Κίνα: Σύντομα... ποινές για τα like

Κίνα: Σύντομα... ποινές για τα like

Το Πεκίνο απαντά στις διαμαρτυρίες για την πολιτική του «μηδενικού Covid» με «καταστολή» και στο Διαδίκτυο. 

Οι χρήστες του Διαδικτύου στην Κίνα θα θεωρηθούν σύντομα υπεύθυνοι για τα like σε δημοσιεύσεις που θεωρούνται παράνομες ή επιβλαβείς, πυροδοτώντας φόβους ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σχεδιάζει να ελέγξει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως ποτέ πριν.

Η υπηρεσία επιτήρησης του Διαδικτύου της Κίνας εντείνει τις ρυθμίσεις της για τον κυβερνοχώρο καθώς οι αρχές εντείνουν την καταστολή της διαδικτυακής διαφωνίας εν μέσω αυξανόμενης δημόσιας οργής ενάντια στους αυστηρούς περιορισμούς της χώρας για τον Covid.

Οι νέοι κανόνες τίθενται σε ισχύ από τις 15 Δεκεμβρίου, ως μέρος μιας νέας σειράς κατευθυντήριων γραμμών που δημοσιεύθηκαν από τη Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας (CAC) νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το CAC λειτουργεί υπό την Κεντρική Επιτροπή Υποθέσεων Κυβερνοχώρου, υπό την προεδρία του ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Όπως σημειώνει το CNNi, oι νέοι κανόνες «διαβάζονται» πλέον σε νέο πλαίσιο, καθώς ένα κύμα δημόσιας οργής έχει αρχίσει να σαρώνει τη χώρα και η κρατική καταστολή εντείνεται. Από το Πεκίνο μέχρι τη Σαγκάη, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε περισσότερες από δώδεκα πόλεις το Σαββατοκύριακο, απαιτώντας τον τερματισμό των δρακόντειων περιορισμών της χώρας για τον Covid και ζητώντας πολιτικές ελευθερίες.

Την ίδια ώρα, χρήστες του Διαδικτύου λαμβάνουν οπτικό υλικό με περιεχόμενο που σχετίζεται με τις διαμαρτυρίες για να τα διατηρήσουν και χρησιμοποιούν κωδικοποιημένες αναφορές σε μηνύματα για να αποφύγουν τη λογοκρισία, ενώ οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν διαφωνούντες στο Διαδίκτυο και να εξαλείψουν τις αντιδράσεις.

Ο κανονισμός για τα like αποτελεί νεότερη έκδοση ρύθμισης που τέθηκε σε ισχύ το 2017. Για πρώτη φορά, ορίζει ότι τα like σε δημόσιες αναρτήσεις πρέπει να ρυθμίζονται, μαζί με άλλους τύπους σχολίων. Οι δημόσιοι λογαριασμοί πρέπει επίσης να ελέγχουν ενεργά κάθε σχόλιο κάτω από τις αναρτήσεις τους.

cnn.gr