέγιστο δυνατό βαθμό, να παίρνετε μέτρα αυτοπροστασίας και να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής. Περισσότερα στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών θα ανακοινωθούν αύριο.