Επιχείρησαν να φύγουν από την Κύπρο με πλαστές ταυτότητες

Επιχείρησαν να φύγουν από την Κύπρο με πλαστές ταυτότητες

Υπό εξαήμερη κράτηση δύο πρόσωπα για πλαστοπροσωπία και πλαστογραφία

Διατάγματα προσωποκράτησης έξι ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εναντίον δύο προσώπων ηλικίας 37 και 19 ετών για τα αδικήματα της πλαστοπροσωπίας, πλαστογραφίας , κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου,και παράνομης παραμονής στο έδαφος της Δημοκρατίας προς διευκόλυνση των ανακρίσεων. 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, παρουσιάστηκε στον αερολιμένα Πάφου, πρόσωπο αφρικανικής καταγωγής με πρόθεση να ταξιδέψει προς το Μόναχο Γερμανίας, και παρουσίασε δελτίο ταυτότητας Γαλλίας και μία κάρτα επιβίβασης για την πτήση προς το Μόναχο. Από τον έλεγχο που έγινε στην ταυτότητα του διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν αρκετές διαφορές και ηγέρθηκαν υποψίες ότι ήταν πλαστή, εκ πρώτης όψεως. Ανακρινόμενος ο συγκεκριμένος παραδέχτηκε ότι η ταυτότητα του είναι πλαστή και ότι τα πραγματικά του στοιχεία είναι άλλα και ότι είναι αιτητής πολιτικού ασύλου στην Κύπρο. Σε έλεγχο που διενεργήθηκε στη βάση δεδομένων της υπηρεσίας ασύλου, διαπιστώθηκαν τα κανονικά του στοιχεία και ότι η αίτηση του απορρίφθηκε στις 15.4.21.

Όπως διαφάνηκε, πέρασε το χρονικό περιθώριο των 30 ημερών για να κάνει έφεση στην αναθεωρητική αρχή, δεν το έπραξε κι έκτοτε παραμένει παράνομα στο έδαφος της Δημοκρατίας. Εναντίον του διερευνώνται τα αδικήματα της πλαστογραφίας, πλαστοπροσωπίας, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου και παράνομης παραμονής στο έδαφος της Δημοκρατίας.

Σε δεύτερη περίπτωση παρουσιάστηκε άλλο πρόσωπο αφρικανικής καταγωγής στο αεροδρόμιο Πάφου,  ο οποίος ήθελε να ταξιδέψει προς την Ολλανδία παρουσιάζοντας δελτίο ταυτότητας Πορτογαλίας . Εναντίον του ηγέρθηκαν υπόνοιες ότι η ταυτότητα ήταν πλαστή αφού εντοπίστηκαν μεγάλες διαφορές στα σημεία ασφάλειας. 

Ανακρινόμενος ο πιο πάνω παραδέχτηκε ότι η ταυτότητα που κρατούσε ήταν πλαστή και ότι τα πραγματικά του στοιχεία είναι άλλα, ηλικίας 19 ετών καθώς και ότι είναι αιτητής ασύλου στην Κύπρο. Ακολούθως έγινε έλεγχος στην βάση δεδομένων της υπηρεσίας ασύλου, διαπιστώθηκε ότι ο 19χρονος υπέβαλε αίτηση για άσυλο στις 8.7.21 η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εξέταση. Στη συνέχεια αυτός συνελήφθη για το αυτόφωτο αδίκημα της πλαστοπροσωπίας, και ακολούθως με δικαστικό ένταλμα συνελήφθη για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, και κυκλοφορίας πλαστού  εγγράφου. 

Οι εξετάσεις συνεχίζονται από το ΤΑΕ Πάφου.

Πηγή: ΚΥΠΕ