ΗΠΑ: Διέλυσε τις προβλέψεις η αγορά εργασίας

ΗΠΑ: Διέλυσε τις προβλέψεις η αγορά εργασίας

Η αμερικανική αγορά εργασίας διέλυσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τις νέες θέσεις εργασίας τον Μάιο, διαψεύδοντας και πάλι τις ανησυχίες ότι το πολιτικό δράμα στην Ουάσινγκτον για την αύξηση του ορίου του χρέους ή οι μεγάλες αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve θα μπορούσαν να την εκτροχιάσουν. 

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε άλλες 339.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο, ξεπερνώντας με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 190.000 θέσεις σε δημοσκόπηση του Reuters. 

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ αναθεώρησε ανοδικά τη μέτρηση του Απριλίου, ανακοινώνοντας αύξηση κατά 294.000 θέσεις αντί για 253.000 που είχε αναφέρει αρχικά. 

Ο δείκτης ανεργίας πάντως σκαρφάλωσε στο 3,7% μετά το χαμηλό 53 ετών του Απριλίου στο 3,4%.

Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έχει επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα εν μέσω της επιθετικότερης εκστρατείας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στη σύγχρονη ιστορία της Fed. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά συνολικά 500 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022, όταν ξεκίνησε τον κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της.

Η καλή πορεία της απασχόλησης έχει ωστόσο δημιουργήσει ανησυχίες ότι η Fed θα μπορούσε να κρατήσει τα επιτόκια της σε αυξημένα επίπεδα για περισσότερο καιρό.

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν πάντως οι αξιωματούχοι της Fed να κρατήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια τους στην επόμενη συνεδρίαση τους στις 13-14 Ιουνίου, προκειμένου να δώσουν περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των προηγούμενων αυξήσεων στην οικονομία. 

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ταυτόχρονα ότι οι πιέσεις στους μισθούς έχουν αρχίσει να μετριάζονται, κάτι που αναμένεται να φέρει ικανοποίηση στα στελέχη της Fed που προσπαθούν να φέρουν τον πληθωρισμό πίσω στον στόχο του 2%. 

Οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,3% μετά από άνοδο 0,4% τον Απρίλιο. Αυτό επιβράδυνε την ετήσια αύξηση των μισθών στο 4,3% από 4,4% τον Απρίλιο. Πριν την πανδημία η μέση ετήσια αύξηση ήταν στο 2,8% περίπου. 

(capital.gr)