Εφαρμογή θα σε ενημερώνει για φωτιά & πλημμύρες

Εφαρμογή θα σε ενημερώνει για φωτιά & πλημμύρες

Έρχεται application στην Κύπρο που θα σε ενημερώνει αμέσως για φωτιές και έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σου

Πώς θα σας φαινόταν εάν κάποιος σας ενημερώνε αμέσως αν υπάρχει πυρκαγιά, έντονα καιρικά φαινόμενα, τσουνάμι ακόμα και... πυρηνική επίθεση στην περιοχή που κατοικείτε; Με τα υφιστάμενα δεδομένα οι Κύπριοι πολίτες δεν έχουν αυτή την ευχέρεια. Ωστόσο, το 2022 θα καλωσορίσουμε στην Κύπρο μια νέα καινοτομία που θα μας επιτρέψει να λαμβάνουμε έγκαιρα τα μέτρα μας.

H Οffsite αποκαλύπτει ότι η Πολιτική Άμυνα έχει στα σκαριά την ετοιμασία μιας εντελώς νέας εφαρμογής (application) στα κινητά τηλέφωνα όπου οι χρήστες και συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας θα ενημερώνονται προληπτικά για περιπτώσεις πυρκαγιών, πλημμυρών, τσουνάμι, έντονων καιρικών φαινομένων αλλά και … πυρηνικής επίθεσης.

Το application όπως ανέφερε στην Offsite o ανώτερος λειτουργός της Πολιτικής Άμυνας Νικόλας Πάρης  αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πιθανότατα στις αρχές του 2022. Ωστόσο, ήδη άρχισαν οι διεργασίες και εντός των επόμενων μηνών θα αρχίσουν να γίνονται οι πρώτες διαβουλεύσεις. Εμπλοκή θα έχουν πέραν της Πολιτικής Άμυνας η, Αστυνομία, η  Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλες υπηρεσίες.

Μετά τις πρώτες διαβουλεύσεις θα τροχοδρομηθούν οι διαδικασιες για τις προσφορές, ώστε να εντοπιστεί η Εταιρία είτε η κοινοπραξία που θα αναλάβει την εγκατάσταση του συστήματος. Ίσως ακολουθηθεί η διαδικασία e -proccurement δηλαδή  ηλεκτρονική υποβολή προσφορών σε ευρωπαϊκο επίπεδο. Τη διαχείριση του νέου application ίσως μελλοντικά αναλάβει  το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας.  Η Offsite επικοινώνησε με τον Υφυπουργό Έρευνας Κυριάκο Κόκκινο ο οποίος ανέφερε ότι το Υφυπουργείο δεν ασχολήθηκε με το εν λόγω ζήτημα. Όπως είπε εφόσον ζητηθεί η βοήθεια του Υφυπουργείου θα δοθεί.

Πώς θα λειτουργεί

Το νέο application θα λειτουργεί σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Άμυνα  ως εξής: Η προειδοποίηση θα γίνεται μέσω του συστήματος το οποίο θα συνδέεται με κεραίες κινητής τηλεφωνίας ενημερώνοντας όσους συνδρομητές είναι χρήστες του application. Η ενημέρωση θα γίνεται σε τοπικό και όχι παγκύπριο επίπεδο. Παγκύπρια η ενημέρωση θα γίνεται με βάση τους σχεδιασμούς όταν προκύπτει κίτρινη και κόκκινη προειδοποίηση για έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σημειώνεται ότι πέραν της προειδοποίησης το application θα δίνει συμβουλές  για λήψη μέτρων και αντιμετώπισης των φαινομένων.

offsite.com.cy