Jerusalem Post: Ο ισραηλινός στρατός αποφάσισε με ποιον τρόπο θα χτυπήσει το Ιράν

Jerusalem Post: Ο ισραηλινός στρατός αποφάσισε με ποιον τρόπο θα χτυπήσει το Ιράν

Η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν πλησιάζει. Οπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού πολεμικού συμβουλίου αποφασίστηκε το "πως" θα εφαρμοστούν τα αντίποινα. Η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι αποφασισμένη να αντιδράσει και να μην αφήσει αναπάντητη την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ η Τεχεράνη.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, το πολεμικό συμβούλιο δεν έλαβε αποφάσεις για το "πότε", το οποίο παραμένει ανοιχτό. Επίσης, θεωρείται πολύ πιθανό οι προτάσεις για πλήγμα σε ευαίσθητους στόχους του Ιράν να απορρίφθηκαν. Παρατηρείται και μία διάσταση απόψεων σχετικά με το αν θα πρέπει να εξασφαλιστεί η αποδοχή του σχεδίου από τους συμμάχους, και ειδικά από τις ΗΠΑ.

Στο πολεμικό συμβούλιο της Κυριακής, είχε αποφασιστεί να υπάρξει αντίδραση και δεν είχαν καταλήξει στο "πώς" και στο "πότε". Αξιωματούχος είχε σχολιάσει ότι "η απάντηση θα δοθεί στο μέγεθος και σε ημερομηνία που θα αποφασίσει το Ισραήλ".

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο CNN εξέφρασαν την άποψη πως το Ισραήλ θα κάνει χτυπήματα περιορισμένης έκτασης στο Ιράν, ώστε να μην δοθεί η δυνατότητα για απάντηση που μπορεί να βάλει μεγαλύτερη φωτιά στη Μέση Ανατολή.

"Ελπίζουμε να μας δώσουν κάποια προειδοποίηση ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι να προστατεύσουμε το προσωπικό μας, όχι μόνο το στρατιωτικό αλλά και το διπλωματικό σε όλη την περιοχή", δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος ωστόσο ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα μας προειδοποιήσουν.

Γνωρίζουν ότι όταν μας προειδοποιήσουν είναι πιθανό να δηλώσουμε και πάλι την αντίθεσή μας σε ό,τι πρόκειται να πραγματοποιήσουν".

Οι ΗΠΑ "είναι πεπεισμένες ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση" εάν το Ισραήλ δεν απαντήσει, είπε ο αξιωματούχος και συμπλήρωσε πως "οποιαδήποτε πρόσθετη κίνηση τώρα ανοίγει μια σειρά από άλλες πιθανότητες, μερικές από τις οποίες είναι αρκετά τρομακτικές".

Άλλωστε οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει και από τις δυο πλευρές να ρίξουν τους τόνους καθώς η εύθραυστη ισορροπία που επικρατεί στην περιοχή μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί και να οδηγηθούμε σε σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.

Για την ώρα το Ισραήλ δεν έχει ενημερώσει επίσημα τις ΗΠΑ για το οποιοδήποτε χτύπημα στο Ιράν, ενώ και το πολεμικό συμβούλιο έχει αποφασίσει πως θα γίνει επίθεση αλλά δεν έχει καταλήψει στο πως και στο πότε θα συμβεί αυτό.

"Μήνυμα αποτροπής προς την Τεχεράνη"
Η απάντηση του Ισραήλ στις πρόσφατες ιρανικές ομοβροντίες πυραύλων και drones θα αποτελέσει ένα "μήνυμα αποτροπής" προς την Τεχεράνη και θα δώσει ένα τέλος σε αυτόν τον γύρο εχθροπραξιών, δήλωσε την Τρίτη ο Γιούλι Εντελστάιν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ.

Όπως τόνισε ο κ. Εντελστάιν, εν όψει των επικείμενων αντιποίνων, το Ισραήλ λαμβάνει υπόψη την πολεμική ετοιμότητα των δυτικών δυνάμεων, τον κίνδυνο που μπορεί να διατρέχουν τα πληρώματα των αεροσκαφών, καθώς και την ανάγκη να παραμείνει η προσοχή στραμμένη στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

"Πρέπει να αντιδράσουμε. Οι Ιρανοί θα ξέρουν ότι αντιδράσαμε. Και ειλικρινά ελπίζω ότι αυτό θα τους δώσει ένα μάθημα ότι δεν μπορείς να επιτεθείς σε μια κυρίαρχη χώρα μόνο και μόνο επειδή το βρίσκεις εφικτό", δήλωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος.

Τόνισε ακόμα πως δεν πρόκειται για "επιχείρηση εκδίκησης" και πως το Ισραήλ δεν επιθυμεί έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας: "Ελπίζω ειλικρινά ότι θα καταλάβουν ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους να συνεχίσουν αυτού του είδους την ανταλλαγή χτυπημάτων".

Ερωτηθείς εάν η ισραηλινή απάντηση θα επιδιώξει να αποφύγει την ύπαρξη θυμάτων, ο Έντελσταϊν είπε ότι οι στόχοι ακόμη συζητούνται, αλλά "πάντα λαμβάνουμε πάντα υπόψη τους διεθνείς κανόνες", σημειώνοντας πως το Ισραήλ δεν στοχεύει σκόπιμα αμάχους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, δημοσκόπηση του τηλεοπτικού καναλιού Channel 13 έδειξε ότι το 29% των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ ενός άμεσου χτυπήματος στο Ιράν, το 37% στηρίζει επίθεση σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ενώ το 25% αντιτίθεται σε μια τέτοια ενέργεια.

(thetoc.gr)