Χαλαρώσεις στα μέτρα/Γιατί προέκυψαν ανατροπές την τελευταία στιγμή;

Χαλαρώσεις στα μέτρα/Γιατί προέκυψαν ανατροπές την τελευταία στιγμή;

Ανατροπές με βάση τα σενάρια των τελευταίων ημερών και τις αρχικές εισηγήσεις των Ειδικών, επεφύλασσαν οι ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας για τις χαλαρώσεις που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στην Κύπρο από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου. 

Την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν τελικά μόνο κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής ενώ τα μικρά καταστήματα λιανικού εμπορίου, εκεί που ήταν δεδομένο ότι θα ανοίξουν την Δευτέρα 1/2, πήραν τελικά παράταση και θα ανοίξουν στις 8 Φεβρουαρίου μαζί με τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα. Η εξέλιξη αυτή έφερε και αντιδράσεις από τις εργοδοτικές οργανώσεις. 

Παρόμοιο σκηνικό και με τα σχολεία αφού Δημοτικά και Γ’ Λυκείου επιστρέφουν τελικά στις 8/2 και όχι την ερχόμενη Δευτέρα. 

Γιατί όμως προέκυψαν αυτές οι ανατροπές την υστάτη;

Όπως δήλωσε στην Offsite αρμόδια πηγή, ο λόγος που κάποιες από τις χαλαρώσεις δε θα τεθούν σε ισχύ από 1η Φεβρουαρίου, είναι για περαιτέρω βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. 

Από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως μας λέχθηκε, θα ξεκινήσουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα του lockdown. Η μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, προκύπτει κυρίως από τα μέτρα Δεκεμβρίου. Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα φανεί η βαρύτητα του αυστηρού lockdown, ως εκ τούτου δόθηκαν ακόμα λίγες μέρες περιθώριο για να βελτιωθεί η εικόνα ακόμα περισσότερο και να πάρουν και τα νοσοκομεία περισσότερες ανάσες. 

Θυμίζουμε τις χαλαρώσεις που ανακοινώθηκαν:

Από τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, τίθενται σε εφαρμογή τα εξής:  

  • Επαναλειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων, ινστιτούτων αισθητικής.
  • Αύξηση από 25% σε 50% του ποσοστού του προσωπικού που μπορεί να έχει φυσική παρουσία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών, χωρίς ελάχιστο και μέγιστο αριθμό ατόμων.
  • Απαγόρευση συναθροίσεων σε οικίες, με εξαίρεση την επίσκεψη μέχρι δύο (2) ατόμων, νοουμένου πρόκειται για συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού.

Από τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021, τίθενται επιπλέον σε εφαρμογή τα ακόλουθα:

  • Επαναλειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών δημοτικών σχολείων.
  • Επαναλειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.
  • Επαναλειτουργία πρακτορείων τυχερών παιγνίων, μόνο για σκοπούς συμπλήρωσης του δελτίου, χωρίς τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων.
  • Επαναλειτουργία μουσείων και άλλων αρχαιολογικών χώρων.
  • Η Θεία Λειτουργία στους χώρους θρησκευτικής λατρείας τελείται με την παρουσία πιστών με μέγιστο αριθμό προσώπων μέχρι 50 άτομα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. 
  • Αύξηση αριθμού ατόμων για επισκέψεις σε οικίες, σε τέσσερα (4) άτομα.
offsite.com.cy